Espanjassa on Euroopan suurimpia määriä auringon säteilyä, mikä tekee siitä erityisen potentiaalisen maan aurinkosähkön valjastamiselle hyötykäyttöön. Tämä rikkaus yhdessä teknologisen tietotaidon, energiayhtiöiden johtavan aseman sekä julkisten ja yksityisten investointien kanssa voi tehdä Espanjasta tuottajan ja viejän. Näin erityisesti pohjoiseen Eurooppaan, missä on vähän luonnonvaloa, mutta paljon energiantarvetta.
Espanja vastaa 1,4 prosentista globaalista BKT:sta. Kuitenkin se vastaa 3,6 prosentista vetyyn ja polttokennoihin liittyvästä maailman tieteellisestä tuotannosta. Lähes 50 prosentilla tuotetusta ja kulutetusta sähköstä on jo tämä alkuperä, ja hallituksen tavoitteena on saavuttaa 74 prosenttia vuonna 2030. Kaksi vuotta sitten yritysten TKI-investoinnit uusiutuvaan energiaan saavuttivat 2,99 prosenttia suorasta panoksesta kansalliseen BKT:een, kun taas Espanjan keskiarvo rajoittui 1,24 prosenttiin ja Euroopan vastaava 2,11 prosenttiin. Espanjan hallitus on myös osoittanut sitoutuvansa tavoitteisiin kohdistamalla erityisiä varoja EU NextGen -rahoitusvälineen kautta.
Sitoutuminen vihreään vetyyn Espanjassa heijastuu hyvin projekteissa, joita kansainvälisesti läsnä olevat suuryritykset kuten Repsol, Iberdrola, Acciona, Cepsa, Enagás tai EDP toteuttavat. Nämä yritykset investoivat yli 15 miljardia euroa vihreän vedyn projekteihin Espanjassa tulevina vuosina tavoitteena tulla tämän raaka-aineen päätuottajiksi. Sota Ukrainassa ja tavoite energiaomavaraisuudesta kannustivat suuryrityksiä nopeuttamaan yhden tärkeimmän energiankantajan kehitystä saavuttaakseen talouden hiilestä irtautumisen pääasiassa sen monipuolisuuden ansiosta.
Ekologisen siirtymän ja demografisten haasteiden ministeriö on alustavasti hyväksynyt avun edistää vihreää vetyä Espanjassa 250 miljoonalla eurolla. Nämä 29 rahoituksen saanutta projektia ovat suuruudeltaan 487 megawattia (MW), mikä on 12 prosenttia Espanjan asettamasta tavoitteesta edistää vihreää vetyä vuoteen 2030 mennessä. Tähän tavoitteeseen liittyy vähintään 4 gigawatin (GW) elektrolyyserikapasiteetti. Rahoituksen saajia ovat maan johtavat energia-alan yritykset, kuten Repsol, Iberdrola, Cepsa, Endesa, EDP ja Enagás, muiden muassa. Uusiutuva energia, Uusiutuva vety ja Vedyn varastointi kohdistavat 1,6 miljardia euroa vihreään vetyyn, mikä vuorostaan mobilisoi toiset 2,8 miljardia euroa yksityistä pääomaa.
Iberdrola on sitoutunut kehittämään vihreän vedyn markkinaa kahdella projektilla, jotka rakennettiin Espanjassa vuonna 2022 (2,5 MW vetytankkausasema linja-autoille Barcelonassa ja 20 MW vihreän vedyn laitos Puertollanossa lannoiteteollisuudelle – mistä löytyy Euroopan suurin teollinen elektrolyyseri tällä hetkellä). Iberdrolalla on tavoitteena saavuttaa vuoteen 2025 mennessä 2400 MW vihreän vedyn portfolio (josta 40 prosenttia Espanjassa), yli 60 projektia kahdeksassa maassa (mm. Espanjassa, Yhdistyneissä Kuningaskunnissa, Brasiliassa ja Yhdysvalloissa), jotka edellyttävät 9 miljardin euron investointeja vuoteen 2030 mennessä, tavoitteena kehittää 3 GW elektrolyyserikapasiteetti.
– Vihreän vedyn alan uusi todellisuus Espanjassa, Ibederdrolan johtamana, edustaa ainutlaatuista mahdollisuutta auttaa haastavimpia, vaikeasti vähennettäviä saastuttavia toimialoja muuttamaan prosessejaan ja tulemaan kestävämmiksi, sanoo Iberdrolan vihreän vedyn kehityspäällikkö Roque Bernadó.
Myös EDP:lla on suunnitelmia Pyreneiden nimimaalla, tarkemmin sanottuna Los Barriosissa. Yritys ehdottaa myöhemmin skaalattavaa 100 MW:n elektrolyyserikapasiteettia Campo de Gibraltariin ja vihreän vedyn laitoksen asentamista konsernin tytäryhtiön Viesgon lämpövoimalan maille myös Los Barriosissa. Sen arvioitu investointi on 555 miljoonaa euroa ja kokonaiskapasiteetti 700 megawattia.
Acciona ei myöskään ole paljon jäljessä tässä kilpailussa. Strategisten liittoutumien kautta, kuten Palma de Mallorcalla yhdessä Enagásin kanssa – Power to Green Hydrogen Mallorca – tai Plug Powerin kanssa toteutettavien projektien kautta, yritys myös aikoo rakentaa vetylaitoksia ympäri maan. Baleaareilla sijaitseva laitos tulee tuottamaan ja jakelemaan yli 300 tonnia vetyä vuodessa. Koskien Plug Powerin kanssa tehtyä sopimusta molemmat yritykset suunnittelevat rakentavansa kaksi vetylaitosta Tarragonaan alkuvuodesta 2023, vaikka lopullinen sijaintipaikka on vielä määrittämättä.
Mutta paikalliset energiayhtiöt eivät ole ainoita, jotka panostavat vihreään vetyyn Espanjassa. Vuoden 2022 lopulla myös tanskalainen laivanvarustamo Maersk ilmoitti aikeestaan perustaa suuri keskus vetyyn perustuvan vihreän metanolin ja ammoniakin tuottamiseen polttoaineeksi mariteollisuudelle. Tähän projektiin liittyisi mahdollisesti noin 10 miljardin euron investointi.
Espanja pyrkii yli viidenneksen osuuteen Euroopassa tuotetusta vihreästä vedystä vuoteen 2030 mennessä. Tämä ei tule olemaan mahdollista ilman kansainvälistä yhteistyötä. Tästä hyvä esimerkki olisi Suomen ja Espanjan yhteistyö teollisuuden vähähiilistämisessä tai metsätalousalalla.
VTT kävi viime vuoden lopussa Espanjassa ja vieraili koko vedyn arvoketjun tärkeimpien sidosryhmien luona. Pasi Kokko, joka vastaa myynnistä ja asiakaskumppanuuksista VTT:llä, teki päätelmän vierailun jälkeen: Sekä Suomi että Espanja ovat kuljettajan paikalla Euroopan vetyekosysteemin luomisessa.
Molemmat maat investoivat intensiivisesti vihreään sähköön, mikä on ratkaiseva mahdollistaja vihreään siirtymään ja hiilineutraaliin yhteiskuntaan.
– Espanjalaisten ja suomalaisten yritysten ja tutkimuslaitosten välinen yhteistyö luo erinomaisia mahdollisuuksia paikallisesti, mutta se myös näyttää tietä koko Euroopalle vihreässä siirtymässä, Kokko totesi.
Lähteet Ekologisen siirtymän ministeriöstä viittaavat, että tämä kiinnostus tekee mahdolliseksi saavuttaa ja ylittää 4 GW:n tavoitteen tämän vuosikymmenen loppuun mennessä. Espanja on maailman viidenneksi suurin valtio tuulienergiassa ja kahdeksanneksi suurin uusiutuvan energian tuotannossa. Kaikista vihreän vedyn projekteista maailmanlaajuisesti 20 prosenttia sijaitsee Espanjassa, mikä on heti Yhdysvaltojen jälkeen eniten.
Senior Advisor Guillermo Solano De La Asunción
Madrid, Spain
guillermo.solano (at) businessfinland.fi
Puh. +34 667 869 645