Siirry sisältöön
Uutinen 07.09.2018

Ympäristöohjelman NCP: Hyödynnä asiantuntijan apua ja infopäivien antia

Ei päivää ilman ympäristöön ja ilmastonmuutokseen liittyvää uutisointia. Kuuma aihe myös Suomen kesäsäässä hikoiltaessa. Horisontti 2020 -ohjelman ympäristöosion kansallinen yhteyshenkilö NCP Jaana Lehtimäki valmistautuu jo tuleviin hakuihin, joissa aihealue katetaan laajasti.

Horisontti 2020 -ohjelman "Ilmastotoimet, ympäristö, resurssitehokkuus ja raaka-aineet" -osion seuraavat haut avautuvat marraskuussa.

"Niihin pitää valmistautua hyvissä ajoin. Niin minun, mutta erityisesti hakijoiden. Hakuja on parisenkymmentä ja niissä on monia yksityiskohtia. Ohjelman yhteyshenkilönä neuvon hakujen sisällöstä sekä hakemisen yksityiskohdista ja jälkeenpäin seuraan tarkasti tilastoja suomalaisten menestymisestä. On tärkeää, että niin suomalaiset tutkimuslaitokset ja yliopistot kuin yrityksetkin ovat aktiivisesti mukana", sanoo NCP ja tiedeasiantuntija Jaana Lehtimäki Suomen Akatemiasta.

Marraskuussa avautuvat haut sulkeutuvat 2019 joko helmikuussa tai syyskuussa riippuen siitä, onko kyseessä yksi- vai kaksivaiheinen haku. Lehtimäki suosittelee jo nyt tutustumaan komission Participant Portal -tietokannasta löytyvän työohjelman vuoden 2019 hakuihin. Niistä on laadittu myös tiivistelmä, joka puolestaan löytyy näiltä suomenkielisiltä Horisontti2020.fi-nettisivuilta Ympäristö-osion alta.

Viime tingassa tekemällä harva onnistuu

"Hakemisen neuvontaa, hakemusten kommentointia, kysymyksiä työohjelman sisällöstä ja yksityiskohdista, partnerinhakupyyntöjä...", listaa Jaana Lehtimäki häntä lähestyvien hakijoiden tarpeita.

Helpottaakseen niin hakijan kuin omaa työtään, Lehtimäki kehottaa olemaan liikkeellä hyvissä ajoin.

"Pyyntöjen ja kysymysten pitää tulla ajoissa, jotta voin aidosti neuvoa. Hakemusten läpikäynnissä mielellään mitä valmiimpi hakemus on ja jo vaaditun muotoinen, sitä parempi. PowerPoint-esitys ei vastaa hakemusta, jos halutaan konkreettista palautetta hakemuksen sisällön yksityiskohtiin. Toki on paljon tilanteita, jossa autan hyvinkin varhaisessa vaiheessa. Keväällä tapasimme yhden hakijatahon kanssa ja kävimme läpi hankkeen konsortion kokoonpanoon liittyviä asioita. He olivat jo tuolloin valmistautumassa nyt syksyllä avautuvaan elintarviketurvallisuusosion hakuun", hän kertoo.

Jaana Lehtimäki on yhteyshenkilö myös Horisontti-ohjelman "Elintarviketurva, kestävä maa- ja metsätalous, merien ja merenkulun sekä sisävesien tutkimus ja biotalous" -osiossa eli häneen voi olla yhteydessä senkin aihealueiden tiimoilta. Molemmissa ohjelmaosiossa hän tekee yhteistyötä toisen NCP:n , Business Finlandin Heini Güntherin, kanssa.

Hyödynnä NCPs CaRE-verkostoa

Lehtimäki käyttää työssään luontevasti myös sosiaalista mediaa asioista tiedottamiseen. Hänellä on LinkedInissä Ympäristö-ryhmä ja Twitterissä hän twiittaa säännöllisesti Horisontti2020-uutisia ja erityisesti omista aihealueistaan. Hänen LinkedIn- ja Twitter-tilejään seuraamalla saa helposti tietoonsa esimerkiksi seuraavat hakujen infopäivät. Lehtimäki suositteleekin niihin osallistumista niin tiedon kuin verkostoitumisen takia.

"Koskaan ei voi tietää, milloin edessä seisoo potentiaalinen uusi kumppani hankkeeseen. Pelkkään tietoon tyytyville mainittakoon, että infot voi yleensä katsoa myös web-lähetyksenä verkossa Euroopan komission alaisen EASMEn sivuilla."

Lehtimäki kannustaa myös tutustumaan EU-rahoitteisen NCPs CaRE -verkoston nettisivuihin. Sieltä löytyy paljon informaatiota ympäristöosion hakukierrokselle. Erityisen hyödyllisenä hän pitää verkoston työn tuloksena syntyneitä oppaita; General observation on ESR Analysis, Evaluators recommendations for applicants ja Do's and dont's for Applicants. Ne löytyvät verkoston nettisivuilta ja ne läpikäymällä ymmärtää paremmin, mitä missäkin hakemuksen kohdassa kannattaa huomioida ja mitä välttää.

"Sivustolta löytyy lisäksi oma osio partnerin haulle. Sieltä voi selata kumppaniehdokkaita tai jättää oman erityisen partneripyynnön", hän lisää.

Työn vastapainoksi polkujuoksua

Suomen Akatemiassa maa- ja metsätaloustieteen maisteri ja myöhemmin mikrobiologian alalta tohtoriksi väitellyt Lehtimäki on työskennellyt vuodesta 2004. NCP-työtä hän on tehnyt jo 7. puiteohjelmassa vuodesta 2009 lähtien.

"NCP-tehtävät ovat samoja monin tavoin, mutta työ on muuttunut vuosien myötä yhä organisoidummaksi, kuten koko puiteohjelmatyön neuvonta. Meillä Suomen Akatemiassakin on oma EU-ydintiimi ja sen työtä tukeva verkosto, jolla tehostamme sisäistä tekemistä asiakkaiden parhaaksi. Neuvontatyö vie aikaa, mutta uudelleenorganisoitumisen myötä työaikaa voi käyttää paremmin ja pystyy keskittymään enemmän tekemiseen."

Samaan hengenvetoon hän myöntää, että työtä on paljon ja tunnollisella puurtajalla päivät venyvät usein pitkiksi. Työn vastapainoksi hän harrastaakin juoksua, kuten puolimaratoneja ja polkujuoksua. Myös museot ja kulttuuri kiinnostavat energistä Jaanaa varsinkin, kun hän sai taannoin kollegoiltaan syntymäpäivälahjaksi Museo-kortin.

Lisätietoa

Jaana Lehtimäki
Suomen Akatemia
p. 02953 35060
jaana.lehtimaki (at) aka.fi
Twitter: @JMLehtimaki
LinkedIn: Horisontti 2020 – Ilmastotoimet, ympäristö, resurssitehokkuus ja raaka-aineet
https://www.linkedin.com/groups/6691505

Linkit:

Teksti: Tia Härkönen
Kuva: Jaana Lehtimäen oma albumi

NCP on Horisontti 2020 -ohjelman kansallinen yhteyshenkilö (National Contact Point). Hän on tiettyyn H2020-teemaan, -haasteeseen tai instrumenttikokonaisuuteen perehtynyt asiantuntija, joka tiedottaa ja neuvoo oman vastuualueensa H2020-työohjelmasta ja -hauista sekä tarvittaessa kommentoi hakemuksia. NCP-työ on hänen kansallinen vastuunsa, joten nämä neuvontapalvelut ovat tarjolla maksutta kaikille. NCP:t työskentelevät Business Finlandissa ja Suomen Akatemiassa. Business Finlandin EUTI-toimisto koordinoi Suomen NCP-verkoston toimintaa.