Siirry sisältöön
Uutinen 14.09.2018

ERC-rahoituksen NCP:t: Valmistaudu hakemusprosessiin huolella

”Tohtorintutkintoni on vuodelta X, minulla on kolme lasta ja olen ollut sairaslomalla muutaman kuukauden. Voinko kuitenkin hakea vielä ERC-rahoitusta?” Tämä on esimerkki tyypillisistä kysymyksistä, joita ERC-rahoituksen NCP-yhteyshenkilöt saavat.

Horisontti 2020 -ohjelmassa korkeatasoista, tutkijalähtöistä tutkimusta rahoittaa ERC eli Euroopan tutkimusneuvosto. ERC:n suomalaiset NCP-yhteyshenkilöt Hannele Lahtinen ja Annika Raitala suosittelevat rahoituksen hakijaa osallistumaan koulutuksiin, joissa käsitellään ERC-hakemusten erityispiirteitä ja neuvotaan, kuinka tehdä hyvä hakemus.

Johtava tiedeasiantuntija Hannele Lahtinen ja tiedeasiantuntija Annika Raitala ovat ERC:n Suomen kansalliset yhteyshenkilöt (National Contact Point, NCP). Molempien työpiste löytyy Suomen Akatemiasta, jossa heidän ensisijaiset työtehtävänsä liittyvät kansallisen tutkimusrahoituksen hakuneuvontaan, hakemusarviointiin ja hallinnointiin. Hannele on työskennellyt Akatemiassa vuodesta 2005 ja ERC-NCP -tehtävässä vuodesta 2011. Annika on tullut Akatemiaan vuonna 2010 ja aloittanut NCP:nä syksyllä 2017.

"ERC rahoittaa itsenäisiä tutkijoita ja heidän tutkimusryhmiään, joiden hankkeissa on erinomainen tutkimusidea sekä haasteelliset ja suuret tavoitteet. Hankkeita toteutetaan tiede ja tutkimus edellä, mikä muodostaa tärkeän pohjan eurooppalaisen kilpailukyvyn kasvulle", kertoo Hannele Lahtinen.

"Annamme neuvoja ERC-rahoituksen hakemiseen puhelimitse ja sähköpostitse, mutta myös koulutusten ja infotilaisuuksien kautta. Suurin osa yhteydenotoista tulee tutkijoilta, jotka hakevat rahoitusta ensimmäistä kertaa. Myös yliopistojen ja korkeakoulujen tutkimusasiamiehet ovat meihin aktiivisesti yhteydessä, kun rahoituksen hakemisesta tai hankkeen hallinnoinnista tulee kysyttävää", täydentää Annika Raitala.

Ratkaisuja käytännön ongelmiin

"Tohtorintutkintoni on vuodelta X, minulla on kolme lasta ja olen ollut sairaslomalla muutaman kuukauden. Voinko kuitenkin hakea vielä ERC-rahoitusta?"

Tämä on esimerkki tyypillisistä kysymyksistä, joita ERC-rahoituksen NCP-yhteyshenkilöt saavat.

"Me olemme ERC-rahoituksen tiedonjakajia Suomessa. Hakemisvaiheessa tutkijoita konkreettisesti auttavat kuitenkin taustaorganisaatioiden tutkimusasiamiehet. He ovat niitä henkilöitä, joilla on kädet kaikista syvimmällä savessa käytännön hakuprosessin kanssa. Usein kysyjillä on myös yksittäisiä hakuprosessia hidastavia pulmatilanteita, joihin me puolestamme yritämme löytää ratkaisun", Lahtinen selventää.

"ERC-rahoituksen kirjalliset hakuohjeet ovat kyllä hyvät, mutta niissä on joskus tulkinnanvaraisuuksia. Meillä on onneksi käytössämme koko EU:n laajuinen NCP-verkosto, jonka kanssa voimme keskustella ongelmatilanteista ja vertailla kansallisia käytäntöjä. Jos sieltäkään ei ole apua saatavissa, niin viimeistään Brysselistä ERC:n toimistolta löytyvät vastaukset", toteaa Raitala.

Kannattaa käydä koulutuksessa

ERC-hakemus arvioidaan kahdessa vaiheessa.

"Taustaorganisaatiot järjestävät usein koulutusta hakemuksen kirjoittamiseen, eikä hakijan kannata jättää tätä mahdollisuutta käyttämättä, sillä ERC-hakemus poikkeaa merkittävästi muista rahoitushakemuksista tavoitteiltaan ja rakenteeltaan", huomauttaa Lahtinen.

Toiseen vaiheeseen selviytyneet Starting ja Consolidator Grant -hakijat kutsutaan aina myös ERC:n asiantuntijapaneelin haastatteluun Brysselissä.

"Tähän haastatteluun kannattaa valmistautua huolellisesti. Tilaisuudessa hakija esittelee lyhyesti hankkeensa annettujen ohjeiden mukaan ja vastaa paneelin esittämiin kysymyksiin. Tilaisuus kestää maksimissaan noin puoli tuntia, mutta voi olla hakijalle hyvin stressaava. Juuri tätä tärkeätä vaihetta varten järjestämme Akatemiassa kaikille Suomesta haastatteluun kutsutuille yhteisen koulutuspäivän, jossa ansioituneet ERC-hakukonsultit toimivat kouluttajina. Hakija saa rahoituspäätöksen yleensä noin parin kuukauden sisällä haastattelusta", kertovat NCP:t.

Kun tarkastellaan tilastoja, Suomi on parantanut onnistumistaan vuosi vuodelta H2020-puiteohjelman aikana. Vuoden 2017 ERC-haut toivat Suomeen jopa noin 44 miljoonaa euroa eurooppalaista tutkimusrahaa. Tuoreimpana NCP:eiden ilonaiheena ovat heinäkuussa julkistetut vuoden 2018 Starting Grant -hakutulokset: Suomeen saatiin 10 kpl eli ennätysmäärä hankkeita, ja onnistuminen tässä haussa oli ensimmäistä kertaa eurooppalaista keskitasoa korkeampi.

ERC-rahoituksen saaminen ei siis ole mahdotonta, vaikka kilpailu on kova. Menestyksekkään hakemuksen laatimiseksi kannattaa kuitenkin ryhtyä suunnittelemaan ERC-hanketta mielellään jo vuosi ennen hakua, ja ottaa vastaan kaikki mahdollinen apu. Kysy rohkeasti, mikäli jokin asia askarruttaa!

NCP auttaa, ota yhteyttä

Hannele Lahtinen
Suomen Akatemia
p. 029 53 35055
hannele.lahtinen (at) aka.fi

Annika Raitala
Suomen Akatemia
p. 029 53 35097
annika.raitala (at) aka.fi

Teksti: Kai Tarkka
Kuva: Suomen Akatemia

NCP on Horisontti 2020 -ohjelman kansallinen yhteyshenkilö (National Contact Point). Hän on tiettyyn H2020-teemaan, -haasteeseen tai toimintakokonaisuuteen perehtynyt asiantuntija, joka tiedottaa ja neuvoo oman vastuualueensa H2020-työohjelmasta ja -hauista, hakemuksiin ja projekteihin liittyvistä kysymyksistä sekä tarvittaessa kommentoi hakemuksia. NCP-työ on hänen kansallinen vastuunsa, joten nämä neuvontapalvelut ovat tarjolla kaikille maksutta. NCP:t työskentelevät Business Finlandissa ja Suomen Akatemiassa. Business Finlandin EUTI-toimisto koordinoi Suomen NCP-verkoston toimintaa.