Siirry sisältöön
Uutinen 08.04.2020

Yli 2 miljoonan EU-rahoitus suomalaiselle fotoniikkayritykselle

Joensuulainen lasin laserleikkausteknologiaa kehittävä Hypermemo Oy on saanut 2,1 miljoonan euron EIC Accelerator -rahoituksen, jolla tuetaan korkean markkina- ja kasvupotentiaalin yrityksiä uusien innovatiivisten tuotteiden tai ratkaisujen kaupallistamisessa.

Horisontti 2020 -ohjelman EIC Accelerator -rahoitukseen yltäviltä yrityksiltä odotetaan tulevaisuudessa jopa satojen miljoonien eurojen kansainvälistä liikevaihtoa. Acceleratoriin riittää silti runsain mitoin hakijoita, koska EU:n rahoitus projektiin tulee siinä yrityksille suosiollisessa avustusmuodossa ja korkealla tukiprosentilla. Rahoituksen saanti on kovan kisan takana, mutta se mahdollistaa Euroopan parhaille innovaatioille tasoitetun tien vaiheeseen, jossa perustuotekehityksen jälkeen rakennetaan kuntoon muut liiketoimintaedellytykset varsinaiseen kaupallistamisvaiheeseen pääsemiseksi. Tukirahaa täydentää myös sen oheen optiona liitettävä pääomarahoitus, joka on ensisijaisesti tarkoitettu projektin jälkeisen operatiivisiin kaupallistamisvaiheen toimiin.

Accererator-rahoituspaketin turvin nyt 2,5 miljoonan euron vientiin yltävä Hypermemo investoi myös uusiin tuotantotiloihin sekä luo 10–15 uutta työpaikkaa Joensuuhun vuoteen 2022 mennessä.

Mullistava ratkaisu lasin laserleikkaukseen

Hypermemon ratkaisu mullistaa lasin laserleikkauksen. Teknologia perustuu ainutlaatuiseen pulssitettuun CO2- eli hiilidioksidilaseriin, jolla voidaan leikata jopa 30 mm paksua lasia poikkeuksellisen tarkasti sekä nopeasti. Sovelluskohteita on useita, koska laser pystyy operoimaan alueilla, jossa suurteholaserit ovat hyödyttömiä. Leikata voidaan esimerkiksi älypuhelinten näytön suojaamisessa käytettävää erittäin kestävää Gorilla-lasia sekä autojen ja rakennusten älyikkunoissa hyödynnettävää useasta kerroksesta koostuvaa laminoitua lasia. Leikkaustapa on vähäpäästöistä ja kuluttaa kilpaileviin ratkaisuihin verrattuna huomattavasti vähemmän energiaa sekä materiaaleja. Laitteen ympäristöystävällisyys tukee täten Euroopan Green Dealin eli vihreän kehityksen ohjelman tavoitteita, jotka näkyvät myös Horisontti 2020 -ohjelman hakusisällöissä.

Hypermemon lasereita on jo testattu asiakkaiden tuotantoympäristöissä esimerkiksi juomalasien valmistuslinjalla Turkissa.

- Asiakkaat ovat olleet erittäin tyytyväisiä ja haluavat saada tuotteemme useammalle valmistuslinjalle. Seuraavaksi meillä on kiire tuotteistaa konsepti ja aloittaa säännölliset toimitukset, kertoo Hypermemon toimitusjohtaja ja keksinnön takana oleva Vadim Kiyko.

Hypermemo toimii kansainvälisillä lasin prosessointilaitteiden B2B-markkinoilla, joiden suuruus on noin miljardin euron luokkaa kasvaen 4,45% vuosittain. Yritykselle potentiaalisia markkina-alueita ovat rakennusteollisuus, keittiö- ja taloustarvikkeet, autoteollisuus sekä kuluttajaelektroniikka.

Apua EU-tiimistä Business Finlandista

Yritys palkkasi jo hakuvaiheen loppusuoralla riveihinsä Erik Raidan konsulttiyhtiö Karostech Oy:stä, joka auttoi Hypermemoa hakemuksen valmistelussa. Hänellä oli aiempaa osaamista vastaavista hakemuksista ja lisäksi juuri oikea koulutus- ja kokemustausta nyt toteutettavan projektin vetotehtäviin.

Oman osaamisensa tueksi yritys sai hakuvaiheen lopussa apua myös EU-tiimistä Business Finlandista. Talon asiantuntijoista koottu testipaneli sparrasi yrityksen avainhenkilöitä muun muassa valmistautumaan rahoituksen hakemiseen liittyviin haastatteluihin.

- Kyyti oli kovaa, mutta suora ja monipuolinen palaute antoi meille erinomaiset eväät Brysselin matkaan, sanoo Erik Raita Hypermemosta.

- Business Finlandista löytyi jopa oman toimialamme erikoisosaamista. Sparrauksen seurauksena esityksemme meni monelta osin täysin uusiksi ja lopputulos näkyy pian pankkitilillämme. Suosittelenkin kaikille haastatteluun kutsutuille hakijoille hyödyntämään Business Finlandin sparrausta, ja se kannattaa käydä hyvissä ajoin ennen haastattelua, koska esityksen hiominen lopulliseen muotoon voi viedä päiviä. Jäljellä olevat päivät kannattaakin varata pelkästään esityksen valmisteluun, sanoo Raita.

Lisätietoja EIC Accelerator -rahoituksesta

Heini Günther, SME NCP (EIC Accelerator)
Business Finland
heini.gunther (at) businessfinland.fi
040 502 0042

Lisätietoa EIC Accelerator -rahoituksesta kansallisilla sivuillamme
EASMEn EIC Accelerator -sivut

Lue myös muista EIC-rahoituksen saaneista suomalaisyrityksistä