Siirry sisältöön
Tiedote 21.01.2021

Suomalainen elintarvikevienti 7 prosentin kasvussa

Kuva: Olli Oilinki

Elintarvike- ja juomasektorin vienti on säilynyt ilman merkittäviä vaurioita koronapandemiasta huolimatta. Vienti on kasvanut vuoden 2020 tammi–lokakuun aikana 7 prosenttia* verrattuna edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon. Merkittävin kasvu on saavutettu Kiinan osalta, jossa kasvua oli noin 78 prosenttia.

Kiinan kasvu tulee käytännössä maitojauheen ja sianlihan huomattavasti lisääntyneestä viennistä. Muiden markkinoiden osalta tilanne on pysynyt melko vakaana edellisvuoteen verrattuna.

- Suomalaisten elintarvikkeiden ja juomien vienti on ollut kasvusuunnassa jo useita vuosia, ja tuotteittemme kilpailukyky kansainvälisillä markkinoilla on koko ajan parantunut. Koronapandemian osalta olimme erittäin huolissamme viennin kehityksen jatkuvuudesta, mutta onneksi vauriot ovat olleet sangen pieniä, lähinnä ne ovat koskeneet ravintola-asiakkaille tehtäviä toimituksia eri markkinoilla. Maito- ja lihatuotteittemme vienti Kiinaan on kasvanut hienosti, ja se saa toivottavasti jatkoa myös tänä vuonna. Myös merkittävän EU-menekinedistämisrahoituksen kohdistaminen lihatuotteiden Kiinan markkinointiin edesauttaa vientiämme, toteaa Business Finlandin Food from Finland -ohjelman päällikkö Esa Wrang.

– Viennin kehittyminen on hyvin tärkeää koko elintarviketoimialalle, sillä se kannustaa yrityksiä yhä kohdistetumpaan tuotekehitykseen kansainvälisille markkinoille sekä uusien digitaalisen markkinoinnin keinojen ja uusien jakelukanavien käyttöönottoon. Tämä on tärkeää, sillä kansainvälisillä markkinoilla ruoan ja juomien verkkokauppa kasvaa kovaa vauhtia ja siellä menestyäkseen uusia digitaalisia toimintatapoja tulee ottaa nopeasti käyttöön.

Tällä hetkellä elintarvikeala on Suomen neljänneksi suurin toimiala, joka työllistää suoraan noin 38 000 henkeä ja välillisesti jopa 340 000 henkeä. Elintarvikkeiden ja juomien viennin arvon uskotaan saavuttavan lähiaikoina jo lähes kahden miljardin euron tason.

– Haastavana tavoitteenamme on kasvu kolmeen miljardiin euroon vuoteen 2025 mennessä. Keskeisimpinä vientikategorioina ovat maitojalosteet, alkoholituotteet, sianliha, viljatuotteet – erityisesti kaura- ja kaurajalosteet, sekä tulevaisuudessa entistä enemmän myös erilaiset terveysvaikutteiset tuotteet. Tuotteiden lisäarvoa pyrimme koko ajan nostamaan.

Vuonna 2020 Business Finland myönsi elintarvike- ja ravintola-alan yrityksille yhteensä 50 miljoonaa euroa yritysten koronapandemiasta selviytymiseen, innovaatioiden kehittämiseen ja kansainvälistymiseen.

Panostukset Saksassa jatkuvat

Food from Finland -ohjelma on panostanut viime vuosina erityisesti Saksan markkinoille, jossa olemme luoneet yhteistyön merkittävien päivittäistavarakauppaketjujen kanssa, kuten esimerkiksi GLOBUS, EDEKA NORD ja LIEFERELLO. Näille ketjuille on esitelty uusia suomalaisia tuotteita ja tehty kampanjayhteistyötä ”FINNLAND – AUS DER WILDNIS” (villistä luonnosta) -ilmeen alla. Saksalaisiin jakelukanaviin on saatu suomalaisia tuotteita koko ajan yhä laajenevassa määrin. Viime vuonna aktiviteettimme laajentuivat myös AMAZONin Saksan verkkokauppaan, johon olemme kehittäneet uusia toimintamalleja ja yhteistyöryhmiä. Asiantuntijoiden opastuksella uskomme suomalaisten yritysten verkkokauppamyynnin osaamisen sekä tuotteiden määrän AMAZONin verkkokaupassa laajenevan hyvin nopeasti.

Esimerkkejä suomalaisista kuluttajatuotemerkeistä, joiden myynti jatkuu Saksassa ovat mm. Aarne & Elsa, Biokia, Helsinki Mills, Sunspelt, Laplandia, Kalevala Gin ja Tom of Finland.

Tällä viikolla suomalaisten tuotteiden asemaa Saksassa vahvistetaan Internationale Grüne Woche Digital -messuilla Saksassa (21.-22.1.2021), joka on koronapandemian takia nyt ensimmäistä kertaa digitaalisesti järjestettävä tapahtuma. IGW-messut ovat yksi maailman johtavista kansainvälisistä ruokamessuista, jonka historia ulottuu jo yli 95 vuoden ajalle. Tänä vuonna Food from Finland -ohjelma osallistuu messuille virtuaalisesti esittelyvideolla, jossa esiintyvät maatalousministeri Jari Leppä, Suomen suurlähettiläs Anne Sipiläinen, MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila sekä Food from Finland ohjelman päällikkö Esa Wrang.

Saksan markkinoille suunnattu aineisto löytyy Aus der Wildnis -kampanjasivulta, joka linkittyy suomalaisia yrityksiä ja heidän tuotteitaan esiin tuovaan Finnish Suppliers Database -portaaliin. Food from Finland -ohjelma on osallistunut Saksassa säännöllisesti niin Internationale Grüne Woche, BioFach, kuin Anuga -messuille. Näin tapahtuu myös 2021, vaikkakin osin digitaalisesti.

- Saksalaisia kiinnostavat laadukkaat, vastuullisesti tuotetut ja terveelliset tuotteet. Suomalaiset tuotteet herättävät koko ajan laajempaa mielenkiintoa, nyt yhä enemmän myös Amazon-verkkokaupan kautta, kertoo Lili Lehtovuori, joka on Business Finlandin asiantuntija Saksassa. Pandemia on haastanut Business Finlandia etsimään myös uusia digitaalisia kanavia Saksan myynnin kehittämiseen ja olemme aloittaneet yhteistyön Go to emma® -digitaalisen myyntikanavan kanssa, Lehtovuori jatkaa.

*Viennin luvut: Elintarviketeollisuusliitto, ulkomaankaupan tilastopalvelu / Tulli.


Lisätietoa

Esa Wrang, Head of Food Program
Food from Finland, Business Finland
esa.wrang (at) businessfinland.fi
+358 400 243 076

Lili Lehtovuori, Senior Advisor
Food from Finland, Business Finland
lili.lehtovuori (at) businessfinland.fi
+358 50 3829 625

 

Business Finland on suomalainen julkinen toimija, joka tarjoaa innovaatiorahoitusta ja kansainvälistymispalveluita sekä edistää matkailua ja investointeja Suomeen. Organisaatiossa työskentelee 600 asiantuntijaa 40 toimipisteessä maailmalla ja 16 toimipaikassa Suomessa. Business Finland on osa Team Finland -verkostoa. www.businessfinland.fi