Siirry sisältöön
Tiedote 18.01.2018

Business Finlandin matkailun digi-innovaatiokilpailun ideoista useilla selvää kansainvälistymispotentiaalia

Suomen matkailu kasvaa tällä hetkellä yli 10 prosentin* ennätystahtia, mutta ylläpitääkseen kasvua alan on oltava hereillä digitaalisuuden nopeassa kehityksessä ja uskaltauduttava sinne, missä muut eivät vielä ole. Suomella on kaikki mahdollisuudet kehittyä matkailun digitaalisuuden edelläkävijäksi. Business Finlandin järjestämässä matkailualan digi-innovaatiokilpailussa löytyi useita kehityskelpoisia ideoita.

Business Finlandin Visit Finland -yksikön teettämästä tutkimuksesta** selviää, että jo nyt suurin osa matkailijoista hakee tietoa ja tekee matkavarauksensa verkossa ja yhä useammin mobiilisti. Ihmiset matkustavat enenevässä määrin itsenäisesti ja matkailijoiden käyttäytyminen ympäri maailman samankaltaistuu matkojen hakemisen, varaamisen ja myös kokemisen suhteen. He myös haluavat, että tieto ja palvelut ovat saatavilla juuri silloin, kun niitä etsitään. Digitalisoituminen on muuttanut matkailijoiden käyttäytymistä ja samalla se antaa valtavasti mahdollisuuksia kehittää uusia palveluja.

– Tilaa uusille ideoille ja innovatiivisille digitaalisille palveluille on ja Suomella on kaikki mahdollisuudet olla matkailuteollisuudessa globaali edelläkävijä, jopa eräänlainen living lab, sanoo Digital Development Manager Kaisa Kosonen Business Finlandin Visit Finland-yksiköstä.

Digitaalisissa matkailupalveluissa paljon kehitettävää

Uusien suomalaisten, digitaalisuutta hyödyntävien matkailupalveluiden ja tuotteiden kehittämisen vauhdittamiseksi lanseerattiin D.Day for Travel Industry -tilaisuudessa lokakuussa matkailun digi-innovaatiokilpailu. Samalla kannustettiin kotimaista matkailualaa tarttumaan digitalisaation mahdollisuuksiin.

Kilpailuun ilmoittautui 47 yritystä innovaatioineen. Kilpailussa haettiin ideaa, joka ratkaisee olemassa olevan pulman tai vastaa tiedossa olevaan tarpeeseen. Voittajaksi valittavalta idealta vaadittiin myös kansainvälistä kasvupotentiaalia. Voittajalle tarjotaan kehityspolku ja tukea ideasta myyntiin.

– Selvästi koettiin, että matkailijan on yhä hankala löytää palvelutarjoamaamme verkkoympäristöstä. Suurin osa ehdotuksista liittyi tähän haasteeseen ja mukana oli hienoja ajatuksia siitä, miten näitä haasteita voisi ratkoa, Kosonen toteaa.

Voittaja tarjoaa digitaalisesti opastettuja kaupunkikierroksia

Business Finlandin asiantuntijaraati, jossa oli mukana matkailun, rahoituksen, kansainvälisen kaupan ja digitaalisuuden osaajia päätyi erillisen ideoiden pitchaus-kierroksen päätteeksi valitsemaan voittajaksi Virtual Guide AR/VR nimisen yrityksen TourGuideFox-palvelullaan. Raati arvosti erityisesti konseptin selkeyttä, aitoa tarvetta, skaalautuvuutta sekä hyviä mahdollisuuksia yhteistyölle useiden toimijoiden kanssa.

TourGuideFox tarjoaa digitaalisesti opastettuja kaupunkikierroksia, jotka sisältävät virtuaalisen oppaan, ohjatun reitin, sisäänpääsyt, ruoan tai kahvin ravintoloissa sekä alennuksia liikkeissä. Mukana on myös pelillisyyttä ja lisättyä todellisuutta maustamassa kokemusta. Palvelu julkaistaan matkailijan kielellä, esimerkiksi kiinaksi tai japaniksi.

– Tämä on meille mahtava juttu. Odotamme mielenkiinnolla, miten palvelumuotoilun keinoin voimme hioa palveluamme vielä eteenpäin. Kun saamme kaupallisen version TourGuideFoxista ulos, tulee Visit Finlandin kautta saatava näkyvyys olemaan erittäin tärkeää ja edesauttaa sitä, että matkailijat löytävät palvelumme. Uskomme myös, että tunnustus tässä kilpailussa on etu neuvotteluissa yhteistyökumppaneiden kanssa, sanoo toimitusjohtaja Heini Niklas-Salminen Virtual Guide AR/VR:stä.

Paljon hyviä ideoita, jotka pidetään mielessä

Voittajaidean lisäksi asiantuntijaraati halusi huomioida myös jakamistalouteen perustuvan, paljon kiitosta saaneen Doerz-palvelun ja Tripsteri App -mobiiliapplikaation. Doerz tarjoaa matkailijalle mahdollisuuden tutustua matkakohteeseen paikallisen oppaan seurassa. Tripsteri App luottaa ammattitoimittajien tarkkaan kuratoimaan sisältöön, tarjoaa suunniteltuja kävelyreittejä ja erilaisia vinkkejä huomioiden myös kestävän kehityksen periaatteet. Applikaatio sisältää myös mielenkiintoisia AR-elementtejä. 

– Monet ideat ja tiimit ideoiden takana olivat erinomaisia ja pidämme kaikki pitchaus-vaiheeseen päässeet yritykset ja ideat mielessä ja kuulolla liittyen Business Finlandin eri toimintoihin. Esimerkiksi Japan Gateway -hanke edistää erityisesti suomalaista matkailuun keskittynyttä digiviemistä Japaniin, kertoo Kosonen.

 

LISÄTIETOJA

Kaisa Kosonen, Digital Development Manager, Visit Finland | Business Finland, p. 050 597 4995, kaisa.kosonen@businessfinland.fi

Salla Salovaara, Communications Specialist, Visit Finland | Business Finland, p. 040 526 0100, salla.salovaara@businessfinland.fi

 

DIGI-INNOVAATIOT

TourGuideFox www.tourguidefox.com

Doerz  www.doerz.com

Tripsteri App www.tripsteri.fi

 

*) Ulkomaisten matkailijoiden yöpymiset lisääntyivät 14,5 prosenttia tammi-lokakuussa 2017. Lähde: Tilastokeskus, Majoitustilasto.

**) Optimizing Digital Channels in Sales and Promotions in Travel Industry, ORC International 10/2017.

 

Visit Finland vastaa valtakunnallisena matkailualan asiantuntijana ja aktiivisena toimijana ulkomailta Suomeen suuntautuva matkailun edistämisestä. Visit Finland tukee alan yrityksiä ja yritysryhmiä kansainvälisille markkinoille tarkoitettujen matkailupalvelujen kehittämisessä ja markkinoinnissa. Vientiin rinnastettava matkailutulo ulkomailta oli arviolta 3,9 miljardia euroa vuonna 2016. Visit Finland on osa Business Finlandia. www.visitfinland.fi

Business Finland on suomalainen julkinen toimija, joka tarjoaa innovaatiorahoitusta sekä kansainvälistymis-, investointi- ja matkailunedistämispalveluita. Business Finland työllistää 600 asiantuntijaa 40 toimipisteessä ympäri maailmaa ja 20 aluetoimistossa Suomessa. Business Finland on osa Team Finland -verkostoa. www.businessfinland.fi