Siirry sisältöön
Uutinen 11.01.2022

Katse kohti suomalaista terveystutkimuksen huippua

Toisen päivän ohjelman moderoi Business Finlandin terveysalan moniottelija, Senior Advisor Harriet Gullstén

Finnish Health and Life Science Research Showcase 2021 -tapahtuma toi sijoittajien tutkaan 22 huippututkimusprojektia.

Finnish Health and Life Science Research Showcase for Investors -tapahtuma järjestettiin virtuaalisena 8.-9.12.2021, ja se toi yhteen kansainväliset sijoittajat ja suomalaiset tulevaisuuden innovaatiot.

Toista kertaa järjestetyn tapahtuman tavoitteena oli tuoda mielenkiintoisia suomalaisia tutkimusprojekteja sijoittajien tietoisuuteen, esitellä tutkijoita kansainvälisille sijoittajille ja lisätä tietoisuutta saatavilla olevista rahoitusmahdollisuuksista.

Mukana oli kaikkiaan 22 lupaavaa tutkimusprojektia suomalaisista yliopistoista ja 21 kansainvälistä ja 10 kotimaista sijoittajaa. Sijoittajat pääsivät kuuntelemaan suomalaisten yliopistojen merkittävimpien terveys- ja life science -alan tutkimusryhmien pitchejä – joista osa oli mukana jo toista kertaa.

Tapahtuman järjestivät yhteistyössä Health Capital Helsinki, Business Finland, Business Finland Venture Capital ja Tesi.

Kahdenkeskiset tapaamiset suosittuja

Tällä kertaa tapahtumaan lisättiin tärkeä ominaisuus: sijoittajilla oli nyt mahdollisuus yksityisiin tapaamisiin tutkimusryhmien kanssa heti pitchausosuuden jälkeen. Tapaamiset olivat suuri menestys – niitä oli yhteensä 53 kappaletta.

Yksi pitchaajista oli professori Tero Järvinen Tampereen yliopistosta. DecoDerma-projektiaan esitellyt Järvinen kertoo, että tulosten kaupallistaminen on vielä alkuvaiheessa.

– Jatkamme rahoituksen hakemista lähitulevaisuudessa, ja siirrämme molekyylimme kliinisiin kokeisiin, Järvinen sanoo.

Järvinen oli myös viime vuonna mukana esittelemässä projektiaan sijoittajille.

– Saimme jälleen erittäin arvokasta kokemusta. Suuri joukko sijoittajia oli kiinnostunut projektistamme, ja meillä oli useita hyödyllisiä tapaamisia sijoittajien kanssa, Järvinen kertoo.

Menestyksen resepti

Tilaisuuden keynote -puhuja Stephanie Munk tanskalaisesta pääomasijoitusyhtiö Sunstone Life Science Venturesista nosti esiin, että Suomessa – ja ylipäätään Pohjoismaissa – on monia innovaatioiden syntymistä tukevia tekijöitä, kuten ilmainen koulutus, vahvat yliopistot ja verkostot. Lisäksi pohjoismaiset innovaatiokeskukset ja -klusterit ovat menestyneet vakuuttavasti terveyden & hyvinvoinnin sektorilla. Myös sijoittajat ovat huomanneet tämän.

– Näistä syistä eurooppalaiset ja yhdysvaltalaiset sijoittajat etsivät Pohjoismaista sijoitusmahdollisuuksia terveydenhuollon alalta ja muilta aloilta, Munk sanoo.

Uraauurtava innovaatio on Sunstonelle ehdottomasti ykkösasia, kun yhtiö etsii sijoituskohteita, kertoi Munk. Jos projekti perustuu kovaan tieteeseen ja pystyy tuottamaan paremman hoitotuloksen, näkymät ovat melko lupaavat.

– Lisäksi tiimin tulee olla osaava ja riittävän kunnianhimoinen ja sillä on oltava vakuuttava suunnitelma, Munk sanoo.

Lisää näkyvyyttä

Sijoitusjohtaja Joni Karsikas Tesistä sanoo, että Suomen terveyssektori on vielä hyvin varjeltu salaisuus – esimerkiksi Keski-Euroopasta katsottuna Suomi on reunamarkkina.

– Meillä on täällä upeita tiedeprojekteja, joissa on aitoa kaupallista potentiaalia, mutta meidän on saatava tutkijoitamme parrasvaloihin paljon enemmän, hän sanoo.

Karsikkaan mukaan Finnish Health and Life Science Research Showcase for Investors -tilaisuus vastaa juuri tähän tarpeeseen: esittelee sijoittajille Suomen parhaiden yliopistojen kaupallistamiseen tähtääviä projekteja.

– Kun tapahtuma nyt järjestettiin toista kertaa, näki lisäksi hyvin, kuinka tietyt projektit ovat edistyneet vuodessa – niin kuin pitääkin. Tämä lupaa hyvää myös kaupallistamismahdollisuuksille.

Tapahtumaan ensimmäistä kertaa osallistunut sijoittaja Oscar Castanon, joka toimii analyytikkona ranskalaisessa Argobio Studiossa, piti näkemästään.

– Tilaisuus oli erittäin hyvin järjestetty ja auttoi meitä löytämään avaintutkijoita, joilla on meidän kiinnostuksenkohteisiimme sopivia projekteja. Toivomme, että osa näistä projekteista johtaa tulevaan yhteistyöhön, Castanon kommentoi.

Teksti: Sami J. Anteroinen
Kuva: Eeva Anundi / Business Finland
Tapahtumakuva: Rauni Korolainen / Business Finland

Lisätietoa

Sampo Sammalisto, Head of Personalized Health Finland
Business Finland
sampo.sammalisto (at) businessfinland.fi, +358 50 584 1100