Siirry sisältöön
Tiedote 15.02.2018

Kaikkien aikojen matkailuvuosi – ennätyskasvu teki Suomesta Pohjois-Euroopan kiinnostavimman matkailumaan

Suomeen suuntautuvassa kansainvälisessä matkailussa lyötiin viime vuonna kaikki ennätykset. Ulkomaiset yöpymiset kasvoivat 813 000 yöpymisellä ennätykselliseen 6,6 miljoonaan. Yöpymiset kasvoivat kaikilta päämarkkinoilta, useimmilta kaksinumeroisin luvuin. Samalla Suomi näyttää kasvun mallia myös Ruotsille, Norjalle ja Tanskalle, joissa kasvu oli selvästi hitaampaa.

Ulkomaiset yöpymiset kasvoivat viime vuonna yhteensä 14 prosenttia. 6 miljoonan yöpymisen haamuraja rikottiin marraskuussa. Edellinen ennätysvuosi oli 2013, jolloin ulkomaisia yöpymisiä oli Tilastokeskuksen majoitustilaston mukaan 5 860 000. Edellinen absoluuttisen kasvun ennätys on yli kymmenen vuoden takaa vuodelta 2006.

– Suomen juhlavuonna koettu ennennäkemätön mediahuomio ja kärkisijoitukset kiinnostavimpien matkakohteiden listauksissa kiinnittivät katseet Suomeen. Osasimme ennakoida reipasta kasvua, mutta tämä oli enemmän kuin uskalsimme toivoa. Matkailutoimijat ovat yhteistyössä onnistuneet murtamaan vanhoja raja-aitoja ja kehittämään matkailuteollisuuden täyteen potentiaaliinsa sekä kääntämään kansainvälisen huomion uudeksi kasvuksi ja työpaikoiksi, sanoo Business Finlandin Visit Finland -yksikön johtaja Paavo Virkkunen.

Suomen kasvuvauhti oli poikkeuksellista myös muihin Pohjoismaihin nähden: naapurimaissa matkailu kasvoi Ruotsissa 4,2 prosenttia, Norjassa 2,3 prosenttia ja Tanskassa 2,1 prosenttia. Absoluuttisissa luvuissa Suomi jää kuitenkin edelleen jälkeen kilpailijoistaan.

– Suomi on uutuuskohde ja meillä on vielä varaa kasvaa paljonkin, Virkkunen toteaa.

Euroopan kivijalkamarkkinat kannattelevat kasvua

Eurooppa on Suomen kivijalkamarkkina, jonka kasvu ei näytä laantumisen merkkejä. Yli puolet (52 %) yöpymisistä tulee edelleen Euroopan Unionista. Aasialaisten yöpymisten osuus oli 16 prosenttia, jossa kasvua oli peräti 21 prosenttia edellisvuodesta. Aasiasta tulee Suomeen nyt enemmän ulkomaisten matkailijoiden yöpymisiä kuin Skandinaviasta tai Venäjältä.

– Viime vuosina Suomen matkailun rakenne on kehittynyt terveeseen suuntaan. Olemme onnistuneet rakentamaan kestävää matkailua useammalta markkinalta ja riskinhallintamme on kehittynyt. Suomen matkailun kasvu ei ole enää vain venäläisten matkailijoiden varassa, Virkkunen sanoo.

Viiden suurimman kansallisuuden kärki säilyi samana kuin edellisvuonna: Suomeen tulee eniten matkailijoita Venäjältä (809 000), Saksasta (614 000), Ruotsista (593 000), Britanniasta (580 000) ja Kiinasta (359 000, sisältäen Hongkongin). Vuoden 2017 aikana Visit Finland panosti yhdessä matkailualan yritysten kanssa markkinointiin ja myyntiin erityisesti Saksassa, Britanniassa, Ruotsissa, Kiinassa ja Japanissa. Saksa kiilasi nyt Ruotsin ohi toiseksi suurimmaksi lähtömarkkinaksi.

Tavoitteena tasata sesonkeja ja luoda ympärivuotista kasvua koko Suomeen

Hallituksen keväällä matkailulle myöntämän lisärahoituksen turvin Visit Finland pyrkii varmistamaan viime vuoden aikana koetun kiinnostuksen ja matkailun ripeän kasvun jatkumisen. Yhteistyötä kotimaisen matkailuteollisuuden kanssa vahvistetaan kehittämällä edelleen Suomen neljää kohdemarkkinoilla tunnettua, vetovoimaista ja ympärivuotista matkailullista suuraluetta.

Pääkaupunkiseutu ja Lappi ovat Suomen matkailun vetovoimaisimmat kohdealueet (kasvua 13 % ja 22 prosenttia), mutta matkailijat ovat löytämässä myös muun Suomen. Järvi-Suomessa ulkomaiset yöpymiset kasvoivat 12 prosenttia ja rannikko- ja saaristoalueella 8 prosenttia.

Lisärahoitus antaa mahdollisuuden myös uusien markkinoiden kartoittamiseen ja avaamiseen sekä ulkomaisten investointien houkutteluun. Kun osassa maata majoituskapasiteetti täyttyy kuumimpina sesonkeina äärirajoilleen, toisaalla kaivataan kipeästi kansainvälisiä toimijoita vetureiksi koko alueen kehittymiselle.

– Haluamme kehittää Suomesta Pohjolan houkuttelevimman matkailumaan. Teemme sen panostamalla ympärivuotiseen ja maantieteellisesti tasapainoiseen kasvuun. Tällä haluamme ratkoa lentoliikenteen, työvoiman ja majoituskapasiteetin pullonkauloja huippusesonkien aikana, ja tehdä Suomesta kiinnostavan investointikohteen matkailualan toimijoille. Ympärivuotisuus on avain moneen tällä hetkellä akuuttiin haasteeseen alan tulevaisuuden kannalta, Virkkunen kertoo.

Matkailu kasvaa koko maailmassa, trendit suosivat Suomea

Suomen ennätyskasvu on osa globaalia matkailuteollisuuden kasvutrendiä, jota hyvä taloustilanne tärkeimmissä lähtömaissa on edistänyt. Kansainvälinen matkailu kasvoi Maailman matkailujärjestön UNWTO:n mukaan viime vuonna 7 prosenttia ja Euroopassa 8 prosenttia. Matkailun kasvunäkymät ovat jatkossakin lupaavat: yhä useammalla ihmisellä on varaa matkustaa yhä useammin. Kansainvälinen matkailu jatkaa vahvaa 4–5 prosentin vuosittaista kasvua, mikä on nopeampaa kuin kansantalouksien kasvu keskimäärin.

Moni trendi suosii nyt erityisesti Suomen matkailuteollisuuden kasvutavoitteita. Euroopan suosituimpien kohteiden liikaturismista on tullut merkittävä ongelma, ja matkailijat etsivät uusia ja turvallisiksi miellettyjä kohteita. Kiihtyvän kaupungistumisen aikana Suomen vetovoimatekijät kuten luonnon läheisyys, väljyys ja hiljaisuus tarjoavat kansainvälisille matkailijoille merkityksellisiä ja aitoja elämyksiä.

Kasvavat matkailijavirrat asettavat luonnon ja kulttuuriympäristöjen kestävyyden kuitenkin yhä kovemmalle koetukselle. Matkailun kestävän kehittämisen näkökulmasta Suomen on kannattavaa keskittyä tuottamaan matkailupalveluita asiakasryhmille, jotka ovat valmiita maksamaan laadukkaista elämyksistä. Luksus-elämyksille on maailmalla kova kysyntä.

– Suomi on vielä tuntematon high end -matkailukohteena, mutta monipuolinen ja ammattitaitoisesti toteutettu ohjelmapalvelutoiminta, korkeatasoiset ja erikoiset majoituskohteet sekä henkilökohtainen vieraanvaraisuus luovat hyvät edellytykset kasvulle. Matkailun tulevaisuudennäkymät Suomessa ovat erinomaiset, ja täällä määritellään nyt uusiksi matkailun luksuksen käsitettä, Virkkunen toteaa.

 

Ulkomaiset yöpymiset 2017 kansallisuuksien mukaan TOP 10 (yöpymisten määrä ja muutos edellisvuoteen verrattuna %)

  Yöpymiset, lkm Yöpymisten muutos, %
Venäjä 809 384 16
Saksa 614 086 13,6
Ruotsi 593 010 8,0
Britannia 580 306 15,9
Kiina ja Hong Kong 358 669 32,2
Ranska 275 343 10,1
Yhdysvallat (USA) 266 722 15,1
Japani 236 647 10,3
Alankomaat 224 871 28,7
Viro 199 970 3,4

 

Ulkomaiset yöpymiset 2017 matkailun neljällä suuralueella (yöpymisten määrä ja muutos edellisvuoteen verrattuna %)

  Yöpymiset, lkm Yöpymisten muutos, lkm Yöpymisten muutos, %
KOKO MAA 6 584 235 812 960 14,1
PÄÄKAUPUNKISEUTU 2 734 196 319 714 13,2
RANNIKKO JA 1 208 671 92 536 8,3
SAARISTO
JÄRVI-SUOMI 1 018 351 106 368 11,7
LAPPI JA KUUSAMO 1 623 017 294 342 22,2

 

LISÄTIETOJA

Paavo Virkkunen, Executive Vice President, Visit Finland | Business Finland, p. 040 7666 355, paavo.virkkunen@businessfinland.fi

Katarina Wakonen, Manager, Research, Visit Finland | Business Finland, p. 0400 723 088, katarina.wakonen@businessfinland.fi

Salla Salovaara, Communications Specialist, Visit Finland | Business Finland, p. 040 526 0100, salla.salovaara@businessfinland.fi

 

Visit Finland vastaa valtakunnallisena matkailualan asiantuntijana ja aktiivisena toimijana ulkomailta Suomeen suuntautuva matkailun edistämisestä. Visit Finland tukee alan yrityksiä ja yritysryhmiä kansainvälisille markkinoille tarkoitettujen matkailupalvelujen kehittämisessä ja markkinoinnissa. Vientiin rinnastettava matkailutulo ulkomailta oli arviolta 3,9 miljardia euroa vuonna 2016. Visit Finland on osa Business Finlandia. www.visitfinland.fi

Business Finland on suomalainen julkinen toimija, joka tarjoaa innovaatiorahoitusta sekä kansainvälistymis-, investointi- ja matkailunedistämispalveluita. Business Finland työllistää 600 asiantuntijaa 40 toimipisteessä ympäri maailmaa ja 20 aluetoimistossa Suomessa. Business Finland on osa Team Finland -verkostoa. www.businessfinland.fi