Siirry sisältöön
Uutinen 26.11.2019

Komissio kouluttaa Horisontti 2020 -osallistujia

Kuvassa vasemmalta: Gheorghe Bancos, Marcos Carvalho Suzuki, Katrien Rommens-Notoglou ja Carmen Madrigal Jimenez

Eurooppasali harmaana marraskuisena aamuna – valopilkkuina neljä Euroopan komission huippuasiantuntijaa jakamassa tietoa, neuvoja ja apuja Horisontti 2020 -projektien toteutukseen ja hallintoon. Mitä hyötyjä avustuksensaajille on projektin tulosten viestimisestä ja millaisia työkaluja tähän on saatavilla. Entä miten suomalaisosallistujat ovat onnistuneet kustannusten raportoinnissa?

Euroopan komission Common Implementation Centre on tarjonnut jäsenmaille räätälöityjä Outreach Event -koulutustilaisuuksia H2020-ohjelman alusta asti. Kiertue pysähtyi jo toistamiseen Helsinkiin. Päivän aikana komission asiantuntijat avasivat ja kertasivat  malliavustussopimuksen kustannuspykäliä sekä keskustelivat hyvistä käytännöistä osallistujien kesken. Erittäin informatiiviset ja käytännönläheiset esitykset saivatkin kuulijoilta paljon kiitosta niin paikan päällä kuin etäyhteyksien päässä.

Funding&Tenders -portaalin sekä raportoinnin systemaattinen läpikäynti olivat haluttuja tietoja. Vaikka tavallaan asiat eivät ole juurikaan muuttuneet 7. puiteohjelmasta niin paperittomaan ja sähköiseen hallinnointiin siirtyminen vaatii hieman osaamisen päivittämistä.

Tulosten levittämiseen ja hyödyntämiseen (Dissemination & Exploitation) komissio tarjoaa apua erilaisin työkaluin. Työkalupakin uusimpana tulokkaana on Horizon Results Platform -alusta. Avustuksensaaja pääsee esittelemään projektituloksiaan vaikkapa pitchaus-tyylisesti videolla. Tavoitteena on laajempi näkyvyys ja tulosten jatkohyödyntäminen.

H2020-tilintarkastusten satoa

Jos Helsinki yllätti vieraat aamulla tuoreella lumipeitteellä, niin isännät yllätettiin päivän viimeisessä esityksessä H2020-tilintarkastuksista. Suomalaisosallistujat ovat onnistuneet selättämään hankaliksi koetut komission antamat henkilöstökustannusten laskukaavat – vain 5,1 % kaikista suomalaisten kustannusraportoinnin virheistä liittyi henkilöstökustannuksiin (vrt. 52 % kaikki maat). Hieno tulos!

Toisenlainen yllätys oli kuitenkin suomalaisten suuret virheprosentit alihankinnoissa (26 %)  sekä other goods and services -kustannuskategoriassa (56 %). Nämä ovatkin sitten isoja, vakavia virheitä ja johtavat pääsääntöisesti kustannusten hylkäämiseen. Komission neuvot olivat:

  • noudata tarkkaan ja huolellisesti sisäisiä hankintaprosesseja ja -ohjeita; jos yrityksellä ei sellaisia vielä ole, tehkää ne ja ainakin jotkin vähimmäisperiaatteet ja -käytännöt, miten ulkopuolelta tehdään hankintoja – ja noudattakaa sitten näitä periaatteita

  • dokumentoi hankinnat huolellisesti ja esitä ne komissiolle raportoinnissa. Pidä mielessä ’best value for money’ -periaate!

Mahdollisuus tavata kasvokkain komission edustajia ja kysyä heiltä suoraan ongelmakohdista koettiin erittäin tärkeäksi ja hyödylliseksi. Monesti ongelmatilanteet ovat tapauskohtaisia eikä niihin löydy – ainakaan helposti – suoria vastauksia ohjeistuksista ja pykälistä.

Päivän esitykset löytyvät  horisontti2020.fi-nettisivustolta, osiosta Esitysaineisto