Business Finland on julkistanut Innovaatioista kilpailukykyä ja kestävää kasvua 2023 -arviointiraportin. Raportti on yhteenveto uusimmista tehdyistä Business Finlandin vaikuttavuusarvioinneista sekä kooste innovaatioympäristön mahdollisuuksista ja haasteista. Arvioinneissa on esillä TKI-toiminnan hyödyt ja kohdat, joissa on varaa kohentaa toimintaa.
Business Finland arvioi toimintaansa jatkuvasti. Arvioiden toteutus ostetaan ulkopuoliselta toimijalta. Business Finlandin vaikuttavuusarvioinnilla selvitetään julkisen tutkimus-, kehitys- ja innovaatiorahoituksen sekä kansainvälistymispalveluiden ja investointipalveluiden vaikuttavuutta yrityksille, toimialoille ja koko kansantaloudelle. Vaikuttavuusarvioinnit perustuvat tutkimus- ja arviointituloksiin sekä luotettaviin tilastolähteisiin. Arviointien tavoitteena on välittää mahdollisimman objektiivinen näkemys arvioinnin kohteista.
Arviointeja tehdään Business Finlandin toiminnan kehittämiseksi ja palveluiden suuntaamiseksi oikeisiin tarpeisiin, mutta myös todentamaan julkisen rahan hyödyllistä kohdentamista ja verorahojen vastuullista käyttämistä.
Viimeisimmät Business Finlandin vaikuttavuusarvioinnit käsittelevät muun muassa
Team Finland -arviointi nosti esiin Business Finlandin vienninedistämispalveluiden vaikuttavuuden. Arvioinnin tulokset olivat myönteisiä Business Finlandin vienninedistämispalveluiden onnistumisesta. Asiakaskyselyn mukaan eniten käytetään Business Finlandin palveluja ja palveluja käyttävät ne yritykset, joilla on voimakkaat kasvutavoitteet. Business Finlandin kansainvälistymispalveluita ja TKI-rahoitusta käyttäneiden yritysten tavaravienti kasvoi muita yrityksiä voimakkaammin parhaimmillaan kolmen vuoden ajan palveluiden käytön jälkeen.
Arvioinnin tulokset olivat myönteisiä Business Finlandin vienninedistämispalveluiden onnistumisesta.
Kaukomarkkinoille suunnattujen vientipalveluiden vaikuttavuutta on arvioitu vuoden 2021 lopussa. Arvion perusteella Business Finlandin toimet vienninedistämisessä ovat olleet merkittäviä, erityisesti pk-yrityksille tarpeellisia ja talouskasvulle vaikuttavia.
Vientipalveluiden avulla on kaukomarkkinoille syntynyt uutta vientiä 800 miljoonaa euroa. Tähän tulokseen olemme päässeet 20 miljoonan euron julkisella rahoituksella, joten vastaavaa hyötysuhdetta kannattaa tavoitella jatkossakin. Lisätty vienti tuo 3100 suoraa työpaikkaa ja kerrannaisvaikutuksineen, esimerkiksi alihankintaketjuissa, se tarkoittaa yhteensä 8800 työpaikkaa.
Vientipalveluiden avulla on kaukomarkkinoille syntynyt uutta vientiä 800 miljoonaa euroa.
Vuosien 2016–2019 välisellä ajalla vientipalveluita on käyttänyt yli 6000 suomalaista yritystä, joille on tarjottu noin 22 000 palvelua. Vienninedistämispalveluista hieman yli puolet on kohdistunut kaukaisille markkinoille.
Parlamentaarisen TKI-työryhmän työ yksityisen ja julkisen tutkimus- ja kehittämisrahoituksen pitkäjänteiseen kasvattamiseen on ollut tärkeää. TKI-rahoituksen nostamiseksi on säädetty rahoituslaki ja samalla laaditaan lakisääteinen pidempi TKI-rahoituksen suunnitelma. Ratkaisut rahoituksen kasvattamiseksi ovat tärkeitä Suomen tulevan hyvinvoinnin ja vaurauden kannalta.
Nyt tarvitaan TKI-rahoituksen kohdistamista innovaatioihin ja yritysten tutkimus- ja kehitystoimintaan. Suomessa ei ole investoitu tarpeeksi aineettomaan pääomaan talouskasvun näkökulmasta. Kehittyneissä kansantalouksissa talouden kasvu perustuu entistä enemmän aineettomiin investointeihin, kuten osaamiseen, tietoon ja innovaatioihin. Suomella on tässä kokonaisuudessa kiinnikurottavaa kilpailijamaihin nähden. Erityisesti investoinnit TKI-toimintaan ja brändien kehittämiseen ovat heikentyneet 2010-luvulla verrattuna Ruotsiin, Saksaan ja Yhdysvaltoihin.
Tutustu Innovaatioista kilpailukykyä ja kestävää kasvua 2023 -arviointiraporttiin
Jari Hyvärinen, vaikuttavuusarvioinnit
jari.hyvarinen (at) businessfinland.fi
+358 50 5577 803