Siirry sisältöön
Tiedote 08.04.2020

Business Finlandille uusi TKI-laina koronatilanteen helpottamiseksi

Business Finlandin tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan (TKI) lainavaltuutta esitetään korotettavaksi 300 miljoonalla eurolla. Hallitus päätti lisäpanostuksista tiistaina budjettiriihessä.

Business Finlandille kaavailtu uusi TKI-laina on tarkoitettu erityisesti muutostilanteen hallintaan, ja se olisi nykyisiä TKI-lainoja joustavammin hyödynnettävissä uuden liiketoiminnan selvittämiseen ja kehittämiseen. Laina on tarkoitettu erityisesti työvoimaintensiivisille aloille, joiden liiketoimintaan koronavirus on tuonut vaikeuksia.

”Lisäpanostukset tulevat tarpeeseen. Lainavaltuus tukee hyvin häiriötilanteisiin tarkoitettua avustusvaltuutta, jota yritykset ovat hyödyntäneet hyvin. Rahoitusta on haettu 661,8 miljoonaa euroa, ja sitä on myönnetty 3 090 hakemukselle yhteensä 112,3 miljoonaa euroa,” sanoo Business Finlandin johtaja Ari Grönroos.

Tutkimus- ja kehityslaina on tarkoitettu kaikille Suomessa toimiville koronaviruksen aiheuttamista liiketoiminnan häiriöistä kärsiville työvoimavaltaisten alojen yrityksille. Rahoituksen tarkoitus on yhtäältä auttaa yrityksiä pitämään työntekijät töissä koronakriisin aikana ja toisaalta kannustaa yrityksiä etsimään mahdollisuuksia uusien työpaikkojen tarjoamiseen suomalaisessa yhteiskunnassa koronakriisin jälkeen.

Toimialarajauksia rahoituksessa ei ole ja rahoitusta voivat hakea kaikenkokoiset osakeyhtiöt (Oy, Oyj). Tilapäistä rahoitusta ei pääsääntöisesti myönnetä yrityksille, joilla on menossa Business Finlandin rahoittama muu innovaatiorahoitushanke.

Projektin koko on minimissään 150 000 euroa ja myönnettävän lainan rahoitustaso on 70 % projektin kokonaiskustannuksista. Yrityksen on kyettävä uskottavasti osoittamaan omarahoitusosuutensa projektille.

Rahoitus avautuu haettavaksi huhti-toukokuun vaihteessa. Rahoituspalvelu on määräaikainen ja voimassa 31.12.2020 asti. Rahoituspäätökset on tehtävä vuoden 2020 loppuun mennessä, mutta projektien toteutus voi jatkua myös tämän jälkeen tarvittavan ajan.

Vuoden 2020 toinen lisätalousarvioesitys sisältää lisäksi 100 miljoonan euron lisäyksen Business Finlandin avustusvaltuuteen. Kokonaisuudessaan Business Finlandin häiriötilanteisiin tarkoitetut avustusvaltuudet nousevat lisäyksen myötä 800 miljoonaan euroon.

Uuden lainainstrumentin ja avustusvaltuuden korotuksen ohella lisätalousarviossa esitetään Business Finlandin toimintamenoihin 10 miljoonan euron lisäystä. Tällä vahvistetaan koronarahoituksen käsittelyresursseja.

Lisätietoja medialle

Ari Grönroos
Executive Director, Business Finland
+358 50 5577 770
ari.gronroos (at) businessfinland.fi

Business Finland on suomalainen julkinen toimija, joka tarjoaa innovaatiorahoitusta ja kansainvälistymispalveluita sekä edistää matkailua ja investointeja Suomeen. Organisaatiossa työskentelee 600 asiantuntijaa 40 toimipisteessä maailmalla ja 16 toimipaikassa Suomessa. Business Finland on osa Team Finland -verkostoa. www.businessfinland.fi