Siirry sisältöön
Uutinen 18.12.2019

Euroopan Green Deal -ohjelmasta uusi kasvustrategia EU:lle

Euroopan komissio julkisti 11.12.2019 Green Deal -ohjelman, jonka tavoitteena on luoda vuoteen 2050 mennessä Euroopasta maailman ensimmäinen ilmastoneutraali maanosa, hidastaa maapallon lämpenemistä ja lieventää lämpenemisen vaikutuksia. Ohjelmassa tavoitellaan myös investointeja huippututkimukseen ja innovointiin.

Vihreän kehityksen ohjelman myötä EU:ssa on määrä investoida puhtaaseen energiaan, laajentaa päästökauppaa ja antaa uutta puhtia kiertotaloudelle.

Mahdollisuuksiin tartuttava kaksin käsin

"Green Deal on täyttä totta. Uusi komissio haluaa tulla muistetuksi juuri tästä aloitteesta. Tähtäimessä on eurooppalainen ilmastojohtajuus yhdistettynä kestävään talouskasvuun. Tarjolle tulee runsaasti mahdollisuuksia ja niihin suomalaistenkin organisaatioiden on tartuttava kaksin käsin," sanoo Business Finlandin Brysselin yksikön päällikkö Matti Hiltunen.

"Vielä emme täysin hahmota, mihin kaikkeen Green Deal vaikuttaa, mutta aliarviointiin ei ole varaa. Kyseessä on erittäin laaja ja monipuolinen toimenpidekokonaisuus. Tutkimus- ja innovaatiotoiminta ja siihen tarjottava rahoitus on ilman muuta Green Dealin ytimessä. Jo käynnissä olevan EU:n t&i-ohjelman Horisontti 2020:n viimeisiin hakuihin on tarkoitus saada Green Deal -painotuksia. Näistä kannattaa pitää silmät ja korvat auki", Hiltunen vinkkaa.

Suomalaiset ratkaisut saatava osaksi teollisuuspolitiikan murrosta

Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen piti 11.12. Helsingin Sanomissa julkaistussa mielipidekirjoituksessaan tärkeänä, että uudistumisen edellyttämää rahoitusta on saatavilla. Kestävä Eurooppa -investointiohjelman on tarkoitus sysätä 2020-luvulla liikkeelle yhteensä tuhannen miljardin euron investoinnit. Tässä on tarkoitus tehdä tiivistä yhteistyötä Euroopan investointipankin kanssa.

"On syytä huomata, että komission tuki on vain pieni osa kokonaisinvestoinneista ja sen lisäksi hankkeisiin sitoutuu moninkertainen määrä yksityistä pääomaa. Cleantech on jo pitkään ollut keskeinen osa Suomen kansallista innovaatiostrategiaa. Nyt on ensi arvoisen tärkeää, että suomalaisten yritysten ratkaisut päätyvät osaksi eurooppalaisen teollisuuspolitiikan murrosta", huomauttaa johtava asiantuntija Reijo Munther Business Finlandista.

Green Deal -työ jatkuu siten, että konkreettiset toimenpiteet ja teollisuuspolitiikan linjaukset julkistetaan työryhmätyön tuloksina maaliskuussa 2020.

Lisätietoja

Matti Hiltunen
Yksikön päällikkö
Business Finland Bryssel
+ 32 477 937 868
matti.hiltunen (at) businessfinland.fi

Reijo Munther
Johtava asiantuntija
H2020-ohjelman NMBP & Energia NCP
Business Finland
+358 50 5577 827
reijo.munther (at) businessfinland.fi

Euroopan komission suomenkieliset Green Deal -sivut

Euroopan komission englanninkieliset Green Deal -sivut

Euroopan komission englanninkielinen lehdistötiedote

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyenin mielipidekirjoitus Helsingin Sanomissa 11.12.2019: Ilmastonmuutos vaatii EU:lta nopeita toimia