Siirry sisältöön
Uutinen 03.05.2021

Vaasan yliopiston korjausurakka – allianssilla hiilineutraalisuuteen

Vaasan yliopiston kampus Innovatiivinen julkinen hankinta

Päästöjä vähentävillä talotekniikka- ja energiaratkaisuilla voidaan edistää huomattavasti korjausrakentamishankkeiden vähähiilisyyttä. Tätä tavoittelee Vaasan yliopisto kampuksensa korjausrakennusurakalla, joka toteutetaan allianssimallilla.

 - Vaasan seutu on profiloitunut energia-alan edelläkävijäksi, joka panostaa sekä hiilineutraalisuuteen että energiaekosysteemin kehittämiseen. Sen vuoksi on luontevaa, että korjausrakentamishankkeen halutaan tukevan alueen strategisten tavoitteiden toteutumista, kuvailee hankkeen erityisasiantuntija Kimmo Koivisto Vaasan yliopistolta. Totta kai tästä halutaan myös innostava living lab yliopistokampuksen energia-alan opiskelijoille.

Urakan toteutustavaksi valittiin allianssi, koska se mahdollistaa kumppanuuden tilaajan ja toimittajan välille. Allianssin alkuvaihe on työläs, jonka takia sen soveltaminen on yleistynyt melko hitaasti. Isoissa ja monimutkaisissa hankinnoissa allianssi on kuitenkin osoittautunut hyväksi hankintamalliksi. Vaikka allianssimalli yhdistetään usein uudisrakennushankkeisiin, sitä on käytetty menestyksekkäästi myös korjausrakentamisessa.

Business Finland on myöntänyt Vaasan yliopistolle Innovatiivisten julkisten hankintojen rahoitusta allianssimallin kehittämiseen.

Kannustemalli edistäisi innovaatioita

Vaasan yliopiston korjausrakentamisen allianssin kantava idea on vähähiilisten ja digitaalisten ratkaisujen kehittäminen ja käyttöönotto. Projektissa on muun muassa perustettu energiatyöryhmä, jonka tehtävänä on suunnitella kampuksen vähähiilinen energiajärjestelmä.

 - Alliansseissa olisi mahdollista vivuttaa enemmän innovaatioita, jos kannustemallit ja sopimukset olisi laadittu näitä päämääriä edistäviksi. Se on meidän tavoitteemme, rakentamisen toteutusmalleihin ja sopimusstrategioihin perehtynyt Koivisto kertoo.

 - Tarpeita vähähiilisyyttä edistäville uusille ratkaisuille on korjattavissa rakennuksissa paljon, koska rakennusten osuus päästöistä on merkittävä. Lisäksi korjausvelkaa on kertynyt kymmenien miljardien eurojen edestä. Palvelurakennuksia korjataan vuosittain noin kahdella miljardilla eurolla. Tämän hankkeen myötä kasvatetaan myös rohkeutta hyödyntää allianssihankintaa korjausrakentamisessa, uskoo johtava asiantuntija Piia Moilanen Business Finlandista.

LISÄTIETOJA

Eritysasiantuntija Kimmo Koivisto
Vaasan yliopisto
kimmo.koivisto (at) uwasa.fi
p. 044 780 5574

Johtava asiantuntija Piia Moilanen
Business Finland
piia.moilanen (at) businessfinland.fi
p. 050 557 7748

Lue lisää Business Finlandin Smart Energy Finland -ohjelmasta.

Business Finlandin Innovatiivisten julkisten hankintojen rahoitus on suunnattu julkisille hankintayksiköille, jotka tähtäävät palvelun ja toiminnan uudistamiseen. Rahoitus voi kohdistua innovatiivisen hankinnan suunnitteluun ja valmisteluun ja ratkaisun yhteiskehittämiseen. Tärkeää on, että projekti sisältää yhteistyötä potentiaalisten tarjoajien ja loppukäyttäjien kanssa.