Siirry sisältöön
Uutinen 17.11.2020

Mullistava teknologia valkuaisproteiinin tuottamiseksi toi VTT:lle voiton eurooppalaisessa innovaatiokilpailussa

VTT kehitti turvallisen, ympäristöystävällisen ja tehokkaan menetelmän, jolla voidaan tuottaa massatuotantona arvokkaita proteiineja, kuten kananmunan valkuaisproteiinia – ilman kanaa. Menetelmällään VTT voitti eurooppalaisten tutkimusorganisaatioiden EARTO-järjestön kilpailun Impact Expected -kategorian.

Ruoantuotanto aiheuttaa maailman kasvihuonepäästöistä arviolta 25 % ja kuluttaa 75 % puhtaasta vedestä. VTT:n tutkijat visioivat, että mikrobien ja solujen kasvattamiseen perustuva ruoantuotanto eli solumaatalous on verrattavissa ruoantuotannon vallankumoukseen, jonka maanviljelyn tehostuminen ja teollistuminen aikaansaivat 1700-luvulta 1900-luvulle. Solumaatalous hyödyntää mikrobeja ja bioreaktoreita peltojen ja tuotantoeläinten sijaan.

"Voitto on upea tunnustus VTT:lle, mutta vielä tärkeämpi Euroopan ruokatuotantojärjestelmälle", sanoo tutkimustiimin päällikkö Emilia Nordlund VTT:ltä. "Toivon, että tämä tunnustus rohkaisee ja vauhdittaa alan toimijoita etsimään mullistaviakin ratkaisuja kestävän ruokajärjestelmän kehittämiseksi. Solumaatalous mahdollistaa täysin uudenlaisen liiketoiminnan kehittämisen ruokajärjestelmässä. Tavoitteenamme onkin jatkaa teknologian kehittämistä yhteistyökumppanien kanssa, jotta nämä ratkaisut voidaan kaupallistaa mahdollisimman pian, myös Euroopassa."

Lue uutinen VTT:n verkkosivuilta

Lähde ja kuva: VTT