Siirry sisältöön
Uutinen 14.05.2019

NMBP-ohjelman Reijo Munther: Turhat möröt pois EU-osallistumisesta

EU:n Horisontti 2020 -ohjelmasta löytyy paljon mahdollisuuksia nano- ja bioteknologialle, materiaali- ja prosessikehittämiseen sekä energiatutkimusta ja -kehitystä tekeville yrityksille ja tutkimusorganisaatioille. NMBP-ohjelman yhteyshenkilö Reijo Munther rohkaisee erityisesti yrityksiä tutustumaan EU-tason rahoitusmahdollisuuksiin ilman ennakkoluuloja.

Tekniikan lisensiaatti ja ydinvoimainsinööri Reijo Munther palasi neljän vuoden ministeriökomennukseltaan Business Finlandiin alkukeväästä. Virkamiesvaihdossa ja siitä jatkuneessa projektityössä TEMissä hän hoiti elinkeinopolitiikkaan liittyviä asioita ja muun muassa isoja investointihankkeita, sekä oli mukana EU:n valtiontukisääntöuudistukseen liittyvässä IPCEI-valmistelussa (Important Projects for Common European Interest).

Horisontti 2020 -ohjelman NMBP-teeman kansallisen yhteyshenkilön eli NCP:n tehtävät ja komitean asiantuntijajäsenyyden hän otti palatessaan vastaan mielenkiinnolla.

”Vedin aikoinani Tekesissä materiaalitekniikan yksikköä, jonka vastuulla oli nanoteknologiaan ja funktionaalisiin materiaaleihin liittyvät kansalliset ohjelmat. EU:n NMBP:n sisältö onkin kaikin tavoin kiinnostava. EU-hankkeet tarjoavat loistavan paikan yrityksille niin lisätä omaa osaamista kuin vahvistaa liiketoimintaa. Lisäksi ne ovat merkittävä vaikuttamisen paikka. Hankkeiden kautta voi vaikuttaa teknologian ja hyvien käytäntöjen kehitykseen sekä luoda koko Euroopalle uutta kilpailukykyä”, hän sanoo.

Munther muistuttaa , että komissio korostaa kehityshankkeissaan entistä enemmän yhteistyötä eurooppalaisissa verkostoissa ja riskipitoisten ideoiden toteuttamista.

To do -listalla yritysten osallistumisen kynnyksen madaltaminen

Horisontti 2020 ja EU:n puiteohjelmat eivät ole Muntherille mikään uusi tuttavuus. Hän on toiminut aikoinaan komiteajäsenenä niin 6. kuin 7. puiteohjelmassa Fuusio-teemassa. Lisäksi hän oli komiteajäsenenä myös 7. puiteohjelman aikana Infrastruktuurit-osiossa.

Nykyisessä NCP-roolissa kevät on mennyt työohjelmiin perehtyen. Yhteydenottojakin Munther on saanut, mutta enemmän tutkimuslaitoksilta.

”Horisontin mahdollisuuksista voisi kiertää ja kertoa vaikka kuinka paljon. Huomaan, että erityisesti yritykset eivät välttämättä osaa kysyä. Oma missioni on, että yritysten tietoisuutta EU-rahoituksen mahdollisuuksista pitää lisätä ja pelotella möröt pois EU-hankkeisiin ja niiden hakemiseen liittyvistä käytännöistä. Ohjeet ovat selkeät ja joskus muinoin vaaninut byrokratiapeikko on jo nitistetty”, hän vakuuttaa.

Haussa menestymisen edellytys – vastaa siihen mitä kysytään

Viimeiset haut Horisontti 2020 -ohjelmakaudelle ovat avautumassa loppuvuodesta. Luonnoksia työohjelmista on tehty nyt ja kesällä ne julkaistaan virallisesti.

”Viimeisiä rahoja viedään. Siksi on tärkeää ennakoida hakuaikojen avautuminen ja olla muutenkin selvillä, missä teemoissa oman alan ja osaamisen toteuttamiselle on paikka. Suomalaisten on pystyttävä kotiuttamaan osuutensa EU-ohjelmista”.

Munther painottaa myös tarkkaa perehtymistä hakujulistusten sisältöön.

”Niissä kerrotaan tarkasti, mitä rahoitettavilta hankkeilta vaaditaan. Hakuihin liittyy tiettyjä kriteereitä ja kaikkiin kysymyksiin on ehdottomasti vastattava tavalla, joka palvelee haussa ilmoitettuja tavoitteita. Hakemuksiahan arvioivat ulkopuoliset asiantuntijat, jotka tekevät työtään komissiolta saamien ohjeiden mukaan. Ohjeet ovat samat myös hakijoille”, hän muistuttaa.

Tuoko IPCEI poikkeuksen valtiontukisääntöön – suomalaisyritykset huomio!

Reijo Munther on mukana miettimässä Suomen näkemystä eurooppalaisiksi strategisesti tärkeiksi yhteisiksi IPCEI-projekteiksi. Hän näkee IPCEIn tarjoavan yrityksille uuden väylän EU-rahoitukseen ja kansainväliseen yhteistyöhön.

”IPCEIn aiheet menevät koko EU:n ohjelmatarjonnasta läpi sivuten niitä kaikkia. IPCEissähän on kyse siitä, että valtioilla olisi mahdollisuus tukea yrityksiään tietyissä projekteissa yli normaalien tukisääntöjen. Tukea voi tulla kansallisista lähteistä, mutta myös EU-ohjelmista.  Konkreettisin vaikutus on, että IPCEIssä ei huomioida EU-tukien kumuloitumista, ja näin ollen eri EU-lähteistä tulevat rahoitukset voisivat mennä päällekkäin ja yritys voisi saada kriittiseen hankkeeseen rahoitusta useammastakin ohjelmasta samaan aikaan. Tämä on kuitenkin vielä uusi asia ja keskustelujen alla, mutta olen itse tässä hyvin herkillä tuntosarvilla liikkeellä. Samaan kehotan myös yrityksiä, jotka toimivat esimerkiksi akkuihin, kyberturvaan, teolliseen internetiin, terveyteen, vetyteknologiaan, vähähiiliseen tuotantoon ja älykkääseen liikenteeseen liittyvissä arvoketjuissa. Nyt on korkea aika verkottua eurooppalaiseen yhteistyöhön.”

Samaan aikaan innokas ja energinen neljän lapsenlapsen ukki kehottaa kuitenkin perehtymään hyvin EU:n Horisontti 2020 -ohjelman viimeisten hakujen antiin. Jos kysyttävää tulee, Munther kertoo mielellään lisää.

OTA YHTEYTTÄ

Reijo Munther
Business Finland, p. 050 5577 827
reijo.munther (at) businessfinland.fi

Horisontti 2020 NMBP-ohjelma 

Horisontti 2020 Energia-ohjelma

Teksti: Tia Härkönen
Kuva: Reijo Munther

NCP on Horisontti 2020 -ohjelman kansallinen yhteyshenkilö (National Contact Point). Hän on ohjelman tiettyyn teemaan, haasteeseen tai asiakokonaisuuteen perehtynyt asiantuntija, joka tiedottaa ja neuvoo oman vastuualueensa H2020-työohjelmasta ja -hauista sekä tarvittaessa kommentoi hakemuksia. NCP-työ on hänen kansallinen vastuunsa, joten nämä neuvontapalvelut ovat tarjolla maksutta kaikille. NCP:t työskentelevät Business Finlandissa ja Suomen Akatemiassa. Business Finlandin EUTI-toimisto koordinoi Suomen NCP-verkoston toimintaa.