Siirry sisältöön
Uutinen 16.09.2021

EU:lta yli 1,5 miljardia suomalaisille yrityksille ja tutkijoille

Komissio toimittaa säännöllisesti EU-jäsenmaille ohjelmakauden alusta kumuloituvaa tilastodataa myönnetystä rahoituksesta, hakemuksista, hyväksytyistä projekteista ja osallistujista. Tuoreimmat tiedot on päivätty 02.08.2021. Sen mukaan suomalaiset tutkijat, yritykset ja monet muut toimijat ovat saaneet jo 1,52 miljardia euroa EU:n Horisontti 2020 -ohjelmasta.

Tavoite ylitetty

Suomalaisosallistujille on Horisontti 2020 -projekteissa myönnetty tarkalleen 1,519,284,555 euroa. Tutkimus- ja innovaationeuvoston Suomelle asetettu 1,3 miljardin saantotavoite on jo komeasti ylitetty. EU:n edellisestä eli 7. puiteohjelmasta Suomeen myönnettiin 873 miljoona euroa, joten suhteellista kasvua on jo 74 %. 

Tosin on moni muukin maa onnistunut. Maiden kokonaissaantoja tarkastelemalla kaikkien maiden vertailulistalla Suomi on sijalla 14, siinä Tanskan (1,73 mrd €), Norjan (1,65 mrd €) ja Kreikan (1,65 mrd €) jälkeen. 

Suomalaiset osallistuvat 2204 projektiin, joiden kokonaisvolyymi on valtaisat 16,7 mrd € - tämä sisältää siis sekä kansallisen että EU:n tason yksityiset ja julkiset TKI-panostukset näille projekteille. 

ERC ja ICT Suomen kärkiteemat 

Horisontin kruununjalokiveksikin tituleerattu Euroopan tutkimusneuvosto ERC rahoittaa huippututkimusta ja huippututkijoita. Suomen kokonaissaannosta isoin potti on euromäärissä mitattuna tullut ERC:stä, kaikkiaan 240,88 miljoonaa euroa. Toisaalta ERC:stä on myös koko Horisontissa jaettu suurin rahapotti, eikä Suomen 1,8 %:n osuus siitä ole samalla tasolla kuin Suomen saanto koko ohjelmasta (2,3 % kaikesta jaetusta rahasta). 

H2020-ohjeman ICT-hauista Suomeen on myönnetty 226,42 miljoonaa euroa, mikä on kokonaissaannossamme toiseksi suurin osuus ERC:n jälkeen. ICT-hakuihin on H2020-budjetista jaettu 7,036 mrd euroa. Tästä Suomen osuus on 3,2 %, selvästi yli Suomen suhteellisen saannon koko ohjelmasta (2,3 %). 

Pk-yritykset tarttuneet tilaisuuteen 

Suomesta osallistujia on 2204 projektissa, ja niissä on yhteensä 824 yksittäistä suomalaisorganisaatiota. Tästä joukosta yli puolet eli 445 on pk-yrityksiä. Niille on myönnetty 297 miljoonaa euroa, mikä on 20 % koko Suomen saannosta. Pk-yrityksemme näyttävät löytäneen hyvin EU:n T&I-yhteistyön ja hyödyntävät sitä mahdollisuutena luoda itselleen referenssejä, uskottavuutta ja kansainvälistä tunnettuutta. 

Sen sijaan Suomen suuret yritykset  hyödyntävät heikosti H2020-ohjelman mahdollisuuksia. Niiden osuus Suomeen saannosta on vain 7 % (109 M€). 

Varaa parantaa 

Suomen onnistumisprosentit ovat kuitenkin alle EU-keskiarvon; Suomella se on 14,2 %, kun EU:n keskiarvo on 15,2 %.
Koko Horisontti 2020 -ohjelman budjetista 60 - 70 % jaetaan erilaisille yhteistyöhankkeille. Uutta Horisontti Eurooppa -ohjelmaa ajatellen suomalaistoimijoilla olisi nyt tuhannen taalan - ellei miljoonan euron - paikka nähdä EU:n mahdollistama ja osin rahoittama TKI-toiminta tärkeänä osana omia strategisia prioriteettejaan, valintojaan ja kasvusuunnitelmiaan. 

Mitä rahoituksella tehdään? 

Olemme koonneet näille www-sivuille erilaisia esimerkkejä niistä Horisontti 2020 -ohjelmasta rahoitetuista projekteista, joissa suomalaiset ovat aktiivisessa roolissa esimerkiksi tekemässä tutkimusta, luomassa vankempaa uraansa tutkijana, kehittämässä uusia innovaatiota tai omaa bisnestään. Tarkoituksemme on esitellä näiden käytännön esimerkkien kautta, mitä EU:n mittavat panostukset kansainväliseen TKI-toimintaan Euroopassa mahdollistavatkaan. 

Case-esimerkkejä 

Tätäkin Horisontti Eurooppa tarjoaa: Tohtorikoulutettavia yrityksiin (julkaistu 2.9.2021)

Horisontti-rahoituksen hakeminen on vaivan väärti – Suomesta koordinoitu tutkimusprojekti sai ennätyspotin (julkaistu 17.6.2021)

Infinited Fiber: EU-hanke ponnahduslautana kansainväliseen kasvuun ja tekstiilialan kauan odotettuun muutokseen (julkaistu 29.3.2021)

Lisätietoja 

Elina Holmberg
Senior Director
Business Finland
elina.holmberg (at) businessfinland.fi
050 5577 606

Tilastokoosteet Business Finlandin Horisontti-sivuilla

Kaikki maat kattavaa tilastotietoa Euroopan komission Dashboard-tilastosivuilla