Siirry sisältöön
Uutinen 17.11.2021

Suomen ja Yhdysvaltojen välistä yritysyhteistyötä edistetään

Minnesotan kuvernööri Tim Walz vierailee Suomessa tällä viikolla. Vierailu on osa Suomen uudenlaista osavaltiotasoista yhteistyötä Yhdysvaltojen kanssa. Tavoitteena on edistää suomalaisten ja amerikkalaisten toimijoiden yhteistyötä sekä liiketoimintaa.

Walzin vierailu on jatkumoa Suomen ja Minnesotan väliseen laajaan puhtaan energian, kestävän biotalouden ja digitaalisen teknologian alan yhteistyöhön, jota on systemaattisesti kehitetty jo pidemmän aikaa. Ministeri Skinnari allekirjoitti Suomen ja Minnesotan välisen yhteistyöasiakirjan Yhdysvaltain-vierailunsa yhteydessä lokakuussa. Yhteistyö avaa paljon uusia kaupallisia mahdollisuuksia suomalaisille yrityksille. Se edistää myös Suomen ilmastotavoitteita ja kansainvälistä yhteistyötä ilmastonmuutoksen torjumiseksi.

– Suomalaisille sekä yhdysvaltalaisille yrityksille on tarjolla hienoja mahdollisuuksia kaksisuuntaiseen tutkimus- ja yritysyhteistyöhön. Verkostomme Yhdysvalloissa edistää toimintaa aktiivisesti ja on yritysten apuna yhteistyön edistämisessä, Business Finlandin Pohjois-Amerikan johtaja Petri Haahti sanoo.

Yhdysvallat on yksi Suomen tärkeimmistä kauppakumppaneista. Kuvernööri Walzin mukana matkustaa noin 60 hengen delegaatio, mukana iso joukko yhdysvaltalaisyrityksiä. Tämä kertoo kiinnostuksesta Suomea kohtaan. Minnesotalaisdelegaatio tapaa matkan aikana myös suomalaisten yritysten, tutkimuslaitosten, yliopistojen ja kaupunkien edustajia.

– Vierailun aikana rakennamme laajaa yhteistyötä yritysten välille, erityisesti puhtaan teknologian, terveys- ja hyvinvointi-, koulutus sekä elintarviketeollisuusalan tiimoilta yhdessä Walzin delegaation kanssa, Invest in Finlandin toimialajohtaja Markku Kivistö kertoo.

Suomen yhteistyö Minnesotan kanssa on osa uudenlaista, laajempaa osavaltiotason yhteistyötä Yhdysvaltojen kanssa. Suomi on allekirjoittanut yhteistyöasiakirjat tähän mennessä Minnesotan lisäksi Mainen, Michiganin ja Washingtonin osavaltioiden kanssa. Osavaltioyhteistyön keskiössä ovat mm. vihreä talous, digitalisaatio sekä metsäalan yhteistyö. Tavoitteena on edistää suomalaisten ja amerikkalaisten toimijoiden yhteisiä innovaatioekosysteemejä. Pidemmällä aikavälillä yhteistyön kumppaniosavaltioiden kanssa odotetaan johtavan kaupan ja investointien sekä akateemisten ja kulttuurillisten siteiden vahvistumiseen.

Osavaltioyhteistyötä edistävät Yhdysvalloissa Suomen edustustot ja Business Finland.

Viennin ja kansainvälistymisen palvelut.

Lue lisää Suomen ja Minnesotan yhteistyön taustoista (englanniksi).

Lue lisää Walzin vierailusta ulkoministeriön tiedotteesta.