Siirry sisältöön
Uutinen 11.01.2022

Finnish Congress Heroes -kampanja nostaa esiin rohkeita kongressijärjestäjiä

EAS Congress 2021 pidettiin virtuaalisena. Kuvassa Katriina Aalto-Setälä, kongressin puheenjohtaja ja tieteellisen ohjelmatoimikunnan varapuheenjohtaja ja Vesa Olkkonen, kongressin puheenjohtaja ja tieteellisen ohjelmatoimikunnan varapuheenjohtaja, Suomen Ateroskleroosiyhdistys (SATY) ry

Kongressien järjestäminen on yliopistoille, järjestöille ja seuroille keino edistää tieteentekemistä ja tiedonvaihtoa sekä luoda yhteisöllisyyttä ja rahoittaa toimintaa. Ilman yliopistoja ja aktiivisia tiedeyhteisöjä kongressitoiminta Suomessa olisi vähäistä. Kongressit tuovat asiantuntijat ja samasta asiasta kiinnostuneet samaan paikkaan: niissä tavataan kollegoita, verkostoidutaan ja jaetaan tutkimustietoa. Koronapandemiakaan ei ole pysäyttänyt kongressitoimintaa; poikkeusaikana kaikki on tapahtunut virtuaalisesti.

Korona-aikana suomalaiset kongressijärjestäjät ovat kehittäneet uudenlaisia tapoja toteuttaa ja edistää tieteentekemistä sekä yhdistää asiantuntijoita eri puolilta maailmaa. Finland Convention Bureau esittelee kansainvälisessä Finnish Congress Heroes -kampanjassaan niitä sinnikkäitä ja rohkeita toimijoita, jotka ovat isännöineet oman alansa kansainvälisiä tapahtumia Suomessa tänä poikkeuksellisena aikana. Kampanjalla viestitään myös siitä, että Suomi on turvallinen ja luotettava kohde kongresseille ja yritystapahtumille – täällä tehdään se, mitä luvataan.

Suomi on jo pitkään sijoittunut 20 suosituimman kongressimaan joukkoon. Meidät tunnetaan maailmalla toimivana kongressimaana, jossa on erinomaista tapahtumaosaamista ja vakaa infrastruktuuri. Monilla tieteenaloilla tehtävä huippututkimus ja maine tehokkaana ja luotettavana kongressijärjestäjänä ovat nostaneet Suomen kongressikohteiden kärkikastiin vuosi toisensa jälkeen.

Kansainväliselle yleisölle suunnatussa Finnish Congress Heroes -kampanjassa esitellään neljä inspiroivaa tarinaa ja tapahtumatoteutusta eri puolilta Suomea. Finland Convention Bureau nostaa alkuvuoden aikana näitä tarinoita esiin sosiaalisen median kanavissaan ja verkkosivuillaan. Kongressi- ja tapahtumajärjestäjien tarinat kertovat suomalaisten halusta luoda korkeatasoisia tieteellisiä kohtaamisia ja mieleenpainuvia kokemuksia myös poikkeusaikana. Nämä esikuvat jakavat myös yhteisen halun kehittää suomalaista yritystapahtuma-alaa.

EAS Congress for the European Atherosclerosis Society, Helsinki


Katriina Aalto-Setälä, kongressin puheenjohtaja ja tieteellisen ohjelmatoimikunnan varapuheenjohtaja,  Suomen Ateroskleroosiyhdistys (SATY) ry

– Alun perin tapahtuma piti järjestää Messukeskuksessa, jossa on loistavat puitteet huipputason kansainvälisille kongresseille. Pandemian vuoksi jouduimme mukauttamaan suunnitelmamme ja koko kongressin virtuaalimaailmaan. Ensin suunnittelimme hybriditapahtumaa, mutta päädyimme kuitenkin lopulta järjestämään virtuaalikongressin, jossa vain suomalaiset puhujat olivat paikan päällä Helsingissä.

The IEEE 23rd International Workshop on Multimedia Signal Processing, Tampere


Atanas Gotchev, professori, Tampereen yliopisto

– IEEE järjestettiin hybriditapahtumana. Ajattelimme, että olisi menestys, jos saisimme 50-60 osallistujaa paikan päälle. Lopullinen osallistujamäärä ylitti tavoitteemme. Halusimme, että sekä paikan päällä olevat että virtuaalikongressiin osallistuvat kongressivieraat saavat yhtäläisen osallistumiskokemuksen ja palautetta omasta tieteellisestä työstään muilta osallistujilta. Mielestäni tämä saavutettiin.

European Bat Research Symposium EBRS, Turku


Eero Vesterinen, dosentti, Turun yliopisto

– Lepakkotutkijat ovat tavanneet säännöllisesti vuodesta 1977 lähtien ja EBRS-konferenssi järjestetään joka kolmas vuosi. Päätimme hakea tapahtuman järjestelyoikeutta lisätäksemme tietoisuutta suomalaisesta lepakkotutkimuksesta ja luodaksemme uusia verkostoja ja yhteistyömahdollisuuksia. EBRS siirrettiin vuodelta 2020 toukokuuhun 2021 ja samalla se päätettiin järjestää täysin virtuaalisena tapahtumana.

Napapiiri-Jukola, Rovaniemi


Sami Leinonen, pääsihteeri, Jukolan viesti

– Jukolan viesti järjestetään joka vuosi eri paikassa. Tapahtuma on järjestetty kerran aiemmin Rovaniemellä, vuonna 1980. Tällä kertaa koronapandemia pidensi valmisteluprosessin kahdeksaan vuoteen. Alun perin kilpailun piti olla kesäkuussa 2020, mutta siirsimme sitä vuodella eteenpäin ja lopulta sitä siirrettiin vielä kerran elokuuhun 2021. Tämä oli kenties ensimmäinen syksyllä järjestetty Jukolan viesti.

Katso kansainväliselle yleisölle suunnatun Finnish Congress Heroes -kampanjan video.