Siirry sisältöön
Tiedote 08.11.2018

Japanin Metsä-puistosta suomalaisbrändien suurin keskittymä – Business Finland auttoi yritykset maapallon toiselle puolelle

Maailman kolmanneksi suurin kuluttajamarkkina Japani on suomalaisbrändeille haluttu markkina. Business Finland yhdisti suomalaisyritykset ja suuren ulkomaisen toimijan – nyt Japanin Hannon kaupungissa sijaitsevassa Metsä-puistossa myydään suomalaista designia, ruokaa ja juomia. Suur-Tokion alueella sijaitsevaan puistoon odotetaan miljoonaa vuosittaista kävijää.

Suomalaisbrändit ovat kovassa nosteessa Japanissa. Tunnin junamatkan päässä Tokiosta sijaitsee ensi vuonna avattava Muumi-puisto, jonne rakentuu Business Finlandin monen vuoden yhteistyön tuloksena aivan uudenlainen myyntialue suomalaisbrändeille.

– Pohjois-Eurooppa, eli Hokuo, tarkoittaa japanilaisille etenkin Suomea. Olemme yleensä mielikuvissa Ruotsia ja Tanskaa jäljessä, mutta maakuvatutkimusten mukaan Japanissa Suomi on selvästi kiinnostavin Pohjoismaa, sanoo Business Finlandin kaupallinen neuvos Pekka Laitinen.

Myyntialue avataan jo huomenna perjantaina, kun puiston ensimmäinen osa Metsä-puisto viettää avajaisiaan. Puisto helpottaa suomalaistuotteiden löytämistä.

– Tokio on valtava viidakko, jossa on mahdotonta erottautua ja saada sellaista näkyvyyttä kuin Metsä-puistossa, joka on brändätty pohjoismaisen slow life -elämän esittelykohteeksi. Metsä-puistossa yrityksillä on suuri potentiaali myyntiin, sillä puistossa käyvä kohderyhmä on jo valmiiksi innostunut Suomesta, Laitinen sanoo.

Business Finland tuki suomalaisbrändejä tuomalla yritykset ja puiston perustajat yhteen järjestämällä tapaamisia ja auttamalla yrityksiä yhteistyön alussa suuren ulkomaisen toimijan kanssa.

– Suomi on japanilaisille rauhallinen ihmemaa. Innostuksen aloittivat muumit, revontulet ja Marimekko. Nyt jo moni suomalainen brändi on saanut Japanista pysyvän yhteistyökumppanin, kertoo Business Finlandin Lifestyle Finland -ohjelman päällikkö Sami Häikiö.

Fazer palasi Japaniin – yrityksen tuotteita saa Japanissa ainoastaan Metsä-puistosta

Metsä-puistoon on saatu mukaan laajasti suomalaisia laatubrändejä: japanilaiset voivat ostaa puodeista esimerkiksi Finlaysonin tekstiilejä, Marimekkoa, Arabian astioita tai Iittalan maljakon. Laitisen mukaan Metsä-puistosta on tavoitteena kasvattaa pohjoismaalaisten brändien suurin keskittymä: päämyymälään tavoitellaan vähintään 70:ää huipputason pohjoismaista brändiä.

Metsä-puiston myötä Japanissa jo kertaalleen liikettä pitänyt Fazerkin on palannut maahan, ja Metsä-puistosta löytyy tällä hetkellä Japanin ainoat Fazer-tuotteet.

– Japanilaiset hakevat tuotteita, joita ei saa muualta. Myös Muumi-puistoon tulee tuotteita, joita saa vain puistosta, Laitinen sanoo.

Pienpanimotuotteita, suomalaista suklaata ja jäätelöä

Puistossa voi myös kokeilla suomalaisia herkkuja, kuten suklaata, jäätelöä tai vaikkapa leipäjuustoa. Puistosta löytyy myös luomutuotteiden ja marjojen ystäville Biokian liike. Juomaksi puistossa tarjolla esimerkiksi suomalaisten pienpanimojen oluita: mukana ovat Stadin Panimo, Fiskarssin Panimo, Stallhagen, Kuura Siideri ja Kyrö Distillery. Lounaan voi syödä puiston luonnossa piknikillä maisemia ihaillen, iltapäiväkahveille voi mennä tutustumaan suomalaiseen Robert’s Coffee -kahvilan valikoimaan.

Food from Finland -ohjelman johtajan Esa Wrangin mukaan yhdistelmä ruokaa, juomaa ja designia puhuttelee kiinnostavalla tavalla japanilaisia.

– Suomalaisen luonnon ja sen tuomien elämysten omakohtainen kokeminen ja suomalaisten kuluttajasektorin huipputuotteiden läsnäolo on ennen kokematon yhdistelmä Japanissa. Suomalaisille brändituotteille avautuu nyt täysin uudentyyppinen markkinointikonsepti, hän sanoo.

Fakta: Muumi-puiston taustalla monen vuoden suunnittelutyö

· Muumi- ja Metsä-puisto muodostavat kokonaisuuden, jossa Miyazawa-järven toisella puolella sijaitsee Metsä Village, eli Metsä-puisto ja toisella puolella Moominvalley Park, eli Muumi-puisto.
· Metsä-puistossa esitellään pohjoismaalaista elämäntapaa: alueen keskellä on kaunis järvi, jonka ympärillä avautuu pohjoismaista luontoa muistuttava ympäristö. Puistossa on myös Nordic-tyyliin rakennettuja taloja, joista löytyy kahviloita, ravintoloita ja suomalaisten brändien myyntipisteitä.
· Metsä Villagen omistaa FinTech Global Inc.
· Puiston suunnittelu aloitettiin vuonna 2013. Kohde puistolle löydettiin Hannon kaupungista 2015. Puiston rakennustyöt aloitettiin kesäkuussa 2017.
· Muumi-puiston kokemus alkaa jo Hannon rautatieasemalta. Rautatieasemasta järjestettiin viime vuonna Suomessa suunnittelukilpailu, jonka voitti tamperelaisyritys N.e.o Ark Oy.
· Muumi-puiston ensimmäinen osa, eli Metsä-puisto avautuu yleisölle 9.11. Toinen osa avataan maaliskuussa 2019, jolloin Suomi ja Japani viettävät diplomaattisuhteiden 100-vuotista vuosijuhlaa.

LISÄTIETOJA

Pekka Laitinen, Senior Advisor, East Asia, Business Finland, p. +81 805 172 5984, pekka.laitinen@businessfinland.fi

Sami Häikiö, Program Manager, Lifestyle Finland, Business Finland, p. 050 576 2245, sami.haikio@businessfinland.fi

Salla Salovaara, Communications Specialist, Business Finland, p. 040 526 0100, salla.salovaara@businessfinland.fi

Business Finland on suomalainen julkinen toimija, joka tarjoaa innovaatiorahoitusta sekä kansainvälistymis-, investointi- ja matkailunedistämispalveluita. Business Finland työllistää 600 asiantuntijaa 40 toimipisteessä ympäri maailmaa ja 20 aluetoimistossa Suomessa. Business Finland on osa Team Finland -verkostoa. www.businessfinland.fi