Skip to content
News 07.09.2018

Kuusi vuotta kärjessä

EY:n julkaiseman EY Nordic Attractiveness -raportin mukaan Suomi on jälleen kerran onnistunut houkuttelemaan enemmän suoria ulkomaisia investointeja kuin muut Pohjoismaat. Vuonna 2017 Suomeen kohdistui 199 ulkomaista sijoitusprojektia – lähes yhtä monta kuin Norjaan, Ruotsiin ja Tanskaan yhteensä. Määrä kasvoi 44 % edellisvuodesta, kun koko Euroopan kasvun keskiarvo oli 10 %. Sijoitusprojektit Suomeen kasvoivat toiseksi nopeimmin Euroopassa ja loivat meille 4 300 uutta työpaikkaa.

Taustalla pitkäjänteistä investointien edistämistyötä

Kuusi vuotta Suomeen jatkunut investointiputki ei ole mikään tilastollinen sattuma, vaan menestyksen taustalla tehdään pitkäjänteistä markkinointi- ja myyntityötä. Toki osa ulkomaisista yrityksistä ja sijoittajista löytää Pohjolaan omatoimisesti, mutta monet tutustuvat Suomeen tai hakevat palveluja Business Finlandiin kuuluvan Invest in Finland -yksikön kautta. Ulkomaisen sijoitusprojektin maaliin saattaminen voi vaatia vuosien valmistelutyön, kun asiakas vertailee eri maiden tarjoamia vaihtoehtoja ja valmistelee sijoituspäätöstä.

"Suomeen tulee paljon kansainvälisiä investointeja, ja Business Finland tekee tässä kentässä tärkeää, tuloksellista työtä, mikä näkyy EY:n raportissakin", toteaa Invest in Finland -yksikön johtaja Antti Aumo.

"Onnistumisen resepti koostuu Suomen vahvuuksista: maailman huippuihin kuuluva koulutusjärjestelmä, kompakti yhteiskunta ja kokoomme nähden merkittävä määrä teknologian osaajia. Suomella on erinomaiset valmiudet lunastaa sija joukossa, joka johtaa maailmanlaajuista muutosta."

Korkean osaamisen toimialoja, paljon vahvuuksia

Vuonna 2017 ulkomaisia sijoittajia kiinnostivat eniten Suomen ohjelmistoala, lääketeollisuus sekä yritys- ja asiantuntijapalvelut. Ohjelmistoalan sijoitusprojekteja kertyi 41, eli 173 % enemmän kuin edellisenä vuonna. Suomen ohjelmistosektori olikin alan viidenneksi suosituin sijoituskohde koko Euroopassa.

"Suomen rooliksi murroksessa sopii erinomaisesti digitaalisen muutoksen etujoukkona toimiminen – sekä teknologioiden että niiden käyttöönoton osalta. Eheä ja vakaa yhteiskuntamme mahdollistaa kokeilu- ja kehitysalustana toimimisen ainutlaatuisella tavalla", sanoo Aumo.

EY:n analyysin mukaan Suomeen tulleet sijoitusprojektit jakautuvat useammalle toimialalle kuin muissa Pohjoismaissa. Suomessa kuusi toimialaa houkutteli kymmenen tai enemmän projektia. Ohjelmistoalan lisäksi Suomi sai eniten valmistavan teollisuuden, lääketeollisuuden ja tutkimus- ja kehitysalan sijoituksia.

"Suomesta löytyy useita dynaamisia liiketoiminnan ekosysteemejä, jotka tarjoavat erinomaiset puitteet t&k toimintaan. Suomalainen laaja-alainen, mutkaton ja toimiva yhteistyön perinne houkuttelee myös globaaleja toimijoita", Aumo hehkuttaa.

"Sen sijaan, että pohdimme, pärjäämmekö kilpailussa, meidän tulisi kysyä: Kenellä voisi olla paremmat valmiudet kuin meillä? Menestyksen avaimet löytyvät ennen kaikkea Suomen laatutekijöistä, kulttuurisista ja yhteiskunnallisista ulottuvuuksista – rahalla ja koolla kilpailtaessa emme pärjää."

Helsinki, Espoo ja Vantaa ovat vetovoimaisia

Raportin mukaan Helsinki säilytti asemansa Pohjoismaiden ykköskaupunkina sijoitusprojektien määrällä mitattuna. Espoo oli neljäs ennen Göteborgia ja Vantaa oli kuudes ennen Malmöä ja Osloa.

Ruotsi jatkoi Suomen määrällisesti suurimpana sijoitusten lähdemaana ja sitä seurasivat Yhdysvallat, UK, Saksa, Viro, Tanska, Japani, Ranska ja Hong Kong. Kaikista Suomeen tehdyistä sijoituksista 78 % tehtiin Euroopasta, 12 % Aasian ja Tyynenmeren maista sekä 8 % Yhdysvalloista.

Lue lisää: New FDI to Finland 2017 -esitys.
FDI esityksen luvut poikkeavat EY:n luvuista. Business Finland ja EY tilastoivat investointeja toisistaan poikkeavasti. Business Finlandin tilastointi perustuu OECD-määritelmän mukaiseen investointien seurantaan ja luvuissa on mukana EYn tilastoista poiketen myös yrityskaupat sekä mm. kaupan alan investoinnit.

Lisätietoja:

Antti Aumo, johtaja
Invest in Finland, Business Finland
antti.aumo (at) businessfinland.fi
+358 (0)40 505 0477

Tomi Korhonen, johtaja
viestintä, Business Finland
tomi.korhonen (at) businessfinland.fi
+358 (0)50 449 9575

Invest in Finland auttaa ulkomaisia yrityksiä löytämään liiketoimintamahdollisuuksia Suomesta, tuottaa tietoa Suomesta investointikohteena sekä kehittää ja koordinoi kansallista investointien hankintatyötä verkottuen aktiivisesti alueellisten ja kansainvälisten toimijoiden kanssa. Lisäksi Invest in Finland kerää ja ylläpitää tietoa ulkomaalaisomisteisista yrityksistä Suomessa. Invest in Finland toimii Business Finlandin osana. www.investinfinland.fi

Business Finland on suomalainen julkinen toimija, joka tarjoaa innovaatiorahoitusta sekä kansainvälistymis-, investointi- ja matkailunedistämispalveluita. Business Finland työllistää 600 asiantuntijaa 40 toimipisteessä ympäri maailmaa ja 20 aluetoimistossa Suomessa. Business Finland on osa Team Finland -verkostoa. www.businessfinland.fi

Oletko kiinnostunut liiketoimintamahdollisuuksista Suomessa? Jotta voisit tutustua konkreettisiin mahdollisuuksiin, olemme koonneet karttaan huolellisesti valittuja esimerkkejä, joita voit suodattaa alueen tai toimialan perusteella. Klikkaa karttakuvaa alapuolella

Tai klikkaa tänne: https://www.investinfinland.fi/latest-business-opportunity/finland

Haluatko keskustella tarkemmin? Ota yhteyttä toimialavastaaviin.