Siirry sisältöön
Uutinen 22.12.2021

Veturit radiohaastattelussa – Nokia ja Wärtsilä kertovat suurista hankkeistaan

Veturiyritysten ja -ekosysteemien rahoitus auttaa lisäämään tutkimus-, kehitys- ja innovaatiopanostuksia, kun Wärtsilä tähtää nollapäästöiseen meriliikenteeseen ja Nokia tietoliikenneverkon energiatehokkuuteen.

Kuuntele radiohaastattelu

Business Finland julkisti 15.12.2021 kolme uutta veturiyritystä: Nokia, Wärtsilä ja TietoEVRY, sekä kullekin myönnettävän 20 miljoonan euron rahoituksen. Millainen merkitys veturiyritysten rahoituksella on Nokialle ja Wärtsilälle? Kuinka paljon uusia työpaikkoja rahoituksen avulla voi syntyä? Haastattelussa Business Finlandin pääjohtaja Nina Kopola, Nokian Tommi Uitto ja Wärtsilän Hannu Mäntymaa.

 – Nyt rahoitettavat veturiyritykset ovat sitoutuneet lisäämään tutkimus-, kehitys- ja innovaatiopanostuksiaan Suomessa yhteensä yli 350 miljoonalla eurolla tulevaisuuden ratkaisujen kehittämiseen. Onnistuessaan projektit johtavat teollisten investointien useiden miljardien eurojen liiketoimintavaikutuksiin, joilla on merkittäviä työllisyysvaikutuksia. Lisäksi ne kasvattavat vienti- ja verotuloja sekä myönteisiä ympäristövaikutuksia, Business Finlandin pääjohtaja Nina Kopola kertoo.

Nokia tutkii ja kehittää tietoliikenneverkon energiatehokkuutta

Nokia panostaa veturiyritysten rahoituksella yhteen teknologia-alan kuumimpaan trendiin: tietoverkkojen reunalaskennan tutkimukseen ja kehittämiseen. Reunalaskenta tarkoittaa tilannetta, jossa IoT-laitteiden tuottama data analysoidaan ja tallennetaan lähellä sen keräyspistettä, eikä kaikkea dataa siirretä pilveen.

– Reunalaskenta yhdessä 5G-teknologian kanssa avaa valtavasti uusia mahdollisuuksia tietoyhteiskunnan kehittämiseen. Reunalaskennassa siirretään älykkyyttä verkoissa reunalle, jotta saadaan lyhyt viive esimerkiksi langattomien robottien kaltaisiin sovellutuksiin. Reunalaskennalla voidaan myös vähentää hiilidioksidipäästöjä, sillä kun laskenta suoritetaan verkon reunalla, dataa ei tarvitse siirtää verkon keskelle. Se vähentää tarvittavien laitteiden ja energian määrää, Nokian Suomen maajohtaja ja matkapuhelinverkot-liiketoimintaryhmän johtaja Tommi Uitto kertoo.

– Rahoituksen ansiosta voimme lisätä tutkijoiden ja tuotekehittäjien rekrytointeja entisestään. Vedämme myös muita yrityksiä mukaan, mikä auttaa Suomea tavoitteessa nostaa TKI-panostuksia neljään prosenttiin bruttokansantuotteesta vuoteen 2030 mennessä, Uitto sanoo.

Wärtsilä kiihdyttää vihreää siirtymää

Wärtsilän TKI-toiminnan ytimessä on siirtyminen kohti hiilineutraaliutta innovaatioiden ja tuotteiden avulla. Veturiyritysten rahoitus mahdollistaa Wärtsilälle vihreän siirtymän kiihdyttämisen yhdessä ekosysteemipartnereiden kanssa.

– Voimme yhdessä tehdä enemmän ja nopeammin kohti päästötöntä merenkulun ekosysteemiä. Tulemme panostamaan muun muassa hiilineutraalien polttoaineiden kehitykseen, moottorien ja hybridijärjestelmien kehittämiseen hiilineutraaleihin polttoaineisiin perustuen sekä digitalisaation hyödyntämiseen meriliikenteen optimoinnissa. Lisäksi panostamme myös uusiin liiketoimintamalleihin ekosysteemipartnereiden välillä, Wärtsilä Finland Oy:n toimitusjohtaja Hannu Mäntymaa kertoo.

Tutustu veturiyritysten ja -ekosysteemien rahoitukseen