Suomalaisen osaamisen ja kilpailukyvyn kehittäminen on yksi Business Finlandin ydintehtävistä. Edistämme ainoana julkisena rahoittajana TKI-toimintaa, jossa yritykset kehittävät yhdessä tutkimusorganisaatioiden kanssa ratkaisuja globaaleille markkinoille. Vahvistaaksemme tutkimusrahoituspalvelujemme vaikuttavuutta olemme uudistaneet niitä vuoden 2023 alussa.
Business Finland edistää rahoituspalveluillaan yritys-tutkimusyhteistyötä kolmella tavalla:
- Rahoittamalla yritysvetoista julkista tutkimusta ja yhteisprojekteja
- Rahoittamalla yritysten TKI-projekteja, joissa on alihankintaa tutkimusorganisaatioilta
- Rahoittamalla tutkimusorganisaatioiden tutkimustulosten kaupallistamisen valmistelua
Nyt toteutetut uudistukset koskevat ensimmäisenä mainittua tapaa eli tutkimusorganisaatioille suunnattua sekä niiden ja yritysten välisiin yhteishankkeisiin tarkoitettua rahoitusta.
- Olemme halunneet lisätä tutkimusrahoituksemme vipuvoimaa, sanoo innovaatioekosysteemitoiminnasta Business Finlandissa vastaava johtaja Jarmo Heinonen.
- Keskustelemme tiiviisti tutkimusasiakkaidemme ja sidosryhmiemme kanssa ja olemme kuunnelleet tarkalla korvalla heidän tarpeitaan. Jaamme esimerkiksi ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arenen ja Suomen yliopistojen rehtorineuvosto UNIFIn näkemyksen korkeakoulujen ja yritysten TKI-yhteistyön ja sen vaikuttavuuden lisäämisen tarpeesta. Yhteistyössä Suomen Akatemian kanssa tehostamme polkua perustutkimuksesta ratkaisujen kaupallistamiseen ja yritysten kansainväliseen kasvuun, sanoo Heinonen.
Mikä sitten on muuttunut?
- Co-Creation ja Co-Innovation-rahoituspalvelujen vaatimuksiin ja tukitasoihin on tehty muutoksia, joilla halutaan tiivistää yritysten ja tutkimuksen yhteistyötä, haastetaan yrityksiä yhä kunnianhimoisempaan kehitykseen sekä syvennetään kansainvälistä tutkimusyhteistyötä.
- Uutena on otettu käyttöön Co-Research-rahoituspalvelu tutkimusprojekteille, joilla luodaan uusia liiketoimintamahdollisuuksia suomalaisille vientialoille.
Uuden liiketoiminnan luomiseen: Co-Research
Sopiva rahoituspalvelu on Co-Research, kun:
- Business Finlandilla on auki rahoitushaku, jossa Co-Research on mainittu.
- Tutkimusorganisaatio(i)lla on projekti, joka synnyttää uutta tietoa ja osaamista elinkeinoelämässä tärkeiksi ennakoiduille osaamisaloille.
- Projektissa tavoiteltujen tulosten hyödyntämiseen odotetaan liittyvän suuri vientiliiketoiminnan potentiaali.
- Potentiaaliset hyödyntäjäyritykset ovat mukana tutkimusaiheen määrittämisessä sekä tutkimuksen osarahoittajana.
- Tulosten hyödyntäminen edellyttää projektin jälkeen vielä t&k-työtä niin tutkimusorganisaatioissa kuin yrityksissäkin.
Normaali rahoitustaso Co-Research-tutkimusprojektille on 60 %. Tiivistä kansainvälistä yhteistyötä tekevälle tutkimusprojektille Business Finlandin rahoitusosuus on 70 %.
Tutustu Co-Research-rahoituksen tarkempiin vaatimuksiin ja hakuohjeisiin.
Yritysten ja tutkimusorganisaatioiden yhteishankkeiden valmisteluun: Co-Creation
Sopiva rahoituspalvelu on Co-Creation, kun:
- Tutkimusorganisaatio ja yritys haluavat kehittää yhdessä uutta ideaa ja sen potentiaalia.
- Tutkimusorganisaatio haluaa luoda työhön tarvittavan uuden konsortion ja osaamisverkoston sekä sitouttaa yritykset yhteiseen kehitystyöhön.
Mikä on muuttunut vaatimuksissa:
- Kehitettävän tutkimusidean etenemispolkuna voi nyt olla myös kansainvälinen yhteishanke, jossa on mukana suomalaisia yrityksiä.
- Idean tulee tähdätä suuren potentiaalin omaavan yhteishankkeen kokoamiseen sen lisäksi, että sen on tähdättävä kansainvälisen yhteistyön ja verkoston luomiseen.
Tutustu Co-Creation-rahoituksen tarkempiin vaatimuksiin ja hakuohjeisiin.
Yritysten ja tutkimusorganisaatioiden yhteishankkeisiin: Co-Innovation
Sopiva rahoituspalvelu on Co-Innovation, kun:
- Yritykset ja tutkimusorganisaatiot tekevät aitoa tiivistä yhteistyötä rinnakkaisissa projekteissa.
- Kehitetään osaamista ja ratkaisuja, joilla tavoitellaan uutta vientiliiketoimintaa.
- Yhteishankkeen osallistujilla on tarve tehdä projekteja yhteistyössä ja yhteinen tavoite sekä suunnitelma yhteiseen tavoitteeseen pääsemiseksi.
Mikä on muuttunut vaatimuksissa:
- Yhteishankekokonaisuuden vientipotentiaali suhteessa tarvittavaan Business Finlandin rahoitukseen arvioidaan vain yritysten t&k-projekteista, eikä siinä enää huomioida tutkimusrahoitusta. Tutkimuksen osuus voi olla suurempi Co-Innovation-yhteishankkeissa, joissa on yhteishankkeen osapuolia laajemmat, korkeatasoiset teknologiset ja liiketoiminnalliset pitkän aikavälin tavoitteet. Tulosten kaupallistamiseen liittyy tällöin tavallista enemmän riskejä. Julkisen tutkimuksen osuus yhteishankkeessa ei kuitenkaan voi olla yli 70% yhteishankkeen kustannuksista.
- Yhteishankkeen vaikuttavuuden arvioinnissa huomioidaan aiempaa enemmän konsortion yhteistyösuunnitelma sekä tutkimustulosten levittämissuunnitelma myös konsortion ulkopuolelle.
- Kansainvälisen yhteistyön määrä ja laatu vaikuttavat tutkimusprojektin rahoitustasoon. Normaali rahoitustaso Co-Innovation-tutkimusprojektille on 70 %. Tiivistä kansainvälistä yhteistyötä tekevän tutkimusprojektin uusi rahoitustaso on 80 %.
Tutustu Co-Innovation-rahoituksen tarkempiin vaatimuksiin ja hakuohjeisiin.
Katso tallenne 11.1.2023 järjestetystä infosta.
Jos tarvitset tallenteesta saavutettavuusdirektiivin nojaten tekstitetyn version, niin otathan yhteyttä kirjaamomme kautta.
Q&A 11.1.2023 infosta (pdf)