Siirry sisältöön
Tiedote 23.02.2011

Finpro laajentaa Brasiliassa ja avaa toimiston Rio de Janeiroon

Finpron toimiston avaaminen Rio de Janeirossa kevään 2011 aikana on osa Suomen valtion ja työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) toimenpiteitä suomalaisen meriteknologian teollisuuden tukemiseksi.  Rio de Janeiron vientikeskuksen toimintaa rahoitetaan 3 vuoden määräaikaisen TEM-osuuden lisaksi yrityksille tehtävillä toimeksiannoilla.

”Finpron Rio de Janeiron toimiston tärkeimpänä tavoitteena on auttaa suomalaisia yrityksiä löytämään ja hyödyntämään liiketoimintamahdollisuuksia Brasilian nopeasti kasvavilla laiva-, offshore- ja öljynjalostuksen teknologian markkinoilla. Yksin öljy-yhtiö Petrobrasin investoinnit ovat yli 200 miljardia dollaria tulevien viiden vuoden aikana. Tämä tarkoittaa, että investointihyödykemarkkinat  öljyteollisuudessa ovat kolme kertaa suuremmat kuin kaivosteollisuudessa ja kymmenen kertaa suuremmat kuin puunjalostusteollisuudessa, jotka ovat olleet suomalaisille perinteisesti tärkeitä toimialoja Brasiliassa”, Finpron Latinalaisen Amerikan johtaja Matti Landin sanoo.

”Brasilian ja Suomen väliset suhteet meriteollisuusalalla ovat kehittyneet nopeasti viimeisen puolentoista vuoden aikana. Marraskuussa 2009 tapahtuneen ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrysen ja yritysdelegaation Brasilian vierailun ja Petrobrasin edustajien viime vuotisen Suomen-vierailun jälkeen jo kahdeksan suomalaisyritystä on päättänyt perustaa tytäryrityksen Rioon tai muualle Brasiliaan tämän vuoden aikana. Finpro on auttanut yrityksiä pääsemään markkinoille tarjoamalla räätälöityjä palveluja, jotka mm. auttavat käynnistämään myynnin nopeasti ja tuloksekkaasti ja vastaamaan kotimaisuusastevaatimuksiin. Pian meillä on yhä paremmat resurssit jatkaa tätä työtä Riossa”, Landin kertoo.

Finpro tekee Brasilian meriteollisuudessa ja offshore -toimialalla tiivistä yhteistyötä Meriklusteriohjelman (Merioske), Offshore Technology Centerin (Offshore-teknologiakeskus) ja Aalto-yliopiston kanssa. Riossa Finpro toimii tiiviissä yhteistyössä ulkoministeriön, Suomen suurlähetystön ja kunniakonsulaatin kanssa.

Finpro on palvellut jo usean vuoden ajan suomalaisia yrityksiä ja muita sidosryhmiä Sao Paulon osavaltiossa Brasiliassa. Sao Paulon vientikeskus jatkaa edelleen suomalaisyritysten liiketoiminnan edistämistä myos muiden tärkeiden toimialojen kuten telecom-, kaivos- sekä puujalostusteollisuuden parissa.

Brasiliassa toimivien suomalaisyritysten tuotannon arvo on tällä hetkellä vuositasolla noin 3,6 miljardia euroa ja ne työllistävät noin 20 000 henkilöä. Suomen vuotuinen vienti Brasiliaan on noin 600 miljoonaa euroa.