Siirry sisältöön
Tiedote 28.04.2020

Kansainvälinen media kirjoitti laajasti suomalaisesta osaamisesta 2019

Business Finlandiin kuuluva Finnfacts jatkaa vahvaa linjaa Suomen kaupallisen maakuvan edistäjänä. Vuoden 2019 kansainväliset mediavierailut poikivat 336 artikkelia suomalaisesta osaamisesta ja suomalaisista yrityksistä. Artikkelit tavoittivat lähes 500 miljoonaa ulkomaalaista lukijaa.

Viime vuoden vierailuteemoiksi nostettiin muun muassa terveysteknologia, talviurheilu, kiertotalous, kyberturvallisuus, startupit, uusiutuva energia ja design. Mediavierailuille osallistui yhteensä 118 toimittajaa yli 30 eri maasta. Jokainen toimittaja kirjoitti keskiarvolta ennätykselliset 2,8 artikkelia per vierailu.

Artikkeleissa korostuu usein vertailu Suomen ja toimittajien kotimaiden välillä, jolloin tiettyyn teemaan tai ongelmaan pyritään löytämään uusia vaihtoehtoja – soveltuisiko suomalainen ratkaisu myös muualla? Esimerkiksi terveysteknologia-aiheisella vierailulla korealaistoimittajat vertailivat Suomen ja kotimaansa haasteita liittyen ikääntymiseen. Artikkeleissa pyrittiin löytämään tehokkaampia keinoja ikäihmisten sairauksien ennaltaehkäisyyn ja hoitoon esittelemällä muun muassa suomalaista digiratkaisuosaamista sekä avoimen datan käyttöä geenitutkimuksessa.  

Vierailut avaavat toimittajille uusia näkökulmia

Toimittajat pitävät vierailuja hyvin organisoituina ja vierailukohteita kiinnostavina. Vierailut pyrkivät antamaan monipuolisen ja kattavan kuvan suomalaisesta osaamisesta globaalissa viitekehyksessä. 

- Vierailuohjelma avasi uusia lähestymistapoja ja enemmän kirjoitusideoita, kuin alun perin ajattelin, sanoo kiinalaiseen merkittävään Huanqiu.com-julkaisuun kirjoittava toimittaja Xinge Gao, joka osallistui talviurheiluaiheiselle mediavierailulle viime vuonna.

- Runsas artikkelimäärä kertoo siitä, että olemme onnistuneet ennestään lisäämään mediavierailuohjelmien kiinnostavuutta toimittajille. Vierailuilla toimittajat pääsevät tutustumaan hyvin laajaan kattaukseen alan kuumimpia yrityksiä ja trendejä. Ohjelman rakentamisessa hyödynnetään Business Finlandin asiantuntijakaartia Suomessa ja ulkomailla sekä yhteistyötä tehdään yritysten lisäksi muun muassa ulkoministeriön ja yliopistojen kanssa, kertoo PR & Media Manager Tsui-Shan Tu Business Finlandista.

Vuosittain vierailuteemoissa painotetaan Suomen tärkeimpiä vientialoja, ja vierailut linkitetään elinkeinoelämän tärkeimpiin tapahtumiin. Viime vuonna järjestettiin muun muassa mediavierailu japanilaiselle medialle liittyen suomalaista osaamista esille nostavaan Tokion Metsä-paviljonkiin, joka huipentuu Tokion kesäolympialaisiin, sekä talviurheiluaiheinen mediavierailu kiinalaiselle medialle liittyen tuleviin Pekingin talviolympialaisiin 2022. Lisäksi järjestettiin mediavierailu Slush-start-up-tapahtuman ympärille sekä ensimmäistä kertaa Suomessa pidettyyn HIMSS-terveysteknologiatapahtumaan tuotiin myös toimittajaryhmä.

Vuonna 2019 eniten medianäkyvyyttä Kiinassa

Maakohtaisesti eniten mediaosumia tuli Kiinasta (19 %), Japanista (17 %), Isosta-Britanniasta (10 %), Italiasta (7 %) ja Saksasta (7 %). Mediatoiminta tukee yritysten kansainvälistymistä ja vientiä sekä Suomen kiinnostavuutta investointikohteena.

- Kansainvälinen medianäkyvyys on vaikuttavin tapa rakentaa Suomen kaupallista maakuvaa, ja  kansainväliset mediavierailut ovat tässä vahva työkalu. Covid-19-pandemia on perunut tämän kevään ja kesän mediavierailumme, ja seuraamme herkällä korvalla, miten ja milloin kansainvälinen media on valmis vastaanottamaan viestejämme suomalaisesta huippuosaamisesta, sanoo Business Finlandin kansainvälisen markkinoinnin johtaja Heli Jimenez.

Mediavierailujen pääkohderyhmänä ovat ulkomaalaiset laatumediat: vierailuille kutsutaan laajalevikkisten talous- ja yleislehtien printti- ja verkkotoimittajia. Tämän lisäksi toimiala- ja teemakohtaisten mediavierailujen kohderyhmiin kuuluvat ammatti- ja erityislehtien toimittajat. Viime vuonna mediavierailuille osallistui muun muassa toimittajia The Guardianista, Financial Timesista, The Economistista, Handelsblattista Saksasta, Chosun Dailysta Koreasta sekä Japanista Yomiuri Shimbunista ja Elle Decorista.

Analyysin mediavierailuista syntyneiden juttujen saavuttavuudesta on tehnyt M-Brain.

Lisää tietoa mediavierailuista: https://www.businessfinland.fi/en/international-media

Kuva: Toimittajat ja biopankki
Kuvateksti: Terveysteknologia-aiheisella vierailulla kiinalaiset toimittajat tutustuivat muun muassa biopankkeihin.

Hetta Huittinen
Head of International Media & PR
Business Finland
Mobile: +358 40 033 9597
E-mail: hetta.huittinen (at) businessfinland.fi

Heli Jimenez
Senior Director, International Marketing
Business Finland
Mobile: +358 50 594 3832
E-mail: heli.jimenez (at) businessfinland.fi

Tsui-Shan Tu (Ms.)
PR & Media Manager
Finnfacts / Business Finland
Mobile: +358 40 193 6887
E-mail: tsui-shan.tu (at) businessfinland.fi

Katja Uusi-Hakala
PR & Media Manager
Finnfacts / Business Finland
Mobile: +358 40 162 7663
E-mail: katja.uusi-hakala (at) businessfinland.fi

Business Finland on suomalainen julkinen toimija, joka tarjoaa innovaatiorahoitusta ja kansainvälistymispalveluita sekä edistää matkailua ja investointeja Suomeen. Organisaatiossa työskentelee 600 asiantuntijaa 40 toimipisteessä maailmalla ja 16 toimipaikassa Suomessa. Business Finland on osa Team Finland -verkostoa. www.businessfinland.fi