Siirry sisältöön
Tiedote 12.12.2017

Ulkomaisten yritysten jatkoinvestoinnit Suomeen luovat ennätysmäisesti työpaikkoja

Finpron Invest in Finlandin mukaan kansainväliset suorat investoinnit suomalaisiin yrityksiin ovat jatkaneet kasvuaan erityisesti euromääräisesti. Tänä vuonna uusia ulkomaisia yrityksiä on tullut Suomeen marraskuun loppuun mennessä 180. Tänne jo etabloituneet ulkomaalaisomisteiset yritykset ovat tehneet 150 jatkoinvestointia, mikä on näkynyt erityisesti mittavina rekrytointeina.

Toimialoittain tarkasteltuna Suomeen suuntautuvat ulkomaiset suorat sijoitukset kohdistuvat palvelualoista erityisesti rahoitus- ja vakuutustoiminnan yrityksiin (31 % kaikkien toimialojen sijoituskannasta) ja muiden palveluiden yrityksiin (30 %). Teollisuudessa eniten sijoituksia on tehty metalliteollisuuden (12 %) sekä kemianteollisuuden yrityksiin (10 %).

Suurin osa uusista yrityksistä sijoittui erityisesti liike-elämän palveluihin, terveydenhuolto- ja hyvinvointisektorille sekä ICT-sektorille.

Tuhansia uusia työpaikkoja

Investointien mahdollistama liiketoiminnan laajentaminen on tuonut Suomeen merkittävän määrän uusia työpaikkoja. Yritykset tekevät merkittäviä investointeja esimerkiksi lisätäkseen olemassa olevaa kapasiteettia tai uudistaakseen tuotantoteknologiaa uusien, innovatiivisten tuotteiden valmistamiseksi. IT-alan ammattilaisille on myös kysyntää.

· Tehdyt jatkoinvestoinnit kertovat sen, että kansainväliset yritykset haluavat sitoutua Suomeen pitkäaikaisesti ja ovat tulleet tänne jäädäkseen. Niillä on rohkeutta ja kykyä kasvaa täällä, millä on selvä vaikutus parantuneeseen työllisyystilanteeseen, kertoo Antti Aumo, Finpron Invest in Finland -yksikön johtaja.

Ruotsalaisen Telian omistukseen siirtynyt ja Turkuun laajentumisesta ilmoittanut ict-palveluyritys Nebula on kertonut rekrytoivansa sata uutta it-ammattilaista. Laajentumisen lisäksi yhtiö kertoo rekrytointien syyksi käynnissä olevan voimakkaan kasvun.

Sandvik puolestaan palkkaa 100 uutta työntekijää Turun Runosmäessä sijaitsevaan tehtaaseensa, jonne se rekrytoi vuoden 2016 syksyllä 50 uutta työntekijää. Uusimpien rekrytointien jälkeen tehtaan palveluksessa on yli 600 henkilöä. Sandvik kaksinkertaistaa tuotantokapasiteettinsa kaivosteollisuuden parantuneen tilanteen ansiosta.

Transtech Oy, joka on osa Škoda Transportation Group -konsernia, on palkannut vuonna 2017 jo noin 50 työntekijää ja 30 toimihenkilöä, joista suurin osa on sijoittunut Kainuuseen. Transtechilla on noin 500 vakituista työntekijää ja noin 100 vuokratyöntekijää.

Hyvä työllistämisvire jatkunee myös vuonna 2018. Esimerkiksi Mayerin Turun telakka on ilmoittanut palkkaavansa ensi vuoden loppuun mennessä 500 uutta työntekijää. Myös Transtechin tavoitteena on palkata ensi vuonna väkeä lähes saman verran kuin tänä vuonna.

· Teknologian jättiläisenä ja loistavana innovaatioympäristönä maailmanluokan osaajineen Suomi on ulkomaisille yrityksille hyvä ja houkutteleva liiketoimintaympäristö. Maamme on poliittisesti vakaa, jonka lisäksi kansainväliset yritykset arvostavat hallintomme läpinäkyvyyttä sekä meillä vallitsevaa tasa-arvoa, Aumo jatkaa.

Lisätietoja:

Antti Aumo, johtaja, Invest in Finland, Finpro, antti.aumo(a)finpro.fi (antti.aumi@finpro.fi) puh. 040 505 0477
Hetta Huittinen, viestintäpäällikkö, Finpro, hetta.huittinen(a)finpro.fi (outi.torniainen@finpro.fi), puh. 040 033 9597
Finpro, Invest in Finland
Finpron osana toimiva Invest in Finland auttaa ulkomaisia yrityksiä löytämään liiketoimintamahdollisuuksia Suomesta, tuottaa tietoa Suomesta investointikohteena sekä kehittää ja koordinoi kansallista investointien hankintatyötä verkottuen aktiivisesti alueellisten ja kansainvälisten toimijoiden kanssa. Lisäksi Invest in Finland kerää ja ylläpitää tietoa ulkomaalaisomisteisista yrityksistä Suomessa. www.investinfinland.fi

Finpro auttaa suomalaisia pk-yrityksiä kansainvälistymään, edistää ulkomaisia investointeja Suomeen ja kasvattaa ulkomaisten matkailijoiden virtaa Suomeen. Finpron muodostavat Export Finland, Invest in Finland ja Visit Finland. Finpro on julkinen toimija, jonka 240 asiantuntijaa toimii 37 toimipisteessä 31 maassa ja 6 aluetoimistossa Suomessa. Finpro on osa Team Finland -verkostoa. www.finpro.fi Finpro – kasvua Suomeen