Siirry sisältöön
Tiedote 12.11.2021

Ulkomaisomisteiset yritykset merkittäviä alihankkijoita Suomessa

Kuva: Business Finland / Aleksi Poutanen

Vaikka ulkomaisessa omistuksessa olevia yrityksiä on Suomessa vain yksi prosentti, niillä on merkittävä vaikutus talouteen. Suorien hyötyjen, kuten investoitujen eurojen ja luotujen työpaikkojen lisäksi ne luovat runsaasti välillisiä vaikutuksia. Ulkomaisomisteiset yritykset ovatkin merkittäviä alihankkijoita Suomessa.

Alihankintateollisuuden kokonaisvolyymi Suomessa on noin 2,6 miljardia euroa ja ala työllistää yli 16 000 henkilöä. Pääosa liikevaihdosta ja henkilöstöstä muodostuu kone- ja metallituoteteollisuudessa toimivissa yrityksissä. Korona on muokannut alihankintaverkostoja ja avannut myös uusia kasvumahdollisuuksia yrityksille. Eurooppalaiset yritykset ovat alkaneet etsiä alihankkijoita lähempää Euroopasta, tarjoten uusia mahdollisuuksia myös suomalaisille pk-yrityksille.

Ulkomaisomisteisten yritysten verkostot levittäytyvät laajalle

Saksalaisen telakkayhtiö Meyer Turku Oy:n aluetaloudelliset vaikutukset ulottuvat oman maakunnan ohella koko maahan. Telakan suorista toimittajayrityksistä peräti kolme neljäsosaa on kotimaisia ja niillä on puolestaan omat alihankintaverkostonsa, joihin kuuluvat yritykset kattavat 109 suomalaiskuntaa eli kolmasosan kaikista Suomen kunnista.

– Meyer Turku on Suomen toiseksi suurin teollisuustyönantaja työllistäen suoraan noin 4 100 ja välillisesti 4 000 henkilöä henkilötyövuosina. Työllistämisvaikutus on todellisuudessa vieläkin suurempi, sillä välillisistä luvuista puuttuu toisen tason toimittajien työllisyysvaikutukset. Copenhagen Economicsin tutkimuksen mukaan ulkomaisomisteisten yritysten välilliset vaikutukset kansantaloudelle ovat huomattavat: yksi investoitu euro synnyttää yhteensä kolme euroa ja yksi työpaikka lisäksi kolme muuta työpaikkaa, Invest in Finlandin asiantuntija Kaija Laitinen kertoo.

Suomen Osto- ja Logistiikkayhdistys LOGY ry palkitsi syyskuussa vuoden päähankkijana metallin työstökoneita Seinäjoella valmistavan Finn-Power Oy:n ja vuoden alihankkijana muovialan sopimusvalmistaja Coreplast Laitila Oy:n, molemmat ulkomaisomisteisia yrityksiä.

 Vuoden päähankkija ja alihankkija -palkintojen tarkoituksena on edistää suomalaisen tuotannon kilpailukykyä tukevaa verkostoitumista. Tänä vuonna molemmat palkitut yritykset olivat ulkomaisomisteisia, joka on hyvä muistutus ulkomaisomisteisten yritysten merkityksestä suomalaiselle alihankintateollisuudelle, Laitinen toteaa.

Useimmat ulkomaisomisteisten yritysten menestyksestä hyötyvistä alihankkijayrityksistä ovat pieniä tai keskisuuria perheyrityksiä. Yritykset voivat olla ympäri Suomen sijaitsevia esimerkiksi järjestelmätoimittajia, sopimusvalmistajia, komponenttitoimittajia, osavalmistajia tai kapasiteettialihankkijoita.

Lisätietoja medialle: 

Kaija Laitinen, Senior Advisor
Invest in Finland | Business Finland  
kaija.laitinen (at) businessfinland.fi
040 822 0613

Annabella Polo, Senior Advisor
Invest in Finland | Business Finland 

annabella.polo (at) businessfinland.fi 
050 477 5176
 

Heli Hemgård, Communications Manager
Finland Promotion Services | Business Finland
 
heli.hemgard (at) businessfinland.fi 
040 901 5219
 

Invest in Finland auttaa ulkomaisia yrityksiä löytämään liiketoimintamahdollisuuksia Suomesta, tuottaa tietoa Suomesta investointikohteena sekä kehittää ja koordinoi kansallista investointien hankintatyötä verkottuen aktiivisesti alueellisten ja kansainvälisten toimijoiden kanssa. Lisäksi Invest in Finland kerää ja ylläpitää tietoa ulkomaalaisomisteisista yrityksistä Suomessa. Invest in Finland toimii Business Finlandin osana. www.investinfinland.fi 

Business Finland on suomalainen julkinen toimija, joka tarjoaa innovaatiorahoitusta ja kansainvälistymispalveluita sekä edistää matkailua ja investointeja Suomeen. Organisaatiossa työskentelee 750 asiantuntijaa noin 40 toimipisteessä maailmalla ja 16 toimipaikassa Suomessa. Business Finland on osa Team Finland -verkostoa. www.businessfinland.fi