Siirry sisältöön
Tiedote 14.11.2018

Tasavallan presidentin kansainvälistymispalkinnot Icarelle, M-Filesille ja Kasvu Openille

Kuva: Sakari Piippo / Team Finland

Tasavallan presidentti on myöntänyt vuoden 2018 kansainvälistymispalkinnot. Vuoden kasvuyrityksen palkinnon sai tiedonhallintaratkaisuja tarjoava M-Files Oy. Tulokasyrityksenä palkittiin silmänpainemittareita valmistava Icare Finland Oy. Yhteisöistä palkinnon sai Kasvu Open, joka sparraa pk-yrityksiä kasvussa ja kansainvälistymisessä.

Tänä vuonna tasavallan presidentti jakoi kansainvälistymispalkinnot yhteisölle ja kahdelle yritykselle.

– Suomessa talous kasvaa uusista ideoista ja innovaatioista. Tulokset syntyvät pitkäjänteisyydellä ja vahvalla näkemyksellä siitä, mihin liiketoiminnalla tähdätään. Palkitut yritykset Icare Finland, M-Files ja Kasvu Open ovat hienoja esimerkkejä suomalaisesta kasvuhalukkuudesta. Heillä on kyky rakentaa tuloksekasta yhteistyötä sekä innostaa mukaansa niin kotimaisia kuin kansainvälisiä osaajia, iloitsee Business Finlandin pääjohtaja Pekka Soini.

Tasavallan presidentin kansainvälistymispalkinto on vuosittain myönnettävä tunnustus suomalaisille, kansainvälisesti menestyville yrityksille ja niiden taustalla vaikuttaville yhteisöille. Ehdotuksen palkittavista yrityksistä ja yhteisöistä presidentille tekevät Team Finland -verkoston toimijat. 

Icare haluaa edistää silmänpainemittareilla ihmisten elämänlaatua

Vuoden tulokasyrityksenä palkittu vantaalainen Icare Finland valmistaa ammatti- ja kotikäyttöön soveltuvia silmänpainemittareita, jotka edistävät silmänpainetaudin seulontaa ja hoidon aikaista seurantaa. Yhtiö perustettiin vuonna 2003 ja se on tähdännyt heti alusta lähtien ulkomaisille markkinoille. Tänä päivänä yli 95 prosenttia myynnistä suuntautuu Suomen rajojen ulkopuolelle. Suurin yksittäinen vientimaa on Yhdysvallat, josta tulee yli 40 prosenttia liikevaihdosta. Kaikkiaan Icare vie tuotteitaan miltei 100 maahan.

– Maailmanlaajuinen menestyksemme perustuu vahvasti patentoituun silmänpaineen mittausteknologiaan ja tuotteen tarkkuuteen sekä potilasystävälliseen mittaukseen. Palkinto on suuri kunnianosoitus yrityksellemme ja henkilöstöllemme. Olemme tehneet töitä kansainvälisen liiketoiminnan parissa yhtiön perustamisesta lähtien ja edenneet määrätietoisesti suunnitelmien mukaisesti, joten palkinto on meille sitäkin arvokkaampi, sanoo Icare Finlandin toimitusjohtaja Timo Hildén.

Icaren liikevaihto oli viime vuonna 26,8 miljoonaa euroa. Yrityksen tavoitteena on kasvaa entisestään esimerkiksi tuoteperhettä laajentamalla ja etsimällä uusia markkinoita. Icare aikoo vahvistaa jalansijaa tulevaisuudessa erityisesti Aasian markkinoilla.

M-Files kasvattaa yritysten työn tuottavuutta älykkäästi

Vuoden kasvuyritys M-Files tarjoaa älykkäitä tiedonhallintaratkaisuja. Tampereella pääpaikkaansa pitävän yrityksen tavoitteena on saada yritysten työn tuottavuus ja työtyytyväisyys kohoamaan tiedon tehokkaammalla hallinnalla. Useat riippumattomat tutkimuslaitokset, kuten Gartner, ovat nimenneet M-Filesin edelläkävijäksi tiedonhallinnassa. M-Files on saanut Gartnerilta kiitosta järjestelmäriippumattomista ratkaisuistaan sekä kansainvälisestä kasvusta.

M-Files toimii jo vahvasti kansainvälisillä markkinoilla ja tällä hetkellä noin 60 prosenttia yrityksen liikevaihdosta tulee ulkomailta. M-Filesilla on toimipisteet Suomen lisäksi Yhdysvalloissa, Kanadassa, Australiassa, Ranskassa, Saksassa ja Iso-Britanniassa. M-Filesin ratkaisuja käytetään yli 100 maassa. Viimeisen viiden vuoden aikana M-Filesin kasvu on ollut noin 40 prosenttia vuosittain. Viime vuonna yrityksen liikevaihto oli 52,8 miljoonaa euroa.

– Tunnustuksen saaminen on suuri kunnia ja se kertoo, että olemme päässeet hyvään vauhtiin kansainvälistymisessä. Palkinto kannustaa meitä kasvamaan entisestään ja etenemään maailmanvalloituksessa. Tavoitteenamme on olla globaalisti edelläkävijä ja markkinointijohtaja älykkäässä tiedonhallinnassa. Uskon, että M-Filesin nykyinen menestys on vasta alkusoittoa sille, mitä kaikkea voimme saavuttaa, M-Filesin toimitusjohtaja Miika Mäkitalo kertoo. 

Kasvu Open sparraa yrityksiä kansainvälisille markkinoille

Yhteisö-kategoriassa palkinnon saanut Kasvu Open on vuosittain osallistuvien yritysten määrällä mitattuna Suomen suurin pk-yritysten kasvua ja kansainvälistymistä vauhdittava ohjelma. Kasvu Open aloitti toimintansa Jyväskylässä vuonna 2011 Keski-Suomen kauppakamarin organisoimana. Vuodesta 2015 lähtien Kasvu Open on toiminut yleishyödyllisenä ja voittoa jakamattomana osakeyhtiönä.

Kasvu Openin maksuttomiin sparrauksiin osallistuu vuosittain yli 400 yritystä, joiden tavoitteena on kansainvälinen kasvu. Yritysten sparraajina toimii noin 1 500 vapaaehtoista liike-elämän asiantuntijaa, jotka tarjoavat yrityksille uusia näkökulmia, kontakteja ja verkostoja. Kasvu Open haluaa avata yrityksille ikkunan maailmalle sekä antaa rohkeutta kasvuharppausten tekemiseen.

Kasvu Openin visiona on tehdä Suomesta paras kasvuyrityskansa. Kasvu Openin toimitusjohtaja Uljas Valkeinen uskoo, että pk-yritysten kasvu on Suomen suurin mahdollisuus. Hänen mukaansa kasvu kuuluu kaikille kasvunnälkäisille yrityksille pääkaupunkiseudulta Lappiin.

– Kansainvälistymispalkinto on erittäin tärkeä tunnustus tekemästämme työstä pk-yritysten kasvun ja kansainvälistymisen vauhdittamiseksi. Kiitos kuuluu koko Kasvu Open -verkostolle, valtakunnallisille kumppaneillemme ja erityisesti asiantuntijoille, jotka käytännössä pistävät osaamisensa ja kontaktinsa likoon pk-yritysten auttamiseksi, Valkeinen sanoo.  

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö jakoi kansainvälistymispalkinnot 14.11. Presidentinlinnassa.

Lisätietoja

Kasvu Open, Uljas Valkeinen, toimitusjohtaja, uljas.valkeinen (at) kasvuopen.fi, 050 568 8555

M-Files, Miika Mäkitalo, toimitusjohtaja, miika.makitalo (at) m-files.com, 045 2053 253

Icare, Timo Hildén, toimitusjohtaja, timo.hilden (at) revenio.fi, 040 580 4774 

Business Finland, Salla Salovaara, viestintäasiantuntija, salla.salovaara (at) businessfinland.fi, 040 526 0100

 

Team Finland -verkosto edistää Suomen ja suomalaisten yritysten menestymistä maailmalla. Verkosto tukee julkisrahoitteisilla palveluillaan yrityksiä kansainvälistymisessä, houkuttelee Suomeen investointeja ja rakentaa Suomi-kuvaa maailmalla. Tutustu Team Finlandiin ja sen palveluihin: team.finland.fi