Siirry sisältöön
Tiedote 08.05.2012

Kiinan suurin tiede- ja teknologiapuisto tulossa Suomeen

Finpron hallinnoima FinChi-innovaatiokeskus, China-Finland Golden Bridge ja Pekingin Zhongguancun ZPark-ohjelmistokehityspuisto ovat solmineet aiesopimuksen yhteistyöstä. Yhteistyön tavoitteena on perustaa kiinalainen tiede- ja teknologiapuisto Espoon Otaniemeen ja laajentaa vastavuoroisesti FinChin toimintaa Pekingiin.

– Yhteistyöstä tehdyn aiesopimuksen tarkoituksena on lisätä Suomen ja Kiinan välistä tiede- ja teknologiayhteistyötä sekä lujittaa liiketaloudellisia suhteita. Tavoitteena on laajentaa FinChi-innovaatiokeskuksen toimintaa Pekingiin ja perustaa Suomeen uusi kiinalainen tiede- ja teknologiapuisto, kertoo Finpron toimitusjohtaja Kari Häyrinen.

– Tämä on juuri sitä mitä ministeriökin haluaa eli yhteistyön tiivistämistä Kiinan kanssa. Suomi tarvitsee kansainvälistymistä, ja nämä ovat tärkeitä askelia siihen suuntaan. Suomi tarvitsee investointeja, hyvinvointia ja työpaikkoja sekä vientiä, joka turvaa talouttamme, toteaa Työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikkö Erkki Virtanen.

– Otaniemeen Espooseen suunniteltu ZPark-ohjelmistokehityspuisto auttaisi kiinalaisia yrityksiä käynnistämään liiketoimintaa ja tutkimusyhteistyötä Suomessa. Kiinalaiset yritykset pystyisivät perustamaan Suomeen helpommin esimerkiksi tutkimus- ja kehitysyksiköitä ja palkkaamaan suomalaisia osaajia, kertoo China-Finland Golden Bridgen toimitusjohtaja Marko Vänskä.

Suomeen Golden Bridgen avulla perustettava ZPark-teknologiapuisto edustaa koko Zhongguancun-teknologiapuistokonsernia pitäen sisällään ICT:n lisäksi myös muut teknologia-alueet.

–Suomen kansainvälisesti tunnustettu innovatiivisuus, vakaa liiketoimintaympäristö ja julkinen tuki ovat tärkeitä tekijöitä uuden yhteistyön taustalla. Suomen maantieteellinen sijainti avaa kiinalaisille yrityksille Pohjoismaiden, Venäjän ja koko Euroopan markkinat. Uuden yhteistyön tavoitteena on tukea suomalaisten ja kiinalaisten teknologiayritysten pääsyä uusille markkinoille ja yhteistyötä tutkimus- ja kehitystyössä, sanoo ZParkin hallituksen puheenjohtaja Fang Zhou.

Uusia innovaatiota Kiinan Piilaaksosta

Vastavuoroisesti Finpron hallinnoiman FinChi-innovaatiokeskuksen toimintaa on tarkoitus laajentaa Pekingin ZPark-ohjelmistokehityspuistoon, joka on yksi Zhongguancun-alueen kymmenestä tiede- ja teknologiapuistosta. Kiinan Piilaaksona tunnetulla alueella toimii yli 20 000 kansainvälistä ja kiinalaista yritystä, jotka tuottavat lähes 25 prosenttia Pekingin alueen bruttokansantuotteesta.

– FinChin toiminnan laajentaminen Pekingiin ja yhteistyön käynnistäminen Kiinan johtavan tiede- ja teknologiapuiston kanssa tähtää siihen, että suomalaisyritykset pystyvät näin paremmin ja nopeammin hyödyntämään Pekingin alueen kaupalliset ja teknologiset yhteistyömahdollisuudet, kertoo toimitusjotaja Häyrinen.

Shanghaissa ja Shenzenissä toimiva FinChi-innovaatiokeskus tukee suomalaisyrityksiä sijoittumaan Kiinaan ja kehittämään liiketoimintaansa alueella. FinChi toimii kanavana suomalaisen teknologian kaupallistamiseksi Kiinassa ja auttaa yrityksiä verkostoitumaan kiinalaisten toimijoiden kanssa.