Siirry sisältöön
Tiedote 08.02.2012

FinNode: Älypuhelin erottaa terveen sairaasta

Raja kuluttajaelektroniikan ja terveyslaitteiden välillä hämärtyy. Yhdysvalloista alkanut kannettavien terveyslaitteiden nopea kehitys muuttaa erityisesti ennaltaehkäisevää terveydenhuoltoa. FinNode-innovaatioverkoston mukaan kuluttajien kasvava rooli ennaltaehkäisevässä terveydenhuollossa avaa uusia liiketoimintamahdollisuuksia suomalaisyrityksille.

"Terveydenhuollon teknologiainnovaatiot muuttavat terveydenhuollon toimintatapoja ja ajattelua. Potilaiden diagnosointi ja hoito sekä sairaaloiden toiminta ovat voimakkaassa muutoksessa tulevan vuosikymmenen aikana. Jopa koko potilaan käsite muuttuu tasavertaisempaan suuntaan suhteessa lääkäriin”, Cleveland Clinicsin innovaatiojohtaja Christopher Coburn kuvailee meneillään olevaa muutosta.

Yhdysvaltalainen Cleveland Clinics -sairaala on koti- ja etähoidon kansainvälisiä edelläkävijöitä. Sairaala on panostanut voimakkaasti terveydenhuollon langattomien teknologioiden kehittämiseen ja käyttöönottoon. Kotihoidon kehittäminen nähdään mahdollisuutena lisätä potilaiden itsenäisyyttä ja parantaa hoitoa. Diabetes on esimerkki vakavasta sairaudesta, jonka ennaltaehkäisyyn ja hoitoon kannettavien laitteiden odotetaan tuovan uusia ratkaisuja.

”Yhdysvalloissa terveydenhuollon uudet mobiiliteknologiat muuttavat kuluttajien arkea ja suomalaisyrityksillä on erinomainen tilaisuus olla muutoksessa mukana. Suomalainen korkea osaaminen terveydenhuollossa ja mobiiliteknologiassa yhdistyy uudella tavalla langattomissa ja kannettavissa terveydenhuollon laitteissa”, sanoo Finpron Washingtonin vientikeskuksen päällikkö Val Kratzman.

Terveydenhuollon uusien mobiililaitteiden yleistyessä kuluttajien rooli oman terveydentilan seuraamisessa ja ennaltaehkäisevässä terveydenhuollossa kasvaa. Kehitys lisää potilaiden itsenäisyyttä ja tuo samalla yhteiskunnallisia säästöjä.

Innovaatioista kaupalliseen menestykseen

FinNode-innovaatioverkoston järjestämässä seminaarissa puhuneet pääomasijoittajat ja terveydenhuollon asiantuntijat painottivat Yhdysvaltain markkinoiden tarpeiden ymmärtämistä ja mahdollisuuksia suomalaisyrityksille. Suomalaisyritysten teknologiaosaaminen on korkealaatuista, mutta sen on vastattava kuluttajien tarpeisiin.

”Yhdysvaltain markkinoille suuntaavien yritysten on ymmärrettävä kuluttajatuotteiden vaatimukset, mutta myös lääketieteellinen sääntely. Lisäksi on ymmärrettävä sairasvakuutusten hyvitysjärjestelmä”, Kratzman sanoo.