Siirry sisältöön
Uutinen 28.05.2020

Komission EU-budjettiehdotus julki

Euroopan komissio antoi 27.5. ehdotuksensa EU:n elpymissuunnitelmaksi (recovery plan), nimeltään Europe's moment: Repair and Prepare for the Next Generation. Elpymissuunnitelmaa tukee pitkän aikavälin budjetti (Multiannual Financial Framework, MFF) vuosille 2021–27.

Aiempi MFF-esitys vanheni pandemian myötä käsiin ja tarvetta oli aivan toisen suurusluokan ja kunnianhimotason toimenpiteille. Koko elvytyssuunnitelmalle suunniteltu loppusumma on häkellyttävät 1,85 triljoonaa euroa, josta Horisontti Eurooppa -ohjelma nappaisi 94,4 miljardia tai 105,83 miljardia, jos puhutaan inflaatiokorjatuista luvuista.

Niin monta lukua kuin lukijaa

Rahapaketti kuorrutettiin korostamalla tutkimuksen ja innovaatioiden ratkaisevaa merkitystä kriisin voittamisessa ja Euroopan tulevaisuuden rakentamisessa. EU-budjetointi on kuitenkin monimutkainen harjoitus ja on tiedettävä esimerkiksi, mitä lukuja käytetään (inflaatiolla korjattuja vai korjaamattomia) sekä mitä eri alaohjelmia Horisontti Euroopan budjettiin on sisällytetty. Tästä kaikesta vallitsi tätä uutista kirjoitettaessa vielä melkoinen eriävien näkemysten kirjo. Alkuperäinen komission ehdotus oli 94,1 miljardia, neuvoston puheenjohtajan Charles Michelin esitys 80,1 miljardia ja nyt siis 94,4 miljardia tai laskentatavasta riippuen 105,83 miljardia, mutta ilman yksityiskohtia niiden sisällöstä on lukujen tarkka vertailu mahdotonta.

Palapeli ei ole suinkaan valmis

Niin kuin jo yltä selviää, luvuissa on t&i-perheellä vielä paljon sulateltavaa ja tulkittavaa. Lisäksi tulee muistaa, että kyse ei ole päätöksestä vaan komission ehdotuksesta ja edessä ovat vielä ankarat neuvottelut anteliaamman Parlamentin sekä laskun maksajia eli jäsenmaita edustavan neuvoston kanssa. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita on siis luvassa. Lisäksi shakkikentän asetelmissa tapahtuu muutoksia. Niistä tärkein on viime aikoina ollut Saksan ratkaisu jättää pihivitosten (frugal five) kerho taakse niin, että jäljellä on huomattavasti vaatimattomampi nelosryhmä (Hollanti, Itävalta, Ruotsi ja Tanska).

Mitä tämä tarkoittaa suomalaiselle t&i-yhteisölle?

Vaikuttamisen aika ei ole ohi. Komissio on antanut ehdotuksensa, joten nyt avainasemassa on se, mitä viestiä pääkaupunkien ministeriöistä tuodaan neuvoston budjettikeskusteluihin. Tähän voidaan vaikuttaa nimenomaan kotimaassa tehtävällä valistustyöllä. Eikä tietenkään Parlamenttia sovi unohtaa.

- Elpymissuunnitelma sisältää varsin merkittäviä muutoksia unionin periaatteisiin, joten siitä täytyy käydä perusteellinen keskustelu kansallisella tasolla. On kuitenkin tärkeintä saada ripeästi sopu aikaan EU:n varsinaisesta budjetista, MFF:stä. Siten ohjelmat ja haut saadaan käyntiin ilman suurempaa viivästystä ja yritykset, tutkimusorganisaatiot ja muut toimijat tekemään sitä työtä, mitä Eurooppa niiltä kipeästi tarvitsee, toteaa EU-yhteistyöstä vastaava johtaja Elina Holmberg Business Finlandista.

Lisätiedot 

Elina Holmberg
EU-yhteistyöstä vastaava johtaja
Business Finland
elina.holmberg (at) businessfinland.fi

Europe's moment: Repair and prepare for the next generation (press release 25.7.)

Komissiolta ehdotus mittavasta elpymissuunnitelmasta (komission tiedote suomeksi 25.7.)