Siirry sisältöön
Tiedote 07.11.2012

FinNode: Digiaika avaa mahdollisuuksia Venäjällä

Digitaalinen televisio, nopeat laajakaistayhteydet ja mobiililaitteiden yleistyminen mullistavat Venäjän digimarkkinat ja muuttavat venäläisten kulutustottumuksia. Venäläisistä internetkäyttäjistä jo puolet tekee ostoksia verkossa. Markkinoiden muutos avaa mahdollisuuksia sisältöihin ja jakelukanaviin erikoistuneille suomalaisyrityksille, selviää FinNode-innovaatioverkoston uudesta selvityksestä.

Venäjällä on yli 60 miljoonaa internetkäyttäjää, mikä on enemmän kuin missään muussa Euroopan maassa. Digitaalisen median sisältöjen kehittämiselle ja jakelulle on maassa valtavat markkinat, joiden kasvua vauhdittavat muun muassa entistä nopeammat verkkoyhteydet, älypuhelimien, tablettien ja digitaalitelevisioiden lisääntynyt suosio sekä laillisen sisällönjakamisen yleistyminen piraattiversioiden sijaan.

Tiedot selviävät juuri julkaistusta FinNode-innovaatioverkoston selvityksestä, joka kartoittaa suomalaisten ohjelmisto- ja digitaalisen median alan yritysten mahdollisuuksia menestyä Venäjän markkinoilla.

- Venäjän digitaalimarkkinoilla on mahdollisuuksia suomalaisyrityksille, jotka tuottavat digitaalista sisältöä tai joilla on työkalut sisältöjen jalostamiseen ja jakeluun. Lupaavimpia ja nopeimmin kehittyviä markkina-alueita ovat digi-TV, internetpelaaminen ja digitaalisen sisällön jakelu, kertoo Finpron konsultti Mihail Mahalov Moskovan vientikeskuksesta.

Venäjä siirtyy digitaaliseen televisioon vuonna 2015, ja kaapeli- ja satelliittikanavien ennustetaan hallitsevan markkinoita.

Haasteena piraattiversioiden yleisyys

Suurimpia haasteita digimarkkinoiden kehityksessä Venäjällä ovat laillisten jakelukanavien puute, kansalaisten alhainen ostovoima ja laittomien sisältöjen yleisyys. Mahalovin mielestä suomalaisten yritysten kannattaa kuitenkin seurata Venäjän digimarkkinoiden kehitystä tarkasti.

- Muun muassa teknologian tarjoaminen sisällöntuotantoon, digitaalisen sisällön lokalisointi ja myynti olemassa olevan jakelijan kautta tai oman jakelujärjestelmän luominen yhteistyössä suuremman verkkotoimijan kanssa ovat varteenotettavia liiketoimintamahdollisuuksia.

Laillisen sisällön levinneisyyskin on kasvussa, sillä nykyisin jo noin 51 prosenttia venäläisistä internetkäyttäjistä tekee ostoksia verkossa.

- Verkko-ostamisen suosio kasvaa edelleen, joten jakelu- ja verkkomaksukäytäntöjen toimivuuteen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota, Mahalov vinkkaa.