Business Finlandin Tagara Hove: “Strategiselle kumppanille markkinapotentiaali on lähes rajaton”.
Suuri manner, suuret mahdollisuudet. 54 maan ja 1,2 miljardin asukkaan Afrikkaa rakennetaan nyt uudelleen. Siinä suomalaisyrityksillä voi olla historiallisen suuri rooli. Jo nyt moni suomalainen yritys työskentelee eri Afrikan maissa projekteissa, jotka eivät enempää eivätkä vähempää kuin muuttavat maailmaa. Tekevät kaivosteollisuudesta kestävämpää, digitalisoivat satamia ja rakentavat älykaupunkeja.
Suomi on ottanut Afrikan suhteen kovat tavoitteet: kaksinkertaistaa vienti nykyisestä. Siihen pääsemiseen vaaditaan paljon yhteistyötä lukuisilta yrityksiltä ja ihmisiltä, mutta yhden miehen harteilla painaa erityisen paljon. Hän on Business Finlandin International Business Innovations -tiimin Senior Advisor Tagara Hove. Johannesburgissa asuva Hove ei ole koskaan käynyt Suomessa, mutta paiskii intohimoisesti töitä, että suomalaiset pääsisivät mukaan erilaisiin kehitysprojekteihin Etelä-Afrikassa.
– Uskon, että kun Suomi hyödyntää vahvuuksiaan, se voi toimia eri Afrikan maiden kestävän kehityksen hankkeissa arvokkaana strategisena kumppanina, ja markkinapotentiaali on lähes rajaton, Hove sanoo.
Hoven mukaan Etelä-Afrikassa puhutaan paljon käsitteestä “build back better”. Siis siitä, että maata rakennetaan uudelleen ihmisten, ympäristön ja liiketoiminnan kannalta kestävämmäksi ja älykkäämmäksi. Otetaan esimerkiksi kaivokset. Kaivostoiminta on Etelä-Afrikan talouden kulmakivi, joka antaa toimeentulon viidelle miljoonalle ihmiselle. Osa kaivoksista on kuitenkin vanhakantaisia. Ne uhkaavat ympäristöä ja ihmisiä, toiminta on tehotonta ja innovaatiot loistavat poissaolollaan. Tähän kaikkeen ratkaisu voi löytyä Suomesta.
– Suomi on kaivos- ja digiteollisuuden edelläkävijä, jolla on tarjota erilaisia kestävän kehityksen ratkaisuja. Suomalaisyritykset osaavat rakentaa ekosysteemejä ja hyödyntää automaatiota, pilvipohjaisia palveluita ja tekoälyä, Hove sanoo.
Juuri nyt suomalaisyritykset tähtäävät Business Finlandin johdolla jo kertaalleen suljetun kupari- ja sinkkikaivoksen käynnistämiseen uudelleen.
– Ennen se oli vanhanaikainen, hyvin perinteinen kaivos, jonka toiminta ei ollut kannattavaa. Kupari- ja sinkkivarannot ovat kuitenkin merkittävät. Nyt siitä tulisi ensimmäinen oikeasti älykäs ja kestävällä tavalla rakennettu kaivos Etelä-Afrikassa, ellei jopa koko Afrikassa, Hove sanoo.
Kestävyys säteilee hyvää ympärilleen.
– Kaivoksen avaaminen uudelleen tarkoittaa aina myös merkittäviä sosiaalisia investointeja. Kaupungin vesilaitoksen parantamista, asuinrakentamista, uusiutuvien energialähteiden kehittämistä, Hove luettelee.
Suomalaisten yritysten pääsy isoille markkinoille vaatii paljon. Ensin täytyy tunnistaa mahdollisuudet, sitten löytää asioista päättävät juuri oikeat ihmiset ja sen jälkeen vielä vakuuttaa heidät siitä miksi juuri suomalaiset kannattaisi ottaa mukaan projekteihin. Suomalaiset hallitsevat teknologian ja osaavat sopeuttaa ne paikallisiin olosuhteisiin. Kullanarvoisin asia on kuitenkin nimeltään ekosysteemi.
– Suomalaisten tärkein lisäarvo on ekosysteemi, jossa pienet ja isot yritykset sekä niiden erilaiset tuotteet ja palvelut nivotaan saumattomaksi kokonaisuudeksi. Kaivosteollisuudessa suomalaisten ekosysteemi esimerkiksi kattaa kaikki ydintoiminnot: etsinnän, kehittämisen, rakentamisen, kouluttamisen, itse toiminnan ja sulkemisen. Suomalaiset pystyvät hoitamaan jokaisen osa-alueen alusta loppuun ja olemaan strateginen kumppani paikallisille yrityksille, Hove sanoo.