Siirry sisältöön
Uutinen 21.01.2020

Suomi käynnistämässä keskustelua Horisontti Euroopan syöpämissiosta

Syöpä on vahvasti esillä tulevassa Horisontti Eurooppa -ohjelmassa, jossa se on yksi viidestä missiosta. Mission sisältöä muotoillaan parhaillaan ja sen johtoryhmässä on mukana Helsingin yliopiston professori Tomi Mäkelä. Suomessa keskustelua missiosta herätellään helmikuussa käynnistyvällä ideakilpailulla.

Syövän kansallisen iCAN (Digital Precision Cancer Medicine) -lippulaivahankkeen tutkimusjohtaja Tomi Mäkelä on tyytyväinen, että syöpä on nostettu yhdeksi missioksi tulevassa EU:n tutkimus ja innovaatio -ohjelmassa.

- Missioiden tarkoituksena on tarjota ratkaisuja monialaisiin yhteiskunnallisiin ongelmiin ja tuoda entistä konkreettisemmin Euroopan tutkimus- ja innovaatiotoiminnan tulokset kansalaisten hyödyksi. Missioilla myös nostetaan esiin tärkeitä teemoja ja Euroopan profiilia, jotta politiikkojen ja kansalaisten tietoon saadaan paremmin panostukset ja vahvuutemme, Mäkelä toteaa.

Ehdotus mission sisällöstä tulossa kesällä

Syöpämission johtoryhmään eli Mission Boardiin Mäkelä valittiin satojen hakijoiden joukosta viime kesänä. 15-jäsenisessä johtoryhmässä hän edustaa tutkimusta, täsmälääketiedettä ja digitalisaation hyödyntämistä.

- Mukana on potilaiden edustajia, syöpää hoitavia lääkäreitä, tutkimus- ja innovaatiopuolen asiantuntijoita ja myös kansalaisjärjestöjen edustaja. Ensimmäisenä tehtävänämme on antaa ehdotus mission tavoitteista ja toimenpiteistä kevään aikana. Se, miten missiolle tällä hetkellä alustavasti arvioitu vajaa miljardi euroa käytetään, selviää myöhemmin. Missioiden tavoitteissa puhutaan t&k-toimenpiteistä, mutta on mahdollista, että tukea kohdentuu myös esimerkiksi tasavertaisuutta edistäviin tukitoimiin.

Ratkaisujen löytäminen syöpään on Euroopan yhteinen asia

Sidosryhmien osallistaminen on keskeistä missioiden suunnittelussa ja myös jäsenmaille on tarjottu mahdollisuutta osallistaa kansalaisia. Suomi on tässä kärjessä omalla syöpämissiotapahtumalla.

- Kansalaisille, potilaille, tutkijoille ja innovaattoreille suunnattu ideakilpailu käynnistyy Suomessa maailman syöpäpäivänä 4.2 ja palkinnot jaetaan Tiedekulmassa 16.3. Järjestäjinä on Helsingin yliopiston lisäksi HUS, syöpäjärjestöt, Suomen Syöpäpotilaat, kansallinen syöpäkeskus FICAN sekä eri ministeriöitä, kuten TEM, STM ja OKM. Myös alan yrityksiä toivotaan mukaan, Mäkelä kertoo.

Maailman syöpäpäivänä 4.2. terveyskomissaari Stella Kyriakides käynnistää myös Euroopan syöpästrategian.

Mäkelä uskoo, että Mission Boardin tuleva ehdotus ottaa huomioon monipuolisesti eri näkökulmat. Hän on tuonut ryhmän tietoon myös iCAN:in, jossa yhdistetään perinteinen geenilähtöinen täsmälääketiede ja digitaalinen terveys.

-Ryhmässä on oltu tästä hyvin kiinnostuneita. Digitiedon hyväksikäyttö ja hyödyntäminen kiinnostavat komissiota, jonka tavoitteena on luoda digitaalisia tietopankkeja Euroopassa terveyden alueelta, hän sanoo.

Mäkelä mainitsee myös Suomen terveyden kasvustrategian ja esimerkiksi HUSin koordinoiman CleverHealth Network -kasvumoottorin, joka antaa erinomaisia mahdollisuuksia julkisen ja yksityisen sektorin partneroitumiseen.

Tulevaan Horisontti Eurooppa -ohjelmaan on nimetty kaikkiaan viisi missioita. Ne ovat: Ilmastonmuutokseen sopeutuminen; Syöpä; Terveet meret, rannikko- ja sisävedet; Hiilineutraalit ja älykkäät kaupungit sekä Maaperän terveys ja ruoka. Kunkin mission toteutukseen on tällä hetkellä budjettiarviona suunniteltu 1 miljardi euroa.

Lisätietoja

Tomi Mäkelä
Professori, tutkimusjohtaja
iCAN Digital Precision Cancer Medicine flagship
Helsingin yliopisto
tomi.makela (at) helsinki.fi
0294125500 / 0505286128

Lue lisää syöpä-missiosta englanniksi

Tietoa tulevasta Horisontti Eurooppa -ohjelmasta on tulossa suomeksi Business Finlandin verkkosivuille

Teksti: Tia Härkönen
Kuva: Helsingin yliopisto