Siirry sisältöön

Matkailun elpyminen Suomessa

Tältä sivustolta suomalaiset matkailualan toimijat löytävät hyödyllistä tietoa viranomaismääräyksistä ja matkailun elpymisestä sekä maakohtaista tietoa eri markkinoista. Sivustoa päivitetään säännöllisesti, koska tilanne Suomessa ja maailmalla elää jatkuvasti.

Päivitetty 20.11.2020

Matkustusrajoitukset

Valtioneuvosto on päättänyt 19.11., että maahantulon rajoitukset jatkuvat 13.12.2020 asti, koska epidemian kiihtymisvaihe jatkuu ja erot Suomen ja muun Euroopan välisessä epidemiatilanteessa ovat suuria. Valtioneuvoston mukaan rajoitusten höllentäminen ei tässä vaiheessa ole perusteltua.  

Käytännössä vapaa-ajan matkustus on mahdollista ilman karanteeni- ja testausvaatimuksia seuraavista maista: Australia, Vatikaani, Japani, Ruanda, Etelä-Korea, Singapore, Thaimaa ja Uusi-Seelanti.

Tässä vaiheessa ei ole tietoa, millaiset matkustusrajoitukset ovat 13.12. jälkeen. Päivitämme tätä sivua, kun uutta tietoa on saatavilla.

Siirtymäkauden malli voimassa 13.12.2020 asti

Siirtymäkaudella sisärajavalvonnassa sovellettavaa 25 ilmaantuvuus raja-arvoa noudatetaan myös EU:n vihreän listan maihin. Raja-arvon ylittävistä maista sallittuja maahantuloperusteita ovat ainoastaan Suomessa tai muussa EU- tai Schengen-valtiossa asuvien paluu ja muu välttämätön syy.  

Kaikille Suomeen korkeamman ilmaantuvuuden maasta saapuville suositellaan tällä hetkellä 10 vuorokauden omaehtoista karanteenia. Siirtymäkauden ajaksi EU-maista ja Schengen-alueelta sekä EU:n vihreän listan korkeamman ilmaantuvuuden maista ja muista kolmansista maista välttämättömän syyn perusteella maahan saapuville suositellaan ennakkotestausta.  

Korkeamman ilmaantuvuuden maista palatessaan Suomessa asuva voisi halutessaan lyhentää omaehtoista karanteenia hakeutumalla testiin heti Suomeen saavuttuaan ja toiseen testiin aikaisintaan 72 tunnin jälkeen. Tämä helpottaa tarpeellista työmatkaliikennettä.

Toista testiä ja karanteenia ei vaadita maassa oleskelussa, joka kestää alle 72 tuntia.  

Siirtymäkauden malliin sisältyy myös se, mitä edellä uuden toimintamallin osalta todetaan erityisryhmistä sekä toisaalta työssäkäynnistä ja muusta rajayhteisöjen päivittäisestä kanssakäynnistä pohjoisella maarajalla Ruotsin ja Norjan kanssa sekä Viron ja Ruotsin lautta- ja lentoliikenteessä.

 
Lisätietoa: Sosiaali- ja terveysministeriön tiedote 19.11.2020


Maakohtaista markkinatietoa