Siirry sisältöön
Tiedote 31.01.2018

Visit Finland syventää suuralueyhteistyötä Järvi-Suomen maakuntien kanssa

Business Finlandin matkailua edistävä Visit Finland -yksikkö kehittää yhteistyössä Järvi-Suomen maakuntien ja matkailuorganisaatioiden kanssa Järvi-Suomesta Lappia vastaavaa houkuttelevaa matkakohdetta ja aluebrändiä. Järvi-Suomea markkinoidaan maailmalla kokonaisuutena yhteisen Lakeland-brändin alla ja yhteisten tuotekokonaisuuksien avulla.

– Järvi-Suomi vaatii kokonaisuutena vielä paljon tuotekehitystä ja markkinointia, mutta edellytykset ovat hyvät. Järvi-Suomesta löytyy puhdasta ilmaa ja vettä, upeat kansallismaisemat sekä runsaasti majoituskapasiteettia huipputasoisista mökeistä hotelleihin. Tarjontaa pitää vain tehokkaammin paketoida ja kanavoida ostettavaksi soveltuviin myyntikanaviin, sanoo Business Finlandin Visit Finland -yksikön johtaja Paavo Virkkunen.

Yhteistyö maakuntien kanssa on käynnistynyt kahdessa vaiheessa, ja alueelliset kumppanit ovat määritelleet itse yhteiset markkinansa ja tavoitteisiinsa sopivat toimenpiteet. Kohdemarkkinoiksi valikoituivat Keski-Eurooppa, Japani ja Kiina, joista tavoitellaan uusia matkailijaryhmiä vahvistamaan sekä kesä- että syyssesonkia.

Maakunnat ja Visit Finland ovat koonneet yhteensä noin miljoonan euron yhteismarkkinointipotin, joka kohdistetaan sekä näkyvyyteen että matkailutuotteiden myynninedistämiseen. Räätälöityjä toimenpiteitä kohdistetaan matkanjärjestäjille, myyntikanaviin ja kuluttajille. Käytännön toteutuksessa keskeisessä roolissa ovat kunkin maakunnan matkailun alueorganisaatiot, jotka koordinoivat projektin toimenpiteitä yhteistyössä alueen matkailuyritysten kanssa.

Itäisen Järvi-Suomen neljä maakuntaa panostavat Kiinaan

Itäisen Järvi-Suomen neljän maakunnan Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Savon ja Etelä-Karjalan toimijoiden ja matkailuorganisaatioiden päättäjät kutsuivat keväällä 2017 Visit Finlandin edustajat saman pöydän ympärille, ja alueiden kehitystoiveet ja tavoitteet kiteytettiin yhteiseksi vuoden 2018 toimintasuunnitelmaksi Kiinan markkinoilla.  

Syksyllä 2017 käynnistyneen yhteistyön tavoitteena on kehittää kiinalaisille matkailijoille suunnattuja Järvi-Suomen elämystuotteita, kouluttautua ja kerätä kokemuksia asiakaspalvelussa ja markkinoinnissa sekä edistää Järvi-Suomen houkuttelevuutta valituissa asiakassegmenteissä tiiviissä yhteistyössä jakelutiekumppaneiden kanssa.

– Tunnettuuden kasvattamisen lisäksi keskitymme myyntikanaviin. Osallistumme yhdessä merkittäviin myyntitilaisuuksiin Kiinassa ja teemme alueita ja tuotteita tutuksi matkanjärjestäjäkumppaneille tutustumismatkojen, verkkokoulutusten ja yhteiskampanjoinnin avulla, listaa Järvi-Suomen alueyhteistyöstä vastaava aluepäällikkö Kiti Häkkinen Business Finlandin Visit Finland -yksiköstä.

– Tärkeässä roolissa on myös alueiden yritysten asiakaspalveluosaamisen ja uusien tuotekokonaisuuksien kehittäminen. Esimerkiksi koulutusmatkailu Kiinasta Suomeen on yksi potentiaalisimpia tuoteteemoja ja keskitymmekin yhteistyössä muun muassa tähän niche-markkinaan, Häkkinen lisää.

Läntinen Järvi-Suomi hakee kasvua Japanista ja saksankielisestä Euroopasta

Läntisen Järvi-Suomen neljän maakunnan Päijät-Hämeen, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan ja Keski-Suomen yhteismarkkinointi- ja myynninedistämisprojekti käynnistyi Matka 2018 -messuilta yhteisellä messuosastolla. Ylimaakunnallisen yhteistyön tavoitteena on hakea kasvua Japanista ja saksankielisestä Keski-Euroopasta.

Yhteistyössä mukana olevat alueet haluavat vahvistaa näkyvyyttään ja edistää alueidensa matkailutoimijoiden palveluiden myyntiä. Kasvuodotukset majoitusvuorokausissa ovat alkuun muutamien prosenttien luokkaa vuositasolla ja kasvu kohdistuu erityisesti mökki- ja vapaa-ajan majoituskohteisiin.

– Esimerkiksi Saimaan alueen toimijoilla on kokemusta menestyksekkäästä ylimaakunnallisesta yhteistyöstä ja myös läntisen Järvi-Suomen laajempaa yhteistyötä on peräänkuulutettu Visit Finlandin taholta. Maakunnat ovat nopeasti löytäneet yhteisen sävelen ja lähteneet systemaattisesti kehittämään yhteistyötä kansainvälisten matkailijoiden houkuttelemiseksi, Häkkinen iloitsee.

Myös Keski-Euroopan ja Japanin toimenpiteissä painopiste on myynninedistämisessä ja myyntikanavien kanssa tehtävissä yhteiskampanjoissa. Messuilla, myyntikiertueilla ja tutustumismatkoilla alueita markkinoidaan yhteisen Lakeland-kattobrändin alla.

Merellisen saariston suuralueyhteistyö jatkuu

Myös työ- ja elinkeinoministeriön rahoittamassa merellisen saariston kasvuohjelmassa käynnistynyt tiivis yhteistyö rannikkoalueiden kanssa jatkuu Visit Finlandin koordinoimana. Tuote- ja palvelukokonaisuuksia kehitetään yhdessä alueiden ja yritysten kanssa markkinakohtaisten teemojen mukaisesti, ja yhteistyön tavoitteena on kasvattaa kansainvälisten matkailijoiden määrää edelleen.

 

LISÄTIETOJA

Kiti Häkkinen, Manager, Regional Partnerships, Business Finland | Visit Finland, p. 029 469 5720 kiti.hakkinen@businessfinland.fi

Salla Salovaara, Communications Specialist, Business Finland | Visit Finland, p. 040 526 0100 salla.salovaara@businessfinland.fi

 

Visit Finland vastaa valtakunnallisena matkailualan asiantuntijana ja aktiivisena toimijana ulkomailta Suomeen suuntautuva matkailun edistämisestä. Visit Finland tukee alan yrityksiä ja yritysryhmiä kansainvälisille markkinoille tarkoitettujen matkailupalvelujen kehittämisessä ja markkinoinnissa. Vientiin rinnastettava matkailutulo ulkomailta oli arviolta 3,9 miljardia euroa vuonna 2016. Visit Finland on osa Business Finlandia. www.visitfinland.fi

Business Finland on suomalainen julkinen toimija, joka tarjoaa innovaatiorahoitusta sekä kansainvälistymis-, investointi- ja matkailunedistämispalveluita. Business Finland työllistää 600 asiantuntijaa 40 toimipisteessä ympäri maailmaa ja 20 aluetoimistossa Suomessa. Business Finland on osa Team Finland -verkostoa. www.businessfinland.fi