Siirry sisältöön
Uutinen 03.09.2020

Euroopan komissiolta harvinainen tunnustus suomalaishankkeelle

Euroopan komissio on valinnut Ilmatieteen laitoksen ja Suomen ympäristökeskuksen Twinning-hankkeen yhdeksi viime vuoden Twinning-menestystarinoista. Hanke toteutettiin Azerbaidzhanissa vuosina 2016–2019 ja Suomen lisäksi siinä olivat EU-jäsenmaista mukana Itävalta sekä Latvia.

Hankkeella kehitettiin ilmanlaadun seurantaa Azerbaidzhanissa ja se toteutettiin yhteistyössä maan ekologia- ja luonnonvara-asioista vastaavan ministeriön kanssa. Kahden ja puolen vuoden aikana ministeriön edellytyksiä raportoida keräämäänsä ja analysoimaansa tietoa vahvistettiin ja ilmanlaadun seurantajärjestelmän tueksi laadittiin kansallinen toimintasuunnitelma.

EU-rahoitteisilla Twinning-hankkeilla kehitetään hallintoa ja lainsäädäntöä pääasiassa Euroopan unionin lähialueilla. Yksittäinen Twinning-hanke kestää noin kaksi vuotta ja tyypillisesti budjetti on 1-2 miljoonaa euroa. Suomessa toimintaa koordinoi ulkoministeriön Twinning-tiimi. Komission tunnustus myönnettiin vuonna 2019 kaikkiaan neljälle Twinning-hankkeelle.

- Hieno uutinen! Lämpimät onnittelut Ilmatieteen laitokselle ja Suomen Ympäristökeskukselle, sanoo Eija Auranen Business Finlandista. Hän vetää EU:n Tutkimuksen ja innovoinnin Horisontti 2020 -ohjelman kansallista yhteystoimistoa Business Finlandissa.

- Tarkennukseksi on syytä mainita EU-tasolta toinenkin Twinning-niminen toiminta. Horisontti 2020 -ohjelmassa on Twinning-rahoitus, jonka tuella luodaan tutkimusverkostoja EU:n uusimpien, ns. EU13-maiden, ja muiden Euroopan johtavien tutkimusorganisaatioiden välillä. Tavoitteena on vahvistaa määriteltyjä tutkimusaloja EU13-maissa, kertoo Auranen.

Lisätietoja

Komission vuoden 2019 Twinning- ja TAIEX-toiminnan esittely (pdf)
Horisontti 2020 –ohjelman Twinning-rahoitus

Lähde
Ulkoministeriön uutinen (2.9.2020)
Horisontti 2020 -ohjelman Twinning-rahoitus