Siirry sisältöön
Tiedote 18.03.2011

GLONASS haastaa GPS:n Venäjällä – suomalaisyrityksille uutta bisnestä

Venäläisen GLONASS-satelliittipaikannusjärjestelmän avaaminen kaupalliseen käyttöön tuo FinNoden tuoreen tutkimuksen mukaan suomalaisyrityksille merkittäviä liiketoimintamahdollisuuksia.

”Hyvän kuvan GLONASS-markkinan mahdollisuuksista antaa asennettujen ajoneuvoseurantalaitteiden määrä. Vastaavanlaisia GPS-laitteita on asennettuna Yhdysvalloissa jo 5 miljoonaa ja Euroopassa 3,5 miljoonaa, mutta Venäjällä vain 50 000–100 000”, Gecko Systems Oy:n hallituksen puheenjohtaja Ilkka Nojonen kertoo tutkimuksen tuloksista.

Suomalainen Gecko Systems Oy valmistaa ajoneuvoseurantajärjestelmiä, jotka hyödyntävät GPS-, GLONASS-, GALILEO- ja COMPASS-satelliittijärjestelmiä samanaikaisesti. Verrattuna perinteiseen GPS -laitteeseen usean satelliittijärjestelmän yhtäaikainen käyttö mahdollistaa luotettavamman ja tarkemman sijaintitiedon.

”Nyt on oikea hetki pyrkiä mukaan Venäjän GLONASS-markkinoille, jotka vasta hakevat muotoaan. Venäjällä on menossa kaksi suurempaa GLONASS-paikannustietoa hyödyntävää projektia, jotka ovat molemmat alkuvaiheessa. Suomalaisyritysten näkökulmasta liikenneturvallisuuden kehittämisprojekti ERA-GLONASS on erityisen kiinnostava”, Finpron seniorikonsultti Vladimir Skorlygin kertoo.

Eurooppalaisen eCall-järjestelmän tavoin ERA-GLONASS:n tavoitteena on asentaa kaikkiin tiellä liikkuviin kulkuneuvoihin järjestelmä, joka lähettää onnettomuustilanteessa hätäsignaalin hätäkeskukseen. Liikennejärjestelmän kehittämisen haasteena on Venäjän valtava pinta-ala, harva asutus ja epäyhtenäinen tieverkko.  

Sotilaskäytöstä kaupalliseen käyttöön

 Alun perin Neuvostoliiton sotilaskäyttöön kehitetyn GLONASS-satelliittipaikannusjärjestelmän tuottamaa tietoa on avattu asteittain vapaaseen kaupalliseen käyttöön vuoden 2007 asetuksella.

"GLONASS-järjestelmälle on annettu Venäjällä suuri painoarvo ja sitä on tarkoitus käyttää laajasti liiketoiminnan tukena. Venäjän federaatio rahoittaa valtiollisia ohjelmia järjestelmän ja siihen liittyvän liiketoiminnan kehittämiseksi. Näihin ohjelmiin on myös suomalaisten yritysten mahdollista osallistua", Skorlygin kertoo.

Venäjän federaatio tukee GLONASS-paikannustiedon käyttöönottoa erilaisin tukijärjestelmin ja ohjauskeinoin. Lähivuosina esimerkiksi kaikilta Venäjällä valmistettavilta autoilta vaaditaan GLONASS-valmius. Maahantuotavilta GLONASS-yhteensopivilta GPS-vastaanottimilta ei peritä tuontitulleja.

Venäläisyritykset etsivät osaavia kumppaneita

“Venäläiset yhteistyökumppanimme ovat kyselleet GPS-GLONASS -yhdistelmää ja Venäjän markkinat vetävät jo muutenkin. Odotuksemme ovat melkoiset myöskin Euroopassa”, kertoo Fastrax Ltd:n VP Business Development Kim Kaisti.

Fastrax on toinen suomalainen GLONASS-järjestelmän liiketoimintamahdollisuuksista kiinnostunut suomalaisyritys. GPS-vastaanotinmoduleita suunnitteleva ja myyvä yritys on julkaisemassa huhtikuussa ensimmäisen kaikkia viittä eri satelliittipaikannusjärjestelmää hyödyntävän vastaanotinmoduulin.

”Venäläisyritykset etsivät ulkomaisia kumppaneita, joilla on vahvaa IT-osaamista. Suomalaisyrityksille parhaita mahdollisuuksia löytyy matkapuhelinten paikannussovelluksista. Konkreettisia mahdollisuuksia on erityisesti valmistus- ja palvelupuolen yhteistyössä”, Skorlygin kertoo.

”Suomalaisyritysten kannattaa pyrkiä mukaan projekteihin, koska Venäjän nykyjohto panostaa voimakkaasti järjestelmään ja pitää sitä merkittävänä”, Skorlygin jatkaa.

’GLONASS-satelliittipaikannusjärjestelmän liiketoimintamahdollisuudet Venäjällä’ -tutkimuksen tulokset julkaistiin 17.3 2011 FinNoden, Finpron ja Tekesin järjestämässä seminaarissa. Tutkimusraportti on saatavilla kokonaisuudessaan yhteyshenkilöiltä.

Lisätietoja:

· Vladimir Skorlygin, seniorikonsultti, Finpro, +79 067 160 992, vladimir.skorlygin(a)finpro.fi
· Hanna Marttinen-Deakins, Head of Industry, Finpro, 040 343 3348, hanna.marttinen-deakins(a)finpro.fi
 
· Yritysten edustajat:
· Ilkka Nojonen, hallituksen puheenjohtaja, Gecko Systems Oy, 0445026066, ilkka.nojonen(a)geckosystems.fi
· Kim Kaisti, VP Business Development, Fastrax Ltd, 0400 107 186, kim.kaisti(a)fastraxgps.com