Siirry sisältöön
Tiedote 27.06.2019

Helsinki on Pohjoismaiden johtava kongressikaupunki

Tällä viikolla julkistetun raportin* mukaan Helsinki on Pohjoismaiden johtava kongressikaupunki sijoittumalla kansainvälisessä vertailussa sijalle 14. Vertailun kärkikaupungit olivat Singapore, Bryssel ja Soul, mutta Helsinki päihitti vertailussa komeasti kaikki pohjoiset naapurinsa. Suomi säilytti paikkansa 20 suosituimman kongressimaan joukossa.

Union of International Associations (UIA) on tällä viikolla julkistanut raportin, joka tilastoi vuoden 2018 kansainvälisiä kongresseja maailmalla. Kongressikaupunkivertailussa sijalle 14. sijoittunut Helsinki päihitti tiukassa kilpailussa Kööpenhaminan sijalla 15, Tukholman sijalla 17 ja Oslon sijalla 24.

- Suomella on hyvä maine kongressien ja kansainvälisten tapahtumien järjestäjänä. Suomessa tehdään monilla tieteen aloilla huippututkimusta ja sen lisäksi meidät tunnetaan hyvin saavutettavana, luotettavana ja toimivana kongressimaana, Business Finlandin Finland Convention Bureau -yksikön johtaja Ines Antti-Poika kertoo.

Maavertailussa Suomi on maailman 19. ja Euroopan 12. suosituin kongressimaa kongressien määrissä laskettuna. Suomen lisäksi kahdenkymmenen suosituimman maan joukkoon sijoittuu Pohjoismaista myös Norja, joka sijoittui viime vuoden tilastossa sijalle 16. Ruotsi ja Tanska olivat sijoituksissa hieman alempina, sijoilla 22 ja 23. UIA:n tekemässä maailmanlaajuisessa vertailussa oli mukana yhteensä 167 maata ja 1197 kaupunkia. Kuten aiempinakin vuosina, kongressimaiden kärkikolmikossa olivat Singapore, Etelä-Korea sekä Belgia.

Pohjoismaissa järjestetään paljon kongresseja suhteessa väkilukuun

UIA:n kokoaman tilaston mukaan vuonna 2018 järjestettiin yhteensä 11 240 kansainvälisten järjestöjen kokousta eri puolilla maailmaa, tilastoissa ei ole mukana yrityskokouksia tai muita yritystapahtumia. Aasiassa järjestettyjen kongressien osuus on jatkuvassa kasvussa. Pienet Pohjoismaat ovat kuitenkin kärkikymmenikössä, kun mitataan kongressien määrää suhteessa väkilukuun. UIA:n mukaan Suomessa järjestettävien kongressien määrä on kasvanut viimeisen 20 vuoden aikana 2 % vuosivauhtia. UIA on julkaissut tilastoja kongressimaista ja -kaupungeista vuodesta 1960 lähtien.

- Kongressien taloudellinen vaikutus on merkittävä suomalaiselle kokous- ja matkailualalle; kongressien lasketaan tuovan Suomeen noin 115 miljoonan euron matkailutulot, Antti-Poika jatkaa.

Kongressien määrä on pysynyt suhteellisen tasaisena koko 2000-luvun ajan – kongresseja järjestetään vuosittain maailmanlaajuisesti noin 12 000. Alle 500 osallistujan kokousten määrä on kasvussa, ja tapahtumiin liittyy yhä useammin kaupallinen näyttely. Kongressien kesto on kuitenkin hieman lyhentynyt viime vuosina; yli viiden päivän mittaiset tapahtumat vähenevät ja kahden tai kolmen-neljän päivän tapahtumien määrä kasvaa.

*UIA.org

 

Lisätietoja medialle:

Ines Antti-Poika, Manager, Business Events
Finland Convention Bureau
Visit Finland | Business Finland
ines.antti-poika (at) businessfinland.fi
050 386 3472

Heli Hemgård, Communications Manager
Visit Finland | Business Finland
heli.hemgard (at) businessfinland.fi
040 901 5219

 

Finland Convention Bureau (FCB) on valtakunnallinen kokous- ja kongressialan markkinointiorganisaatio, joka ylläpitää tilastoja Suomessa järjestetyistä kansainvälisistä kokouksista ja niiden osanottajista. Visit Finlandin FCB on osa Business Finlandia.

Business Finland on suomalainen julkinen toimija, joka tarjoaa innovaatiorahoitusta ja kansainvälistymispalveluita sekä edistää matkailua ja investointeja Suomeen. Organisaatiossa työskentelee 600 asiantuntijaa 40 toimipisteessä maailmalla ja 16 toimipaikassa Suomessa. Business Finland on osa Team Finland -verkostoa. www.businessfinland.fi