Siirry sisältöön
Tiedote 29.11.2011

Suomen metsissä kasvaa näyttöjä, vaatteita ja lääkkeitä

Metsäteollisuuden murros on ajanut koko metsätoimialan uusien innovaatioiden äärelle. Finpron mukaan suomalaisen metsäteollisuuden uutta tulemista tukevat korkea osaaminen ja globaalit megatrendit. Alalle odotetaan syntyvän lukuisia uusia pk-­yrityksiä.

Vuosia kestäneen myllerryksen seurauksena suomalaisen metsäteollisuuden perinteiset tuotteet ovat korvautumassa kansainvälisillä markkinoilla uusilla volyymituotteilla, joista on vaikea enää vetää suoraa linkkiä metsään.

”Esimerkiksi erilaisia sellusovelluksia hyödynnetään kannettavien tietokoneiden näytöissä ja liukosellua muun muassa vaateteollisuudessa. Alan suurinta murrosta odotetaan noin 5–10 vuoden kuluessa nyt testausvaiheessa olevasta nanosellusta. Myös biokemikaaleihin ja lääkkeisiin kohdistuu lähitulevaisuudessa paljon odotuksia”, kertoo johtava konsultti Hannu Kivelä Finprosta.

Kivelä näkee suurten suomalaisten metsäalan yritysten kehittymisen avaavan mahdollisuuksia lukuisille pienille ja keskisuurille yrityksille. Osan yrityksistä odotetaan tulevan nykyisen metsäsektorin ulkopuolelta, mitä pidetään alan uusiutumisen kannalta hyvänä uutisena.

Metsäteollisuuden muuttuvat markkinat

”Ilmastonmuutoksen, ympäristötietoisuuden ja kehittyvien maiden talouksien voimistuminen ovat suomalaisen metsäteollisuuden uutta tulemista tukevia megatrendejä. Kuluttajat odottavat kestävän kehityksen arvojen mukaisia tuotteita, joihin metsäteollisuuden uudet tuotteet sopivat erittäin hyvin. Tämän lisäksi on ratkaisevan tärkeää onnistua tuotteiden muotoilussa”, Finpron ennakointitiimin vetäjä, konsultti Niko Herlin kertoo.

Suomen metsäteollisuuden tärkeimmällä markkina-alueella Euroopassa paperin kysyntä vähentyy tiedonvälityksen digitalisoitumisen seurauksena. Kivelän mukaan Euroopassa kysyntä kohdistuu nyt uusiin tuotteisiin ja palveluihin.

”Euroopan suurimpia metsäalan trendejä on puurakentaminen. Ekologista suuntaa tukevassa puurakentamisessa nähdään paljon kasvumahdollisuuksia. Puurakentamista edistetään kaikissa suurimmissa Euroopan maissa, sillä se nähdään hyvin ilmasto- ja ympäristömyönteisenä. Suomalainen osaaminen nähdään erinomaisena niin rakentamisen kuin puumateriaalituotannon saralla”, Kivelä toteaa.