Siirry sisältöön
Uutinen 06.02.2020

Radikaalit innovaatiot EIC:n luupissa

Marja Makarow

Euroopan komissiolla on suuria suunnitelmia Euroopan innovaationeuvosto EIC:lle innovaatioiden ketjuttamisessa ideoista kasvuyrityksiksi ja Euroopan nostamisesta innovaatioliideriksi ohi USA:n.

EU:n tuella on jo vuosia tuotettu korkealaatuisia tuloksia niin tutkimuksessa kuin kehitystyössä, mutta niistä kumpuavia innovaatioita ei ole saatu täysin hyödynnettyä. EIC on uusi avaus tähän, ja Horisontti 2020 -ohjelmassa se on mukana pilottina. Pilotin rahoitushaut avautuivat viime vuonna.

EIC-pilotin kehittämistä Horisontti Eurooppa -ohjelmaan on viime syksystä lähtien työstänyt 22 asiantuntijan Advisory Board. Ryhmä muovaa strategisella tasolla EIC:stä joustavaa instrumenttia pilotissa parhaaksi havaittujen käytäntöjen mukaisesti.

– EIC:n tähtäimenä on Euroopan talouskasvu, joka toteutuu innovatiivisten yritysten myötävaikutuksella. Tähänastiset toimet ovat jääneet kesken, eikä innovaatioita ole saatu vietyä yksityiselle sektorille hyötykäyttöön uusia työpaikkoja ja verotuloja luomaan, kertoo Advisory Boardin jäsen, Biokeskus Suomen johtaja, professori Marja Makarow.

EIC tarjoaa Makarowin mukaan yksittäisille yrityksille ja tutkijoille täydellisen tukiketjun avustuksesta pääomasijoituksiin. Start-upeista EIC:n kohteena ovat erityisesti sijoittajille vielä liian suuren teknologiariskin yritykset, jotka monesti myydään turhan aikaisin pois ja usein USA:han.

Ei erillisiä hakuaikoja, nopeat rahoituspäätökset

EIC:n tavoite on saada byrokratia minimiin: hakuaikoja on useita vuodessa, hakemuksen voi jättää milloin tahansa ja rahoituspäätökset tehdään nopeasti. Lisäksi hakemusten arviointiin panostetaan perusteellisesti. Advisory Boardista koostettu työryhmä uudistaa arviointikriteerejä ja -prosessia parhaiden, upouusien ideoiden sekä radikaalien innovaatioiden identifioimiseksi.

Erillisiä työryhmiä Advisory Boardissa on useita. Yksi niistä keskittyy suurten yritysten rooliin. Makarow vahvistaa, etteivät ne ole jäämässä EIC:n ulkopuolelle.

Miten saadaan oikeat tahot osallistumaan hakuihin?

Yksi Boardin työryhmistä kehittää viestintää ja brändiä, jotta yritykset ja uusien teknologioiden kehittäjät hyödyntäisivät EIC:tä.

– Yrityksille tarkoitetut aiemmat t&i-rahoitusmallit ovat olleet byrokratian himmentämää hakemusrumbaa, ja liian moni on jättänyt tarjolla olleet mahdollisuudet käyttämättä. Business Finland on erinomainen taho jakamaan tietoa yrityskentälle EIC:n sadan miljardin euron rahoituspotista vuosille 2021-2027. Myös yliopistoissa pitää viedä viestiä eteenpäin, jotta teknologioita kehittävät tutkijat löytävät EIC:n tuen, Makarow muistuttaa.

Joulukuussa 2019 julkaistiin tulokset yrityksille tarkoitetun Accelerator-instrumentin lokakuun hakukierrokselta. Lähes 1900 hakemuksesta 75 sai positiivisen rahoituspäätöksen avustuksesta ja/tai pääomasijoituksesta. Näistä yksi yritys oli suomalainen.

– Ilman rahoitusta jääneille erinomaisille hakijoille annettiin Seal of Excellence -laatuleima, jonka tulisi hyödyttää hakijaa hauissa ja sidosryhmäsuhteissa. Lähes kuudesta sadasta laatuleiman saaneesta yrityksestä peräti 28 on suomalaisia.

Lisätietoja

Marja Makarow
Biokeskus Suomi
marja.makarow (at) helsinki.fi
p. 0294 125 151 / 040 653 1133

EIC:n kansalliset yhteyshenkilöt:

Tuomas Katajarinne, FET NCP (EIC Pathfinder)
Suomen Akatemia
tuomas.katajarinne (at) aka.fi
p. 02953 35067

Heini Günther, SME NCP (EIC Accelerator)
Business Finland
heini.gunther (at) businessfinland.fi
p. 040 502 0042

Lue lisää EIC-pilotista englanniksi.

Teksti: Tia Härkönen
Kuva: Helsingin yliopisto