Siirry sisältöön
Tiedote 06.06.2019

Näillä materiaali-innovaatioilla muutetaan maailmaa

Spinnovan ainutlaatuinen tuotantomenetelmä muuntaa sellua suoraan tekstiilikuiduksi. Prosessi vaatii 99 % vähemmän vettä kuin puuvillan tuotanto eikä se vaadi liuotinkemikaaleja.

Uudet bio- ja jätepohjaiset materiaali-innovaatiot muuttavat pakkaus- ja tekstiiliteollisuutta vastuullisemmiksi lähitulevaisuudessa. Lupaavimpia materiaaliratkaisuja esiteltiin tänään Business Finlandin isännöimässä World Circular Economy Forumin ”Sustainable materials changing the world” -rinnakkaistapahtumassa.

Suomalaisyrityksissä on viime vuodet kehitetty aktiivisesti materiaaleja ja tuotteita uusiutuvista raaka-aineista ja testattu älykkäistä valmistusmenetelmiä, jotka vauhdittavat kiertotalouden globaalia kehitystä. Edelläkävijäyritykset työskentelevät tyypillisesti tiiviissä yhteistyössä suomalaisyliopistojen kanssa.   

Viime vuosina Suomessa on kehitetty useita puuhun, puubiomassaan ja selluun pohjautuvia innovaatioita. Suomalainen metsäteollisuus onkin tänä päivänä merkittävä bio- ja kiertotalouden toimija.

- Suuret sellu- ja paperiteollisuusyritykset ymmärsivät tarpeen uudistaa ja laajentaa toimintaansa 2000-luvun alkupuolella. Tämä muutosprosessi on ohjannut yritykset täysin uusille poluille ja vauhdittanut kiertotaloutta,  teknologiajohtaja Pia Qvintus VTT:ltä kertoo. Qvintus toimii Business Finlandin Bio and Circular Finland -ohjelman seniorikumppanina.  

Esimerkiksi Metsä Groupin biotuotetehdas Äänekoskella on maailman suurin puuta jalostava tehdas, joka tuottaa sellua ja muuntaa sivuvirrat mäntyöljyksi, tärpätiksi, bioenergiaksi, tuote- ja biokaasuksi sekä rikkihapoksi. Se on myös Plänet B ekosysteemin sydän, jossa Metsä Group ja japanilainen Itochu Corporation rakentavat pilottitehdasta, jossa muunnetaan sellua tekstiilikuiduiksi.

Puupohjaiset tekstiilit muuttavat vaatetusteollisuutta

Energia-alan perinteikäs toimija Fortum on ottanut jalansijaa myös kiertotalouskentässä. Fortumin Bio2X biojalostamo tuottaa korkean jalostusarvon tuotteita maatalouden sivuvirroista ja puupohjaisesta biomassasta fraktiointiteknologiaa käyttäen. Fortum työskentelee myös Infinited Fibre Companyn and Spinnovan kanssa, joiden tuotteilla on mahdollisuus muuttaa puuvillasyöppöä tekstiiliteollisuutta. 

Infinited Fiber Company on kehittänyt teknologian, jolla puuvillapitoinen tekstiilijäte muunnetaan uusiksi kuiduiksi, joita voidaan kierrättää ja käyttää uudelleen ilman, että kuidun laatu heikkenee. Yritys onnistui vastikään keräämään 3,7 miljoonan euron rahoituksen sijoittajilta, joiden joukkoon lukeutui muun muassa H&M. Spinnovan ainutlaatuinen tuotantomenetelmä muuntaa sellua suoraan tekstiilikuiduksi. Prosessi vaatii 99 % vähemmän vettä kuin puuvillan tuotanto eikä se vaadi liuotinkemikaaleja. Spinnovan kuidusta tehtyä kangasta voidaan käyttää uudelleen, kierrättää ja kompostoida.

- Uskomme vahvasti näiden sellupohjaisten tekstiilien kasvuun globaaleilla markkinoilla, Pia Qvintus toteaa.

Ekologiset pakkaukset ovat jo täällä

Tarve biohajoaville pakkauksille on noussut globaalisti ajankohtaiseksi muovijätteen täyttäessä maailman meriä. Suomalaisyrityksillä on tarjota ongelmaan monia ratkaisuja. Palkintoja niittänyt Paptic korvaa paperia ja muovia pakkauksissa täysin uudenlaisella puukuidusta valmistetulla materiaalilla, jonka kestävyys ja painolaatu ovat erinomaisia. Sulapacin biohajoava ja mikromuoviton materiaali on puolestaan tehty FSC-sertifioidusta puuhakkeesta ja luonnonmukaisista sidosaineista, ja se on jo kiinnittänyt ranskalaisen muotitalo Chanelin kiinnostuksen sijoittajana.

- Valmistajien, jälleenmyyjien ja brändien on helppo siirtyä muovipakkauksista uusiin Sulapacin ja Papticin kehittämiin materiaaleihin, sillä heidän ei tarvitse muuttaa nykyistä laitteistoa,  Qvintus huomauttaa.

Business Finlandin bio- ja kiertotalousohjelman johtaja Risto Huhta-Koiviston mukaan kiertotalous ei ole vain toiveikas visio tulevaisuudesta, vaan todellista jo käynnissä olevaa liiketoimintaa.

- Tekstiilien kierrätyksen ja kuitujen uudelleenjalostuksen positiiviset ympäristövaikutukset tulevat olemaan valtavia. Tulevaisuudessa vielä merkittävämpiä läpimurtoja tullaan saavuttamaan, kun prosessit kehittyvät ja tulevat entistä kilpailukykyisemmiksi. Silloin puupohjaisella biomassalla voidaan korvata yhä useampia tuotteita ja erilaisia muoveja, Huhta-Koivisto sanoo.

 Sulapacin biohajoava ja mikromuoviton materiaali on puolestaan tehty FSC-sertifioidusta puuhakkeesta ja luonnonmukaisista sidosaineista, ja se on jo kiinnittänyt ranskalaisen muotitalo Chanelin kiinnostuksen sijoittajana.

Lisätietoja

Pia Qvintus
pia.qvintus (at) businessfinland.fi
tel. +358 50 563 4129  

Risto Huhta-Koivisto
risto.huhta-koivisto (at) businessfinland.fi
tel. +358 40 343 3347