Siirry sisältöön
Uutinen 08.11.2019

Kiinassa tiedetään: talvi alkaa Suomesta

Pekingin talviurheilumessuilta, World Winter Sports Exposta, on tuliaisina lukuisia kauppa- ja yhteistyösopimuksia, kontakteja ja roppakaupalla kokemuksia. Suomen yli 500 neliöinen maapaviljonki toimi neljän päivän ajan lähes sadan suomalaisen kotipesänä ja vierailijoita houkuteltiin paviljongille mm. omalla lavalla järjestetyn ohjelman, kumppaniesittelyjen ja erilaisten aktiviteettien kautta.

Kaupankäyntiin vauhtia teemavuodesta

WWSE 2019 on yksi maailman suurimmista talviurheilumessuista ja yksi Suomen ja Kiinan talviurheiluvuoden 2019 päätapahtumista. Talviurheiluvuosi on ohjannut mielenkiintoa suomalaisia yrityksiä kohtaan ja messuilla kirjoitettiin jälleen yli kymmenen aiesopimusta ja lukuisia kauppasopimuksia suomalaisyritysten ja kiinalaistoimijoiden välillä.

-    Talviurheiluklusteri, jonka Business Finland loi 2018, on tuonut tukea yrityksille ja luonut kiinalaisten silmissä uskottavuutta toimintaan. Nyt talviurheiluvuoden lähestyessä loppuaan huomataan, että yhteydenpito suomalaisyrityksiin on entistään tiivistynyt ja odotettavissa saattaa olla vielä lukuisia kauppoja suomalaisyritysten kanssa ennen vuoden vaihdetta, sanoo Petri Tulensalo, Business Finlandin Sporttiklusterin johtaja.

-    Suomen ja Kiinan talviurheiluvuosi solmittiin loistavaan ajankohtaan, sillä olemme päässeet juuri oikeaan aikaan mukaan Pekingin talviolympialaisten 2022 kilpailutuksiin ja luomaan suhteita, jotka auttavat myös teemavuoden loputtua eteenpäin. En usko, että teemavuoden loppuminen merkitsee merkittävää yhteistyön hiljentymistä, Tulensalo lisää.

Osallistumisen merkittävyyttä kuvastaa se, että paviljongissa vieraili ja Suomen järjestämään ohjelmaan osallistui korkeinta johtoa Suomen kannata tärkeimmiltä alueilta,kuten Hebei, Heilongjiang ja Jilin. Vierailijajoukkoon kuului myös urheiluministeriön ja tärkeimpien valtiojohtoisten yritysten johtoa. 

Matkan aikana lanseerattiin mm. Kontiolahden ja Arctic Blue Groupin yhteishanke Arctic Blue Resort, joka pyrkii houkuttelemaan ulkomaalaisia urheilijoita harjoittelemaan Kontiolahden maisemiin erityisesti ampumahiihto-osaamisen kautta. Hankkeessa rakennutettava hotelli on ekohotelli, jossa majoittuva voi korvata oleskelunsa hiilijalanjäljen ja kiinteistö on energian osalta omavarainen.
Go Saimaa ja kiinalainen maksupalvelu Tencent julkaisivat niin ikään oman uuden yhteistyömallinsa messujen aikana.

Kiina-yhteistyötä poikii myös muille kuin talviurheilusektorille; Pajulahden urheiluopiston ja Kiinan yleisurheiluliiton sopimus allekirjoitettiin matkan aikana Lasse Mikkelsonin johdolla.

Suomi näkyi paitsi mediassa myös kaupunkikuvassa

World Winter Sports Expo uutisoitiin Kiinassa erittäin laajalti ja Suomen näkyvyys messujen kunniamaana ja talviurheiluvuoden ansiosta oli erittäin merkittävä. Muun muassa Kiinan pääuutiskanavat; CCTV1, CCTV5 sekä Beijing TV-kanavat uutisoivat Suomen osallistumisesta sekä ”snow-how”:sta.

Kiinalainen media oli erittäin kiinnostunut suomalaistoimijoista ja haastatteluja järjestettiin ministerin ja suurlähettilään lisäksi erikseen yli kahdenkymmenelle yrityksen ja urheilujärjestön asiantuntijalle. Suomella oli näkyvä rooli myös tapahtuman lehdistötilaisuudessa ja Pekingin metroverkoston mainospinnat vilisivät mainintoja Suomen kunniaosallistumisesta.

Suomalainen talviurheilu edustettuna messuilla poikkeuksellisen laajasti

Lähes 40 eri tahoa edusti poikkeuksellisen kattavasti suomalaista talviurheiluosaamista Business Finlandin järjestämällä messuosastolla, joka toteutettiin yhteistyössä Suomen Pekingin suurlähetystön ja opetusministeriön kanssa.

-    Näin laaja-alaisen osaamisen ja kattavan tarjonnan mukaan saaminen samoille messuille on erittäin poikkeuksellista. Mukana oli kaupunkeja, korkeakouluja, urheiluopistoja, lajiliittoja, yrityksiä ja matkailukohteita, jotka kaikki pääsivät esittelemään omaa osaamistaan ja markkinoimaan palveluitaan talviurheiluun liittyvän koulutuksen ja valmennuksen, teknologian ja designin tai matkailun mukaan, sanoo Petri Tulensalo.

Suomen tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen osallistui messuille ja oli yksi messujen avajaisten pääpuhujista. Hän toi avauspuheenvuorossaan esille Suomen monipuolista talviurheiluosaamista sekä kestävän kehityksen teemoja.

-    Kiinalaisille markkinoille pääseminen ei ole helppoa, ja suomalaiset yritykset ovat tehneet hyvää työtä kauppayhteyksien edistämiseksi. Olemme pitäneet kestävän kehityksen teemoja esillä koko yhteistyövuoden ajan, ja se kantaa hedelmää. Olen hyvin iloinen, että ympäristöystävälliset ratkaisut kiinnostavat, ministeri Kosonen totesi Opetus- ja kulttuuriministeriön tiedotteessa.

Suomi-päivä kruunasi osallistumisen

Suomi näkyi talviurheilumessuilla paitsi omalla suurella maapaviljongilla, erityisesti erilaisissa messujen puhujafoorumeissa, joissa ministeri Kososen lisäksi jopa noin 30 suomalaisia talviurheiluasiantuntijaa jakoi osaamistaan. Perjantai 18.10. oli Suomi-päivä, jolloin järjestettiin virallinen Suomi-Foorumi ääriään myöten täydelle salille. Talviurheiluvuoden urheilijalähettiläs Tanja Poutiainen-Rinne oli yksi tähtipuhujista, ja hänen erinomaisesti esitetty uratarinansa urheilijasta yrittäjäksi herätti runsaasti huomiota.

Suomi-päivänä myös nousevaa kansainvälistä uraa tekevä laulaja Robin Packalen esiintyi Suomen maapaviljongin keskipisteenä toimivalla esiintymislavalla, jossa järjestettiin mm. haastatteluja, paneeli ja yritysesittelyjä. Rovaniemen kaupungin messuosastolla mukana oli luonnollisesti myös ihka oikea joulupukki, joka herätti poikkeuksetta suurta ihastusta, oli sitten kyse messujen virallisista VIP-osallistujista tai messujen nuorimmista kävijöistä.

Suomi palkittiin palkinnolla messujen päätteeksi. Mainetta saatiin "Paras järjestäjä", "Paras

Messutapahtumien rinnalla Pekingissä järjestettiin myös muita tapahtumia, kuten Visit Finlandin matkanjärjestäjille suunnattu seminaaripäivä, joka kokosi yhteen lähes 30 tahoa. Lisäksi ulkoministeriö järjesti Business Finlandin tukemana seminaarin, jossa pääpaino oli urheilutoimijoiden kestävissä arvoissa ja toimintatapojen kehittämisessä. Lisäksi Opetushallitus ja Opetus- ja kulttuuriministeriö yhdessä Kisakallion ja kiinalaistahojen kanssa organisoi kaksipäiväisen Liikkuva koulu -seminaarin kiinalaisille kumppaneille. 

Aiheesta lisää:

Kauppalehti.fi 18.10.2019: Suomalaisille talviurheiluyrityksille satelee tilauksia Pekingissä - Parkanosta lähtee 30 merikontillista tavaraa Kiinaan. Pelkkä laitetoimitus on 2,5 miljoonan euron luokkaa

Opetus- ja kulttuuriministeriö 18.10.2019: Ministeri Kosonen avasi World Winter Sports näyttelyn Pekingissä

Jyväskylä.fi 17.10.2019: Suomen johtava liikunta- ja terveysalan tutkimuksen ja koulutuksen kaupunki Jyväskylä esillä Pekingin talviurheilumessuilla

Kontiolahti.fi 17.10.2019: Kontiolahti esittelee talviurheiluosaamista parhaillaan jättimessuilla Kiinassa

Lahti Region 10.10.2019: Suomi ja Lahden seudun talviurheiluosaaminen näyttävästi esillä World Winter Sports Expo -messuilla Kiinassa - 17.-20.10.2019 Lahti ja Helsinki esittäytyvät yhteisellä osastolla

Business Finland 10.10.2019: Tanja Poutiainen-Rinne ja kymmenet suomalaisyritykset vievät talviurheiluosaamista valtavan markkinapotentiaalin Kiinaan

Lisätietoja

Sari Paavilainen, projektipäällikkö
Business Finland
sari.paavilainen (at) businessfinland.fi, 050-395 5396

Petri Tulensalo, Head of Sports Cluster
Business Finland
petri.tulensalo (at) businessfinland.fi, 040-343 3437

Lotta Hanski, markkinointi- ja viestintäpäällikkö
Business Finland
lotta.hanski (at) businessfinland.fi, 044-9769 852