Siirry sisältöön
Uutinen 11.11.2020

EU:n monivuotinen budjetti: Lisää rahaa tutkimukseen ja innovointiin?

Euroopan parlamentin, Euroopan komission ja jäsenmaita edustavan EU:n neuvoston neuvottelijat ovat löytäneet kompromissin EU:n monivuotisesta rahoituskehyksestä kaudelle 2021–2027.

Euroopan unionin monivuotisella rahoituskehyksellä (MFF, multiannual financial framework) tarkoitetaan EU:n pitkän aikavälin budjettia, joka sovitaan seitsemäksi vuodeksi kerrallaan. Rahoituskehyksellä pyritään takaamaan, että EU:n menot kehittyvät hallitusti ja unionin omien varojen rajoissa.

Tie ratkaisuun aukeni, kun parlamentti hieman aiemmin sai vaatimiaan ja kynnyskysymyksenä pitämiään tiukennuksia oikeusvaltioperiaatteeseen, jolla demokratiaa ja sananvapautta huonosti kohtelevia jäsenmaita voidaan kovistella.

Lisää rahaa tutkimukseen ja innovointiin

Parlamentti ei lähtenyt painista tyhjin käsin, vaan luvassa on 15 miljardia euroa lisää Unionin lippulaivaohjelmiin (ml. Horisontti Eurooppa, Erasmus+ ja EU4Health) sekä yksi miljardi uusiin tarpeisiin ja kriisien varalta. Tästä Horisontti Euroopan osuus olisi 4 miljardia. Horisontti Eurooppa on Euroopan unionin seuraava tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelma vuosiksi 2021–2027. Ja seuraavaksi on vuorossa tiukka taistelu lisärahoituksen jaosta Horisontti Euroopan sisällä.

Business Finlandin EU-yhteistyön johtaja Elina Holmbergin mukaan "sopu on erittäin tärkeä saavutus siitäkin huolimatta, että neuvottelutulos on vielä vahvistettava sekä parlamentissa että neuvostossa. Kaikki on tietysti mahdollista, mutta tämän saavutetun tuloksen kaataminen olisi todella poikkeuksellista".

Euroopan parlamentin tiedote

EU:n neuvoston tiedote

Uutisen otsikkoa on tarkennettu 18.11.2020