Siirry sisältöön
Tiedote 06.11.2018

Bio- ja kiertotaloudessa valtavasti liiketoimintamahdollisuuksia suomalaisille yrityksille

Business Finland on käynnistänyt Bio and Circular Finland -ohjelman, jonka tavoitteena on tehdä Suomesta kiertotalouden edelläkävijä. Kiertotalous on mahdollisuus Suomen perinteisesti tärkeille teollisuudenaloille, mutta avaa myös huimat mahdollisuudet uudenlaiselle liiketoiminnalle.

Ohjelma kestää neljä vuotta ja sen laajuus on 300 miljoonaa euroa. Tästä Business Finlandin innovaatiorahoituksen osuus on 150 miljoonaa. Lisäksi ohjelma tarjoaa kansainvälistymispalveluita sekä uudistavia ekosysteemejä, jotka myös houkuttelevat ulkomaisia osaajia, yrityksiä ja sijoittajia Suomeen.

Ohjelmassa haetaan kansainvälisesti skaalautuvia ratkaisuja globaaleihin kestävän kehityksen haasteisiin, kuten ilmastonmuutokseen ja jäteongelmiin. Myös kuluttajien ekologiset arvot muuttavat uusien ratkaisujen ominaisuuksia.

”Suomalaisten yritysten kilpailukykyä kiertotaloudessa vahvistavat biotalouden ja digitaalisuuden osaaminen. Vahvuutemme on osaamisten yhdistäminen ja toimialarajat ylittävät liiketoimintamallit. Suomen talous kasvaa ja uudistuu monipuolisilla, kansainvälisesti kilpailukykyisillä kiertotalouden innovaatioilla”, uskoo bio- ja kiertotalousteeman johtaja Risto Huhta-Koivisto.

Ohjelma haastaa teollisuutta tuotteiden elinkaaren pidentämiseen tuotesuunnittelun ja uusien palveluliiketoimintojen avulla. Ohjelma pyrkii vahvistamaan teollisuuden kykyä ottaa digitaaliset teknologiat käyttöön muun muassa logistiikan ja tuote-elinkaaren tehostamiseksi sekä materiaalien, tiedon ja palvelujen jakamiseksi.

Kuluttajaliiketoiminnassa ohjelma tukee digitaalisten alustojen kehittämistä ja siirtymistä omistamisesta palveluihin ja jakamiseen. Lisäksi johtavat kaupungit ja kunnat voivat olla kestävän kehityksen edelläkävijöitä kiertotalouden mukaisilla innovatiivisilla ratkaisuilla.

Ohjelman teemat perustuvat Suomen vahvuuksiin

Ohjelman valmistelussa on selvitetty yritysten ja organisaatioiden tarpeita interaktiivisella työpajatyöskentelyllä sekä kaikille avoimella kyselyllä (https://www.webropolsurveys.com/Answer/SurveyParticipation.aspx?SDID=Fin1566150&SID=41c127e8-8f53-4fe1-9356-9ccbe4d843f8&utm_source=email&utm_medium=email&utm_campaign=&dy=1812377464). Kyselyyn voi vastata 30.11. asti. Ohjelman sisältö tulee vielä tarkentumaan. Alussa keskitytään muun muassa seuraaviin teemoihin:

· Selluloosapohjaiset tekstiilit ja käytettyjen tekstiilikuitujen keruu ja kierrätys
· Muoviongelman kiertotalousratkaisut  

Lisäksi yhdessä Business Finlandin Smart Mobility -ohjelman kanssa tavoitellaan maailmanluokan testiympäristöä teemalla ”Metsästä merelle”. Siinä kehitetään Suomelle tärkeän raskaan teollisuuden tavaraviennin automatisoituvaa logistiikkaa.

”Kiertotalouteen perustuva liiketoiminta on suuri mahdollisuus Suomelle. Suomi on uskottava edelläkävijä kiertotalouden ratkaisuissa – kokoaan suurempi maailman pelastaja”, sanoo ohjelmajohtaja Ilmari Absetz.

Lisätietoja

Risto Huhta-Koivisto
Puh. 040 343 3347
risto.huhta-koivisto(at)businessfinland.fi

Ilmari Absetz
Puh. 050 557 7837
ilmari.absetz(at)businessfinland.fi

Bio and Circular Finland (https://www.businessfinland.fi/suomalaisille-asiakkaille/palvelut/verkostot/biotalous-ja-cleantech/bio--circular-finland/) -ohjelma rahoittaa bio- ja kiertotalouteen liittyviä t&k&i-hankkeita ja auttaa suomalaisia alan yrityksiä kansainvälistymään ja kasvattamaan vientiä.

Business Finland on suomalainen julkinen toimija, joka tarjoaa innovaatiorahoitusta sekä kansainvälistymis-, investointi- ja matkailunedistämispalveluita. Business Finland työllistää 600 asiantuntijaa 40 toimipisteessä ympäri maailmaa ja 20 aluetoimistossa Suomessa. Business Finland on osa Team Finland -verkostoa. www.businessfinland.fi (https://www.businessfinland.fi/suomalaisille-asiakkaille/etusivu/)