Siirry sisältöön
Uutinen 26.01.2017

Linkosuon Leipomo aikoo tuplata viennin 2020 mennessä

Linkosuon Leipomon tavoitteena on viennin tuplaaminen 2020 mennessä. Nyt yrityksellä on vientiä 14 % liikevaihdosta. Muun muassa tällaisia tavoitteita kuultiin, kun Tekes tulee kylään -tapahtuma järjestettiin Linkosuon Leipomolla. 20 henkeä oli kuulemassa Linkosuon Leipomon, Tekesin ja ELY-keskusten tuoreimpia kuulumisia 24.1.

Linkosuon Leipomo on perustettu 1936. Leipomotoimialan liikevaihto on noin 15 miljoonaa euroa, kahvilatoiminnan noin 7 miljoonaa euroa. Leipomon tuotannosta 70 % on kuivatuotteita ja snackseja, loput 30 % on perinteisiä tuoretuotteita. Vientiä on Ruotsiin, Venäjälle ja Baltian maihin, Norjan ja Saksan markkinoille meno on vireillä.

Tilaisuuden avasi Linkosuon toimitusjohtaja Timo Jänne.

- Elintarviketoimialan kannattavuus on melko hyvä ja sektorilla on paljon pk-yrityksiä. Viennin lisääminen edellyttää investointeja muun muassa tuotekehitykseen, tuotteiden kaupallistamiseen ja markkinatutkimuksiin, kertoi Jänne.

Karppausbuumi vähensi aikoinaan leivän kulutusta eikä se palannut ennalleen. Lisäksi kauppojen omat paistopisteet ja lähileipomoiden suosio alkoivat näkyä Linkosuon tyyppisten leipomoiden tuloksessa. Jotain oli tehtävä. Leipomo ryhtyi kehittämään tuotteitaan ja uniikki tuotelanseeraus ruissipsi tehtiin vuonna 2009.

- Ensimmäisessä, rohkeaan uudistumiseen tähtäävässä Tekes-projektissa kehitettiin sisäistä laskentaa. Sen jälkeen useita kansainvälistymiseen ja teknologian kehittämiseen liittyviä hankkeita ELY-keskuksen ja Tekesin kanssa, kertoi Linkosuon kehityspäällikkö Suvi Urvikko.

Rukiin käsittelyyn ei löytynyt valmista teknologiaa, vaan se kehitettiin itse Tekesin osarahoituksella.

- Pk-yrityksen on vaikeaa laittaa tutkimukseen sellaisia rahoja kuin mihin ELY-keskuksen ja Tekesin kanssa päästään. Lisäksi Tekes osaa esittää oikeita kysymyksiä, jotka pakottavat pohtimaan kehittämisen tavoitteita ja suuntaa, sanoi Urvikko.

Myös Finpro on ollut mukana viemässä Linkosuota maailmalle ja yritys on osallistunut Food from Finland

Tarvitaan omaa osaamista ja hyviä verkostoja – sekä rohkeutta ja riskinottoa

Linkosuolla on hyvät verkostot Tampereen teknillisen yliopiston ja ammattikorkeakoulujen kanssa. Yhteisissä projekteissa on syntynyt seitsemän diplomityötä ja yksi väitöskirja.

Uusien koneiden myötä henkilöstöä uudelleenkoulutettiin ELY-keskuksen tuen avulla. Yritys on onnistunut muutosprosessissa, sillä sen poissaoloprosentit ovat toimialan alhaisimmasta päästä.

Tekesin Liideri-ohjelman päällikkö Nuppu Rouhiainen piti Linkosuon kehitystä ja tavoitteita hyvin samansuuntaisina Tekesin tavoitteiden kanssa.

- Teknologian kehittäminen on tärkeää, mutta se ei riitä. Tarvitaan osaamista, hyvä tiimi ja omaa rahaakin yrityksen kehittämiseen. Ja halua ottaa riskiä, jonka Tekes voi jakaa. Viennin tuplaaminen vuoteen 2020 mennessä on myös Team Finland -verkoston tavoite.

Urpo Salkoaho Pirkanmaan ELY-keskuksesta kertoi aluehallinnon muutoksista ja eurostaviis.fi -testistä, jonka avulla voidaan löytää yrityksen tärkeimmät kehityskohteet. Testin nimi viittaa siihen, että yksi työhyvinvointiin sijoitettu euro voi säästää tulevaisuudessa viisi, jopa kuusi euroa. Testi on osa Työelämä 2020 -hanketta.

Uutiset vierailusta Aamulehden sivuilla:

Lisätietoja

Liideri-ohjelman päällikkö Nuppu Rouhiainen
nuppu.rouhiainen(at)tekes.fi
puh. 029 50 55949

www.tekes.fi/liideri
www.eurostaviis.fi

Tekes tulee kylään -sarjassa Tekes vierailee organisaatioissa, joissa on toteutunut jollakin mielenkiintoisella tavalla johtamisen, toimintatapojen tai työkulttuurin muutos.

Tästä kaikki alkoi: Leipomon ensimmäinen uuni