Siirry sisältöön
Tiedote 17.10.2019

Visit Finland rakentaa kansallisen matkailun tietovarannon

Kuva: Julia Kivelä

Visit Finland aloittaa työn kansallisen matkailun tietovarannon rakentamiseksi. Valtakunnallisesti keskitetty tietovaranto hyödyntää avointa tietoa ja säästää resursseja, kun matkailualan tietoja päivitetään vain yhteen paikkaan, hallinnoidaan yhteistyössä ja jaetaan moniin kanaviin.

Tulevaisuudessa matkailualan toimijat syöttävät matkailuun liittyviä, matkailijoita palvelevia tietoja keskitettyyn Suomen matkailun tietovarantoon, josta tietoja jaetaan rajapintojen kautta eri jakelukanaviin kuten verkkosivustoille, matkanjärjestäjien kanaviin, matkailumedioille ja erilaisiin sovelluksiin. Business Finlandiin kuuluva Visit Finland aloittaa tietovarannon kehittämisen mahdollisimman ketterästi hyödyntäen muiden maiden vertailuanalyysin tuloksia sekä kokoamalla tarpeita eri matkailun toimijoilta Suomessa.

- Lokakuussa lähdemme kehittämään protoversiota, jonka pohjalta saatujen oppien perusteella työstetään ensimmäinen vähimmäisvaatimukset täyttävä versio. Protoversio valmistuu vuoden 2020 alkuun mennessä ja ensimmäinen käyttövalmis MVP eli Minimun Viable Product -ratkaisu on tarkoitus saada julkaistua toimialan käyttöön kesällä 2020. Siitä eteenpäin kehitystyö jatkuu askel askeleelta, digitaalisen kehittämisen päällikkö Kaisa Kosonen Visit Finlandilta kertoo. 

Ensivaiheessa matkailun tietovaranto sisältää elämys- ja aktiviteettituotteet, majoituspalvelut, ravintolat ja nähtävyydet. Jatkossa mahdollisesti myös tapahtumat, reitit kuten vaellusreitit ja pyöräreitit, liikkumisen palvelut sekä muut matkailuun linkittyvät palvelut kuten kaupat. Sisältöä kehitetään sitä mukaa kun tarpeita ilmenee ja olemassa olevia avoimen datan lähteitä hyödynnetään mahdollisimman paljon.

- Alkuun tiedot ovat niin sanottua tuotekorttitietoa, eli ostettavuus ei ole mukana tietovarannon ensivaiheen kehityksessä. Mahdollisuus lisätä myös ostettavuus ja sähköinen varastokirjanpito kokonaisuuteen huomioidaan kuitenkin alusta alkaen. Täytyy kuitenkin muistaa, että tietovaranto ei itsessään ole kuluttajille suunnattu palvelu, vaan se mahdollistaa erilaisten kuluttajille suunnattujen digitaalisten ratkaisujen kehittämisen, Kosonen tarkentaa.

Yhteinen tietovaranto tulee tehostamaan matkailualan toimintaa, mahdollistaen erilaisten digitaalisten palvelujen kehittämisen ja auttaen matkailijoita löytämään kiinnostavaa sekä informatiivista Suomi-sisältöä.

Lisätietoja

Lue lisää Kaisa Kososen blogista ”Visit Finland aloittaa työn kansallisen matkailun tietovarannon rakentamiseksi”

Kaisa Kosonen, Digital Development Manager
Visit Finland | Business Finland
kaisa.kosonen (at) businessfinland.fi, 040 749 4904

Kristiina Hietasaari, Director, Head of Product and Content
Visit Finland | Business Finland
kristiina.hietasaari (at) businessfinland.fi, 040 778 8918

Heli Hemgård, Communications Manager
Visit Finland | Business Finland
heli.hemgard (at) businessfinland.fi, 040 901 5219

Visit Finland vastaa valtakunnallisena matkailualan asiantuntijana ja aktiivisena toimijana ulkomailta Suomeen suuntautuva matkailun edistämisestä. Visit Finland tukee alan yrityksiä ja yritysryhmiä kansainvälisille markkinoille tarkoitettujen matkailupalvelujen kehittämisessä ja markkinoinnissa. Visit Finland on osa Business Finlandia www.visitfinland.fi / www.visitfinland.com

Business Finland on suomalainen julkinen toimija, joka tarjoaa innovaatiorahoitusta ja kansainvälistymispalveluita sekä edistää matkailua ja investointeja Suomeen. Organisaatiossa työskentelee 600 asiantuntijaa 40 toimipisteessä maailmalla ja 16 toimipaikassa Suomessa. Business Finland on osa Team Finland -verkostoa. www.businessfinland.fi