Siirry sisältöön

Ajankohtaista tietoa Venäjän matkailusta

Olemme keränneet Suomen matkailuelinkeinolle ajankohtaista tietoa, tilastoja sekä muuta hyödyllistä materiaalia Venäjän markkinatilanteesta COVID-pandemian aikaan.

Nykytilanne

Koronaviruspandemia on saapunut Venäjälle vuoden 2020 keväällä yhtenä viimeisimmistä maista Euroopassa. Nyt kesällä 2021 virus levittäytyy maassa edelleen. Pahin epidemiatilanne on tällä hetkellä Moskovassa ja sen lähialueilla. Pietarissa ja Leningradin oblastissa (mm. Viipuri) tilanne on paljon rauhallisempi.

Venäjän terveysviranomaisten arvioiden mukaan, kummatkin koronavirusrokotteen annokset on saanut jo yli 19 650 000 venäläistä. Rokotustahti etenee koko maassa, mutta prosessi tapahtuu yleisesti ottaen hitaammin kuin esimerkiksi Suomessa. Joissakin Venäjän alueilla, mm. Moskovassa, on aloitettu kesäkuun 2021 lopussa pakkorokotukset kaikille henkilöille, jotka työskentelevät palvelualoilla.

Venäjän kansalaiset saavat nyt poistua ulkomaille seuraavista syistä: opiskelu, työnteko, terveydenhoito, vierailu ulkomailla asuvan ja apua tarvitsevan sukulaisen luona, muut pakottavat perhesyyt. Ulkomaan kansalaiset saavat puolestaan saapua Venäjälle vain samankaltaisista perustelluista syistä. Perusteet on esitettävä tarvittaessa kirjallisina ja saapuminen maahan edellyttää koronavirustestausta.

Lisäksi Venäjän kansalaiset saavat matkustaa vapaa-ajanmatkalle tällä hetkellä noin 30 maahan. Kaikki ulkomaanmatkalta saapuvat Venäjän kansalaiset ovat velvoitettuja käymään koronatestissä lyhyen ajan sisällä saapumisestaan ja odottamaan testitulosten saapumista karanteeninomaisissa olosuhteissa kotona. Muihin kuin vapaa-ajan matkailulle sallittuihin maihin poistuminen onnistuu edelleen ainoastaan painavasta syystä.

Suomi tuli mukaan Venäjän kansalaisille sallittujen matkakohteiden luetteloon jo 27.1.2021 alkaen. Tämä tarkoittaa siis sitä, ettei Venäjä enää estä kansalaistensa lähtemistä Suomeen muutoin kuin erityisesti perustellusta syystä. Suomi ei puolestaan vaikuta avaavan rajoja venäläisten vapaa-ajan matkailulle ainakaan lähiaikoina, vaan maahantulo Venäjältä sallitaan edelleen toistaiseksi ainoastaan erityisen perustelluista ja painavista syistä.

Jokainen EU-maa päättää itse rajojen avautumisesta venäläisille matkailijoille. Jotkin yksittäiset EU-maat, mm. Viro ja Kreikka, ovat jo avanneet rajansa venäläisille eri saapumisehdoin. Saapumisehtoihin kuuluu usein negatiivinen PCR-testi, todistus sairastetusta koronaviruksesta, todistus otetusta rokotesarjasta tai jokin näiden yhdistelmä.

Mikäli aiot matkustaa Venäjälle tai saapua Venäjältä Suomeen, tarkistathan paikalliset voimassaolevat ohjeistukset ja suositukset rajan ylittämiseen liittyen maiden raja- ja terveysviranomaisilta. Suomen ulkoministeriö suosittelee välttämään kaikkea tarpeetonta matkustamista ulkomaille.

Venäjän sisäinen matkailu ja avatut aurinkolomakohteet paikkaavat nyt suljettuja Euroopan kohteita

Tällä hetkellä Venäjän alueet päättävät koronarajoituksista itsenäisesti. Monilla turistien suosimilla alueilla vieraita ei tällä hetkellä päästetä kohteisiin ilman negatiivistä PCR-testiä, todistusta otetusta rokotuksesta tai lyhyen ajan sisällä sairastetusta viruksesta. Muuten matkustaminen onnistuu ainakin toistaiseksi tavalliseen tapaan. Ylikysynnän vuoksi Venäjän sisäisissä lomakohteissa on ollut ruuhkaa ja jopa hinnankiskontaa puutteellisen palveluntarjonnan vuoksi. Samoin osaavan henkilökunnan puute on toiminut esteenä sisäisen matkailun voimakkaammalle kehittymiselle.

Venäjän sisäisten kohteiden yleinen palvelutaso ja esimerkiksi majoituskohteiden hinta-laatusuhde eivät mediassa esitettyjen tietojen mukaan aina vastaa Euroopan kohteisiin tottuneiden venäläisten matkailijoiden odotuksia. Näillä tekijöillä tulee varmasti olemaan pitkäaikaisia vaikutuksia asiakkaan luottamukseen paikalliseen matkailuelinkeinoon ja halukkuuteen matkustaa Venäjän sisällä ulkomaan kohteiden sijasta. Jopa 13 % kaikista venäläisistä, jotka lähtivät Venäjän sisäiselle lomamatkalle kesällä 2020, eivät pitäneet lomastaan. 

Venäjän viranomaiset kehottavat kansalaisiaan edelleen välttämään ulkomaan-matkoja, vaikka matkustus kohteeseen olisikin virallisesti sallittu. Viranomaisten kehotuksista huolimatta monet venäläiset uskaltavat matkustaa ulkomaille: esimerkiksi Turkissa rekisteröitiin syyskuussa 2020 517 000 matkailijaa Venäjältä ja Malediiveissa taas nähtiin joulukuussa 2020 yli 69% matkailijavirran kasvua Venäjältä verrattuna vastaavaan ajanjaksoon vuonna 2019.

Karanteenisäännöt

Tämänhetkiset rajoitukset Venäjän tärkeimmillä lähtöalueilla:

Moskova ja Moskovan alue: Moskovan kaupungissa toimitaan nyt osittain rajoitetusti ja mm. maskipakon valvontaa on tehostettu viime aikoina. Hitaan rokotustahdin myötä Moskovan kaupunki sekä Moskovan alue ovat ottaneet rajut keinot käyttöön: useiden palvelualojen työntekijöitä pakkorokotetaan, tai muuten työskentely ei ole mahdollista tulevaisuudessa.

Yli 10 000 000 asukkaan kokoisessa Moskovassa on tällä hetkellä eniten uusia tartuntatapauksia koko Venäjällä. Heinäkuun 15. päivänä uusia tartuntoja on ilmoitettu 5237 tapausta. Tautitilanne on huonontunut verrattuna esimerkiksi maaliskuun lukemiin, jolloin esimerkiksi 21.3 uusien tapausten määrä oli vain 1511.

Vertailun vuoksi kuitenkin kerrottakoon, että uusien tartuntojen määrä Moskovassa on vaihdellut marras-tammikuun 2020-2021 aikana noin 4500 - 7900 uuden päivittäisen tartunnan välillä, kun taas elo-syyskuussa 2020 uusia tapauksia saattoi ilmetä vain 200-300 päivässä.

Moskovan alueella on nyt kolmanneksi eniten sairastuneita Venäjällä, mutta ero uusien tapausten ilmaantuvuudessa verrattuna itse Moskovaan on suuri. Yli 7 700 000 asukkaan alueella löydetään tällä hetkellä noin 2 500 tapausta päivässä.

Pietari ja Pietarin alue: Kaupunki on lieventänyt kaikista tiukempia rajoituksia, mutta osa näistä on edelleen voimassa huonontuneen koronavirustilanteen vuoksi. Heinäkuun 15. päivänä yli 5 000 000 asukkaan Pietarissa ilmaantui vuorokauden aikana 1954 uutta koronavirustartuntaa, mikä on kuitenkin huomattava vähennys esimerkiksi vuoden 2020 marras-joulukuun tilanteeseen verrattuna, jolloin kaupungissa ilmaantui noin 3000-4000 uutta tartuntaa päivässä. Pietarin kaupunki kärsii koronaviruksesta toiseksi pahiten koko Venäjällä.

Mitä tulee Pietarin alueeseen (Leningrad oblast), niin tilanne siellä vaikuttaa olevan paljon rauhallisempi: uusia tapauksia on Venäjän viranomaisten mukaan on ollut huhtikuun alusta lähtien edelleen keskimäärin noin 150-300 päivässä, mikä laskee Pietarin alueen (noin 1 893 000 asukasta) sijoituksen Venäjän maakuntien välisessä koronavertailussa kauas pois pahimpien tilastojen kärjestä.

Moskovassa ja Pietarissa löydetään tällä hetkellä yhteensä noin 40 % kaikista Venäjän koronavirustartunnoista. Monet tartunnat ovat deltamuunnoksen aiheuttamat.

Venäjän valvova elin Rospotrebnadzor on ilmoittanut 13.11.2020 jatkavansa koronaviruksen vastaisia toimenpiteitä 1.1.2022 saakka. Toimenpiteisiin lukeutuu mm. pakollinen karanteeni mikäli henkilö saanut positiivisen COVID-testituloksen, saapuvien lentomatkustajien tarkkailu ym.

Linkit Suomen rajavartiolaitoksen rajanylitysohjeisiin sekä Suomen suurlähetystön päivityksiin, uutisiin ja matkustustiedotteisiin suomeksi ja venäjäksi löytyvät oheisesta Hyödyllisiä linkkejä -osiosta.

Saavutettavuus

Finnair on jatkanut lentoja Helsingistä Pietariin sekä Helsingistä Moskovaan.
Aeroflot liikennöi puolestaan Moskova-Helsinki reitillä. Lentoyhteys Helsingistä Moskovaan sekä Helsingistä Pietariin toimii tällä hetkellä päivittäisenä.

Junayhteys Venäjältä Suomeen jatketaan mahdollisuuksien mukaan rajojen avautumisen jälkeen. Matkustajajunat eivät kulje maiden välissä toistaiseksi. 

Laivayhteydet Pietarista Helsinkiin ja Viipurista Saimaalle jatkuvat myöskin todennäköisesti vasta sen jälkeen kun kansainväliset rajat avataan matkustajaliikenteelle. Matkustajalaivat eivät kulje nyt toistaiseksi.

Linja-auto liikenne Pietarista Suomeen on supistunut reilusti koronaviruspandemian aikana.

Liikennöitsijät Sovavto ja Ecolines toteuttavat tällä hetkellä säännöllisiä vuoroja Helsinki-Pietari reitillä, heinäkuusta 2021 alkaen. Heidän lisäksi Helsingin ja Pietarin välisellä reitillä liikennöivät muutamat toimijat, jotka toteuttavat säännöllisen epäsäännöllisiä reittivuoroja.

Lisäksi liikennöitsijä Ecolines on alkanut liikennöimään säännöllisiä reittivuoroja myös Lappeenrannan ja Pietarin välillä 25.6.2021 alkaen. Reittivuoroliikennöitsijät suunnittelevat laajentavansa tarjontaa Suomen-reiteillä heti kun se tulee olemaan mahdollista ja kannattavaa.

Maarajan varsinaiset ylityspaikat (auto-, bussi-, reittivuoro- ja polkupyöräliikenne) toimivat jotakuinkin normaalisti. Joidenkin raja-asemien aukioloaikoja on tosin supistettu ja esimerkiksi Imatran rajanylityspaikka on suljettu henkilöliikenteeltä 27.1.2021 alkaen.

Suomen ja Venäjän välisellä maarajalla on jonkun verran liikennettä kuten tavarankuljetusta sekä perustelluista syistä matkustavia kumpaankin maahan. Kaakkois-Suomen suosituimmat rajanylityspaikat Vaalimaa - Torfjanovka ja Nuijamaa - Brusnitchnoe ovat avoinna henkilöliikenteelle klo 7.00-21.30.

Linkki Suomen rajavartiolaitoksen julkistamiin tiedotteisiin, uutisiin sekä rajanylitystä koskeviin ohjeisiin COVID-pandemian aikana löytyy viereisestä Hyödyllisiä linkkejä -osiosta.

Kuluttajien käyttäytyminen

Venäläiset matkailijat tuntuvat olevan vahvasti kiinnostuneita matkustuksesta pandemiasta huolimatta ja myös Eurooppaan tullaan todennäköisesti matkustamaan kohtuullisen suurilla volyymeillä heti, kun se tulee olemaan mahdollista. Ennemmin ihmisiä mietityttää paikallisten asukkaiden suhtautuminen kansainvälisiin turisteihin koronavirusepidemian jälkeisenä aikana: olemmeko me turistit tervetulleita jatkossakin? Miten meihin tullaan suhtautumaan?

Vaikka Venäjän sisäisiä matkoja on markkinoitu ja myyty isolla volyymillä kesäkaudelle 2020 ja trendi jatkuu 2021 puolella, eri kyselyt osoittavat, että venäläiset matkailijat ovat edelleen eniten kiinnostuneita nimenomaan kansainvälisestä matkailusta, eritoten rantalomista ja Euroopan-matkoista, mikä selittyy Venäjän kotimaankohteiden heikolla tasolla niin asiakaspalvelun, fasiliteettien ja saavutettavuuden kuin myös hinta-laatusuhteen puolesta.

Koronavirus ei estä halua lähteä ulkomaille

Monet matkailijat ryhtyivät aktiivisesti varaamaan Turkin, Tansanian ja Malediivien matkoja, kun maat avasivat rajansa ja lentoyhteytensä venäläisten vapaa-ajan matkailulle. Muun muassa Moskova - Istanbul lentoreitti oli matkustajamäärältään vilkkain maailmassa (!) syksyn 2020 aikana.

Positiivinen kehitys jo "avattujen" maiden kanssa tukee oletusta Suomen suosiosta rajojen avautumisen jälkeen: esimerkiksi toukokuussa 2021 venäläiset olivat suurin yksittäinen matkailijaryhmä Malediiveilla. Heidän saapumiset Malediiveille toukokuussa 2021 ovat kasvaneet kokonaiset 206,8% verrattuna vuoden 2019 lukemiin.

Venäläisten suhtautumisesta koronavirusrajoituksiin ja niistä tiedottamiseen matkailijoille, voidaan yleisesti ottaen todeta, että matkailijat ovat eniten kiinnostuneita kohdemaan sisällä olevista yleisistä säännöistä ja rajan ylittämisestä koronaviruksen aikana kuin siitä, mitä kaikkia toimia esimerkiksi yksittäinen hotelli tulee tarkalleen tekemään koronaviruksen torjumiseksi. Ihmiset ovat kiinnostuneet matkustuksesta ja halu matkustaa maailmalla säilyy jopa suljetuista rajoista huolimatta.

Useiden Visit Finlandin haastattelemien matkanjärjestäjien edustajat korostavat, että hyvä hintataso ja alennukset tavallisen ajan hinnoista houkuttelevat matkustajia lähtemään matkalle koronakriisin aikana. Mikäli hintataso nousee merkittävästi, matkailijat suuntaavat katseensa todennäköisesti muualle.

Recovery Insights: Travel Check-In -tutkimuksen mukaan, venäläiset ovat elvyttäneet ja elvyttävät edelleen omaa kulutustaan matkailuun huomattavasti nopeammin kuin monet muut kansallisuudet.

Varaukset tehdään viime hetkellä, matkailu omalla autolla perheen kesken suosittu tapa matkustaa pandemia-aikana

Vaikka venäläisillä onkin vahva halu päästä matkustamaan myös koronaviruspandemian aikana, suuri osa matkailijoista varaa matkat aivan viime tingassa uusien koronarajoitusten pelossa. Eri matkatoimistojen edustajien mukaan varauksia tehdään nyt keskimäärin vain 7-8 vuorokautta ennen suunnitellun matkan alkamista tai usein jopa vain matkaa edeltävänä päivänä.

Autoilun suosio on noussut merkittävästi lomamatkoilla, ja trendin odotetaan jatkuvan myös tulevaisuudessa. Venäläiset haluavat lomailla yhä enemmän yksityisesti oman perheensä kesken (vanhemmat, lapset sekä isovanhemmat) esimerkiksi vuokramökissä tai syrjemmällä sijaitsevassa lomakohteessa.

Työttömyys, lomautukset, töiden osa-aikaistaminen sekä palkanleikkaukset ovat kasvaneet Venäjällä jonkun verran koronakriisin vuoksi, mikä tulee osaltaan vaikuttamaan kuluttajien ostovoimaan ainakin lähikuukausina. Lähitulevaisuuden matkoista odotetaan tulevan keskimäärin lyhytkestoisempia ja edullisempia.

Vuoden 2020 aikana ruplan arvo on heikentynyt 24 % verran suhteessa euroon. Vuoden 2021 ensimmäisellä puoliskolla ruplan arvo on kuitenkin alkanut hienoisesti vahvistua suhteessa euroon ja varovainen kasvutrendi vaikuttaisi jatkuvan edelleen. Asiantuntijoiden arvioiden mukaan, valuutan ei pitäisi enää menettää merkittävästi arvoaan ainakaan lähitulevaisuudessa, ellei öljyn hinta muutu merkittävästi. Mikäli öljyn hinta jatkaa edelleen kasvuaan eikä Venäjälle aseteta uusia EU/USA pakotteita, on odotettavissa, että ruplan arvo voisi vahvistua entisestään loppuvuotta kohti.

Ei myöskään pidä unohtaa, että Venäjältä löytyy aina hyvinvoivien ja vakavaraisten ihmisten segmentti, jolla on varaa ja halua matkustaa oli taloudellinen tilanne mikä tahansa. Esimerkiksi pelkästään kesällä 2020 kokonaiset 500 venäläistä matkusti Malediiveille taittaen matkan vuokratulla tai omalla yksityislentokoneella, kaikista silloisista matkustusrajoituksistakin huolimatta. Yksityislentokoneiden vuokraus on  kasvanut Venäjällä vuosina 2020-2021 noin 32% verrattuna pandemiaa edeltäviin lukemiin.

Tulevaisuuden näkymiä

Rajojen avautumisen jälkeen, Suomeen olisi odotettavissa venäläisiä matkailijoita kohtuullisen isollakin volyymillä. He tulevat tosin valitsemaan todennäköisesti edullisempia majoituskohteita ja mitä luultavimmin myös pienentävät viipymäänsä kohteessa aikaisempiin vuosiin verrattuna.

Venäläisillä matkailijoilla tuntuu olevan kova ikävä Suomeen. Venäläisen SuperJob-portaalin vuodenvaihteen 2020 alla toteuttaman kyselyn mukaan (n=1600), Suomi nousi unelmien matkakohteeksi heti toisena Italian jälkeen, ohittaen kyselytuloksissa muita perinteisiä suosittuja turistikohteita kuten Tsekin tai Thaimaan.

Viimeaikaisista trendeistä päätellen on odotettavissa, että venäläiset matkailijat tulevat olemaan yhä kiinnostuneimpia rauhallisista luontolomista kevyillä aktiviteeteilla (esim. kävely, uinti, hiihtäminen, luistelu) höystettyinä sekä omalla autolla tehtävistä omatoimimatkoista. Suomen näkökulmasta suosiosta tulevat nauttimaan todennäköisimmin luonnon keskellä sijaitsevat matkailukohteet, mökkikylät ja hotellikeskukset, kylpylähotellit mukaan lukien sekä erilaiset kulttuurikäyntikohteet. Etäisyys rajalta tulee olemaan kriittinen tekijä, sillä matkojen kesto lyhentyy ainakin joksikin aikaa alkuun rajojen avautumisen jälkeen.

Myös edulliset city break -tyyppiset matkat tulevat olemaan todennäköisesti kysyttyjä. Samoin risteilytuotteet oletettavasti säilyttävät suosionsa edullisuutensa ja lyhyen matkan aikana saatavan ison "kokemusmääränsä" vuoksi. Toisaalta myös premium- ja VIP-segmenttien osuudet saattavat kenties jopa kasvaa esimerkiksi Lapin kohteissa, kun matkailijoille jää paremmin valinnanvaraa eri majoituskohteiden välillä eikä kohteissa tule todennäköisesti olemaan suuria ruuhkia edellisten vuosien tapaan.

Saavutettavuus ja hinta tärkeitä matkakriteerejä

Suomi on voittaja-asemassa moniin kilpailijoihinsa verrattuna maantieteellisen sijaintinsa ja helpon autolla saavutettavuuden vuoksi. Analytiikkakeskus NAFI:n mukaan 63 % kesällä 2020 lomalle lähteneistä venäläisistä toteutti matkansa autolla. Huhtikuussa 2020 toteutetun vastaavan kyselyn mukaan 84 % vastaajista halusi käyttää ensisijaisena kulkuneuvona lentokonetta. Automatkustamisen trendi pysyy siis pinnalla todennäköisesti ainakin pandemian loppuun saakka.

Massamatkailun näkökulmasta tuotteen hinta tulee olemaan myös ratkaisevassa asemassa kuluttajan ostopäätöksessä. Jonkinasteinen yleinen siirtyminen kohti edullisempia matkapaketteja on todennäköistä.

Ensimmäiset vapaa-ajan matkustajat Venäjältä Suomeen tulevat olemaan todennäköisimmin suomalaisten vapaa-ajan kiinteistöjen omistajat perheineen ja ystävineen, nuoret aikuiset ja perheet, joilla on jäänyt riittävästi varoja matkustukseen koronakriisin jälkeen, sukulaisia ja ystäviä näkemään saapuvat ja myös VIP-tason matkailijoita voi olla odotettavissa. Perässä seuraavat todennäköisimmin keski- ja matalahintaisia kohteita valitsevat "tavalliset" matkailijat, jotka eivät ole ikänsä ja terveytensä puolesta koronaviruksen riskiryhmissä tai saaneet rokotteen.

Vanhempi väestö haluaisi taas todennäköisesti tutustua huolellisesti matkakohteen koronatilanteeseen ennen ostopäätöksen tekoa. Osaan kohteista voidaan toki päättää lähteä nopeallakin aikataululla, varsinkin jos kohde on mielletty yleensäkin turvalliseksi matkakohteeksi, kuten myös Suomi on, mutta osa etenkin vanhemmista matkailijoista jää varmasti tarkastelemaan tilannetta ensin pidemmältä aikaväliltä.

Kesäkausi 2021: Nyt heinäkuun puolessavälissä näyttää vahvasti sille, että Suomen ja Venäjän väliset rajat ovat suljettuna venäläisten vapaa-ajan liikenteeltä Suomeen vielä vähintään muutamien kuukausien ajan. Tällä hetkellä venäläiset matkailijat matkustavat koronatilanteeseen nähden aktiivisesti kotimaassaan ja sallituissa ulkomaan-kohteissa.

Uutena matkailun trendinä edellä mainittujen lisäksi pinnalle nousee ruokamatkailu, jolloin ruoka ja siihen liittyvät matkailutuotteet (vierailu tiloilla, paikallisten viinien ja juustojen maistelut ja vastaavat) nousevat merkittäviksi tekijöiksi matkan aikana.

USP:t: Suomi on lähellä sijaitseva, ystävällinen ja turvallinen, harvaan asuttu puhdas ja ekologinen maa, joka tarjoaa oikean talven ihmemaan elämyksen lapsiperheille.

Matkailutoimijoiden kuulumiset

Matkanjärjestäjien keskuudessa ei toistaiseksi ole nähty merkittävää konkurssiaaltoa ja kesäkaudesta 2021 on tulossa edelleen vahvasti kotimaanmatkailupainoitteinen.

Vaikeasta pandemiatilanteesta huolimatta Venäjän sisäiset markkinat pelastivat toimijoiden kesäsesongin 2020 - toki matkatoimistoille ja matka-agenteille on käynyt tässä taistelussa huonommin. Eri arvioiden mukaan jopa 30-50 % venäläisistä matka-agenteista saattaa kadota tai on jo kadonnut markkinoilta.

Moskova: Matkanjärjestäjät ovat joutuneet lomauttamaan, irtisanomaan tai leikkaamaan henkilöstönsä palkkoja merkittävästi, ja trendi jatkuu edelleen. Monet toimijat ovat kuitenkin löytäneet pelastuksen 2020-2021 ajalle Venäjän sisäisistä paketeista ja venäläisten matkailulle jo avatuista maista kuten esimerkiksi Malediivien kohteista.

Pietari: Tärkeimmät toimijat Suomen kannalta ovat toistaiseksi säästyneet Pietarissa konkursseilta. Matkanjärjestäjien edustajat katsovat tulevaisuuteen toiveikkaina, vaikkakin heidän työntekonsa on ollut keskeytettynä tai vähentynyt koronakriisin vuoksi. Useimmat toimijat ovat tarjonneet Venäjän sisäisiä matkoja rajojen ollessa kiinni. Pietarin matkanjärjestäjät ovat valmiit käynnistelemään kansainvälistä matkamyyntiään isommin heti kun saadaan tietoa rajojen avautumisesta.

Toki mikäli rajojen sulku ja huono taloudellinen tilanne maailmassa jatkuvat vielä pitkään, Venäjän matkailumarkkinoita voi odottaa pahimmillaan merkittävä konkurssiaalto tai liiketoimintojen uudistaminen - samalla tavalla kuin muuallakin maailmassa.

Liikematkailu on jo saavuttanut pohjan - palautuminen kestää

Business travel -ala on kärsinyt koronaviruksen seurauksista kenties pahiten kaikista matkailun toimijoista yhdessä tapahtuma-alan kanssa. Vaikka pohja olisikin jo eri arvioiden mukaan saavutettu, palautuminen entiselle tasolle tulee kestämään pitkään. Venäjän-markkinan näkökulmasta jotakin toivoa kuitenkin löytyy: vaikka COVID-pandemiasta kärsineet yritykset vähentävätkin heidän Incentive-budjettejaan tai suuntaavat niitä lähitulevaisuudessa ennemmin kotimaan- kuin ulkomaan kohteisiin, maidemme tiiviit välit antavat paljonkin toivoa, että tavanomainen liikematkustus saattaisi elpyä hyvinkin nopeasti rajojen avauduttua.

Eniten suosiota tulevat nauttimaan ne kohteet, jotka avautuvat ensimmäisinä (rajojen avautumisesta toki riippuen) ja tarjoavat hyvät hinnat sekä järkevät maksu- ja peruutusehdot.

Hyvät liikenneyhteydet tulevat olemaan myös tärkeitä.

Päivitetty 15.7.2021

Edustajamme markkinalla

Advisor

Renata Akzhigitova

+7 98 5476 1926

Russia, Moscow

Sales Promotion Specialist

Aleksandra Shakhnovich

+358 50 577 2788

Venäjä (Pietari), IVY ja Itä-Eurooppa