Siirry sisältöön
Tiedote 01.04.2020

Odotettu Dubain maailmannäyttely siirtymässä vuodella

Suomen paviljonki Snow Cape

COVID-19 pandemiasta johtuen Dubai Expo 2020 maailmannäyttely todennäköisimmin siirtyy vuodella. Expo organisaatio ja osallistujamaat pitävät vuodella lykkäämistä välttämättömänä, mutta asia päätetään maailmannäyttelyjärjestö BIE:n yleiskokouksessa. Vuoden lykkäys luo haasteita suomalaistenkin yritysten osallistumiselle, mutta toisaalta siirtyminen on järkevää maailman kokonaistilanteen huomioiden.

Syyt massatapahtuman siirtämiselle ovat ilmeisiä. Menestyksekästä maailmannäyttelyä on tuskin mahdollista järjestää ensi talvena. Vuoden päästä globaalin, yhteensä 192 maan yhteistapahtumalle, ajankohta voi olla hyvinkin otollinen. Maat, taloudet ja yritykset ovat silloin toivottavasti toipumassa pandemian myllerryksestä ja Expo tarjoaa alustan uudelleen rakentaa suhteita muihin maihin.

Business Finland rakentaa maailmannäyttelyyn JKMM Arkkitehdit Oy:n suunnitteleman Suomen paviljongin ja sen harjakaiset pidettiin ministeri Mika Lintilän johdolla helmikuussa. Suunnitelman mukaan rakennus valmistuu kesällä. Sen jälkeen alkaa näyttelyn pystyttäminen. Expon aikaisen ohjelman ja tapahtumien työstö on jo hyvässä vauhdissa.

Lopullinen päätös Expon lykkäämisestä ajoittunee huhti-toukokuun vaihteeseen. ”Ajankohta osuu Suomen kannalta vaiheeseen, jossa Suomen paviljonkirakennus on lähes valmis, mutta itse näyttelyn rakentamista ei ole vielä aloitettu. Tässä saranakohdassa mahdolliset lisäkustannukset ovat paremmin hallittavissa, verrattuna tilanteeseen, jossa päätös tulisi paljon myöhemmin. Esimerkiksi hankintoja voidaan lykätä tarvittaessa”, toteaa pääkomissaari Severi Keinälä.

Kuka päättää Expon siirtämisestä?

Expo 2020 organisaation koolle kutsuma ohjausryhmä käsitteli maanantaina pandemian vaikutuksia EXPO 2020 valmisteluihin ja toteuttamiseen. Ohjausryhmä päätti tutkia yhdessä maailmannäyttelyn kansainvälisen hallintoelimen BIE:n (Bureau International des Expositions) kanssa mahdollisuutta siirtää Expon avaamista vuodella. Lopullisen päätöksen tekee BIE:n yleiskokous.  Päivämäärän muuttaminen edellyttää järjestön 170 jäsenvaltion kahden kolmasosan enemmistön hyväksyntää.

Sata yritystä mukana Suomen paviljongissa

Dubai Expossa Suomen paviljongissa on 50 partneria, yksittäisiä yrityksiä ja yritysryhmiä. Yhteensä 100 suomalaista yritystä. Business Finland vastaa Suomen näyttelyosallistumisen käytännön järjestelyistä pääkomissaari Severi Keinälän johdolla. Suomen osallistumisen kokonaisbudjetti on 10 miljoonaa euroa, josta yritykset maksavat puolet. Monille toimialoille, erityisesti teknologiateollisuuden yrityksille, Persianlahden maat ovat kasvava markkina-alue. 

”Yritykset suhtautuvat ymmärtäväisesti näyttelyn mahdolliseen siirtymiseen. Tällä hetkellä markkinat ovat melkoisen mullistuksen alaisena. On vaikea ennustaa, milloin tilanne tosiasiassa normalisoituu. Lähes kaikki kansainväliset messutapahtumat on jouduttu perumaan epidemian vuoksi. Meillä kaikilla on toive, että tilanne muuttuu paremmaksi lähikuukausina”, sanoo Keinälä.

Tokion vientiprojekti myöhäistää Metsä-paviljongin avajaisia ja pidentää toiminta-aikaa 

Business Finland rakentaa Dubai Expon lisäksi myös toista vientiprojektia, joka joutuu sopeutumaan koronaviruksen aiheuttamiin muutoksiin. Suomen Tokion suurlähetystön ja yhteistyökumppanien kanssa toteutettava Metsä-paviljonki tulee toimimaan suomalaisyritysten tapahtuma-alustana ja vienninedistämisen välineenä Tokiossa. Alun perin puoleksi vuodeksi kaavailtu paviljongin avoinnaoloaika pitenee. Metsä-paviljonki avataan tämän hetken suunnitelmien mukaan syksyllä 2020, noin 4 kk aiottua myöhemmin ja se tulee huipentumaan kesällä 2021 järjestettäviin olympialaisiin ja paralympialaisiin.


Expo 2020 Dubai, Suomesta osallistuvat yritykset:

  • National Partnerit: KONE Oyj, Konecranes Oyj ja Outotec Oyj 

  • Key Partnerit: Wärtsilä Oyj, Fiskars Oyj, Nokia Oyj, Fortum Oyj, Isku Oy, Collaprime Oy, Metso Oyj, Valmet Oyj, Finnair Oyj, iLOQ Oy, Granlund Oy, Genelec Oy, Black Donuts Engineering Oy, Haaga-Helia, Education Finland 14 yrityksen voimin ja Smart Nuclear Energy Solutions ryhmä, johon kuuluvat Fortum, VTT Oy, Geologian tutkimuskeskus (GTK), STUK International Oy, Posiva Solutions Oy ja FinNuclear
  • Exhibition Partnerit: Sitra, Halton Group Oy, Liana Technologies Oy, Evergreen Farm Oy, Marinetek Oy, Naava Oy, H2O4U Finland Ltd, Logonet Oy, Finnish Water Forum, Business Oulu, Stone from Finland, matkailuyrityksiä Visit Finlandin johdolla sekä terveysalan yrityksiä Health comes from Finland - ohjelman puitteissa.   
Hyödyllisiä linkkejä

Suomen Dubai Expo sivusto

Tokio 2020 Metsä-paviljonki

Business Finlandin koronavirussivusto suomalaisille asiakkaille

Lisätietoja

Finland at Dubai Expo 2020: 

Severi Keinälä, pääkomissaari
severi.keinala (at) businessfinland.fi
+ 358 40 594 9944 

Pirkko Autio, viestintäpäällikkö 
pirkko.autio (at) businessfinland.fi
+ 358 50 396 7519 

Tokio 2020 Metsä-paviljonki:

Petri Tulensalo, Head of Sports Cluster  
petri.tulensalo (at) businessfinland.fi
+358 40 343 3437

Elina Puszkarzewicz, projektipäällikkö 
elina.puszkarzewicz (at ) businessfinland.fi
+358 40 343 3349

Business Finland on suomalainen julkinen toimija, joka tarjoaa innovaatiorahoitusta ja kansainvälistymispalveluita sekä edistää matkailua ja investointeja Suomeen. Organisaatiossa työskentelee 600 asiantuntijaa 40 toimipisteessä maailmalla ja 16 toimipaikassa Suomessa. Business Finland on osa Team Finland -verkostoa. www.businessfinland.fi