Siirry sisältöön
Tiedote 31.10.2018

Suomi alkaa vetää Euroopan akkualan kierrätyksen tutkimusta

Euroopan komissio on kutsunut Suomen koordinoimaan akkualaan liittyvän kierrätykseen tutkimusta Euroopassa. Hanketta alkaa vetää Outotec yhdessä Aalto-yliopiston kanssa, ja Business Finland on vahvasti mukana edistämässä hanketta.

EU-komissio on laatinut akkuja koskevaan eurooppalaisen strategisen toimintasuunnitelmaan. Siihen on koottu kattava joukko konkreettisia toimenpiteitä innovatiivisen, kestävän ja kilpailukykyisen akkujärjestelmän ekosysteemin kehittämiseksi. Kierrätys akkuarvoketjun jokaisessa vaiheessa materiaaleista sovelluksiin ja tuotteisiin on yksi näistä toimenpiteistä.

Akkumarkkinat kasvavat hurjaa vauhtia sähköautojen ja muun sähköistymisen myötä. Euroopan komission energiaunionista vastaava apulaisjohtajan Maroš Šefčovič on arvioinut, että jo kahden vuoden päästä Euroopassa voi olla 250 miljardin akkumarkkinat. Tällöin myös esimerkiksi akkujen raaka-aineiden ja laitteiden kierrättäminen nousee entistä tärkeämmäksi.

Suomen vahvuudet tunnistettu
Business Finlandin alkuvuodesta käynnistämän Batteries from Finland
-aktivointikokonaisuuden yksi osa-alue on kierrätys. Tavoitteena on nostaa Suomi akkujen kierrätysosaamisen johtavaksi maaksi.

”On hienoa, että vahvuutemme akkutoimialalla on tunnistettu Euroopassa. Suomalaisilla yrityksillä ja tutkimusryhmillä on merkittävää osaamista varsinkin akkumineraalien ja -sovellusten alueella. Toimijoillamme on potentiaalia kehittää tulevaisuuden akkuratkaisuja kierrätettävyys huomioiden ”, sanoo johtaja Jarmo Heinonen Business Finlandista.

Outotec, joka on yksi maailman johtavista kaivosteollisuuden toimijoista, alkaa vetää projektia pääkumppaninaan Aalto Yliopiston kemian tekniikan ja metallurgian laitos.

”Litiumakkujen tutkimus- ja liiketoiminta ovat muutamassa vuodessa harpanneet valtavasti. Alan eurooppalaisia meneillään olevia tutkimushankkeita tukemaan on nyt muodosteilla EU:ssa pilottihanke, joka kattaa koko akkujen kierrätysprosessin niiden keräyksestä ja prosessoinnista lähtien. Tavoitteena on, että mahdollisimman suuri osa akkumateriaaleista saataisiin taloudellisesti kannattavasti palautumaan akkutuotantoon siten, että kierrätys yhdistyisi alkutuotantoon. Lisäksi tavoitteena on määritellä pitkän tähtäimen visiot, strateginen tutkimusagenda ja toimenpideohjelmat”, sanoo Ilkka Kojo.

”Se osaaminen ja ne työkalut, joilla Suomessa on luotu kansainvälisesti kilpailukykyistä Cleantech- osaamista metallien primäärituotannon saralla, valjastetaan nyt sähköistymisen myötä myös akkumetallien kiertotalouden parantamiseksi”, toteaa Aalto-yliopiston hydrometallurgian apulaisprofessori Mari Lundström.

 

Lisätietoja
Jarmo Heinonen
puh. 0 50 5577 790
jarmo.heinonen(at)businessfinland.fi
Ilkka Kojo
Puh. 040 7587 447
ilkka.kojo(at)outotec.com
Mari Lundström
Puh. 040 4873 434
mari.lundstrom(at)aalto.fi
Batteries from Finland (https://www.businessfinland.fi/suomalaisille-asiakkaille/palvelut/verkostot/biotalous-ja-cleantech/alykas-energia/#batteries) on osa Business Finlandin Älykäs energia –ohjelmaa. Ohjelmassa rahoitetaan älykkäiden energiaratkaisujen kehitystyötä Suomessa ja autetaan suomalaisia cleantech-alan yrityksiä kansainvälistymään ja kasvattamaan vientiä.
Business Finland on suomalainen julkinen toimija, joka tarjoaa innovaatiorahoitusta sekä kansainvälistymis-, investointi- ja matkailunedistämispalveluita. Business Finland työllistää 600 asiantuntijaa 40 toimipisteessä ympäri maailmaa ja 20 aluetoimistossa Suomessa. Business Finland on osa Team Finland -verkostoa. www.businessfinland.fi (https://www.businessfinland.fi/suomalaisille-asiakkaille/etusivu/)