Siirry sisältöön

Ajankohtaista tietoa Venäjän matkailusta

Olemme keränneet Suomen matkailuelinkeinolle ajankohtaista tietoa, tilastoja sekä muuta hyödyllistä materiaalia Venäjän markkinatilanteesta COVID-pandemian aikaan.

Nykytilanne

Koronaviruspandemia on saapunut Venäjälle vuoden 2020 keväällä yhtenä viimeisimmistä maista Euroopassa. Nyt huhtikuun 2021 loppupuolella virus levittäytyy maassa edelleen, mutta uusien tartuntojen määrä on hidastunut huomattavasti verrattuna etenkin loppusyksyn 2020 ja alkutalven 2021 lukemiin.

Toivoa paremmasta antaa myös rokotteen saantimahdollisuus ja toivo mahdollisesta "laumasuojan" muodostumisesta lähiaikoina. Esimerkiksi monet moskovalaiset ovat jo sairastaneet viruksen, ja rokotuskampanja aloitettiin kaupungissa jo joulukuun puolella.

Venäjän terveysviranomaisten arvioiden mukaan, koronavirusrokotteen on saanut jo vajaat 5 000 000 venäläistä ja tarkoitus olisi rokottaa kaiken kaikkiaan vähintään 60 % maan aikuisväestöstä. Jos 50 % venäläisväestöstä on rokotettuna syksyyn 2021 mennessä, venäläisen asiantuntijan mukaan koronavirustilanne helpottaa huomattavasti ja voidaan alkaa puhua palaamisesta normaaliin elämään.

Venäjän kansalaiset saavat tällä hetkellä poistua ulkomaille seuraavista syistä: opiskelu, työnteko, terveydenhoito, vierailu ulkomailla asuvan ja apua tarvitsevan sukulaisen luona, muut pakottavat perhesyyt. Ulkomaan kansalaiset saavat puolestaan saapua Venäjälle samankaltaisista perustelluista syistä. Perusteet on esitettävä tarvittaessa kirjallisina. Venäjälle saapuvilla ulkomaan kansalaisilla on oltava mukanaan alle 3 vrk vanha PCR-menetelmällä tehty negatiivinen koronavirustestitulos, venäjäksi tai englanniksi käännettynä.

Lisäksi Venäjän kansalaiset saavat matkustaa vapaa-ajanmatkalle tällä hetkellä noin 30 maahan. Kaikki ulkomaanmatkalta saapuvat Venäjän kansalaiset ovat nyt velvoitettuja käymään koronatestissä 3 vuorokauden sisällä saapumisestaan ja odottamaan testitulosten saapumista karanteeninomaisissa olosuhteissa kotona. Muihin kuin vapaa-ajan matkailulle sallittuihin maihin poistuminen onnistuu edelleen ainoastaan painavasta syistä.

Suomi tuli mukaan Venäjän kansalaisille sallittujen matkakohteiden luetteloon 27.1.2021 alkaen, mikäli rajan ylittäminen tapahtuu lentoteitse. Tämä tarkoittaa siis sitä, ettei Venäjä enää estä kansalaistensa lähtemistä Suomeen muutoin kuin erityisesti perustellusta syystä. Suomi ei ole avaamassa rajojaan vastavuoroisesti venäläisten vapaa-ajan matkailulle ainakaan lähiaikoina, vaan maahantulo Venäjältä sallitaan edelleen toistaiseksi ainoastaan erityisen perustelluista ja painavista syistä.

Venäjä on ilmoittanut avaavansa rajat ensisijaisesti sellaisten maiden kanssa, joiden koronatartuntojen määrä ei ylitä 40 tapausta per 100 000 asukasta, ja uusien tapausten kasvu on alle 1 % kahden viikon tarkastelujakson aikana.

Mikäli aiot matkustaa Venäjälle tai saapua Venäjältä Suomeen, tarkistathan paikalliset voimassaolevat ohjeistukset ja suositukset rajan ylittämiseen liittyen maiden raja- ja terveysviranomaisilta. Suomen ulkoministeriö suosittelee välttämään kaikkea tarpeetonta matkustamista ulkomaille.

Venäjän sisäinen matkailu ja avatut aurinkolomakohteet paikkaavat nyt suljettuja Euroopan kohteita

Kotimaan-matkailun rajoitukset ovat poistuneet Venäjällä asteittain kesän aikana, jonka seurauksena monet matkailijat ovat kiiruhtaneet lähtemään kotimaan lomamatkalle ulkomaan kohteiden ollessa kiinni. Suosituimmissa Venäjän sisäisissä lomakohteissa on kuitenkin esiintynyt tiettävästi jonkun verran hinnankiskontaa ja henkilökunnan puutetta tai heikkoa palveluosaamista.

Myös yleinen palvelutaso ja esimerkiksi majoituskohteiden hinta-laatusuhde eivät mediassa esitettyjen tietojen mukaan aina vastaa Euroopan-kohteisiin tottuneiden venäläisten matkailijoiden odotuksia. Näillä tekijöillä tulee varmasti olemaan pitkäaikaisia vaikutuksia asiakkaan luottamukseen paikalliseen matkailuelinkeinoon ja halukkuuteen matkustaa Venäjän sisällä ulkomaan kohteiden sijasta. Jopa 13 % kaikista venäläisistä, jotka lähtivät Venäjän sisäiselle lomamatkalle kesällä 2020, ei pitänyt lomastaan ja kolmasosa ilmoitti, ettei ollut lähtenyt lomailemaan Venäjän sisäisiin kohteisiin ollenkaan tänä kesänä. 

Jo joistakin avatuista rajoista huolimatta Venäjän viranomaiset kehottavat kansalaisiaan edelleen välttämään matkustusta ulkomaille.  Mutta siitä huolimatta monet venäläiset uskaltavat matkustaa ulkomaille: esimerkiksi Turkissa rekisteröitiin syyskuussa 2020 517 000 matkailijaa Venäjältä ja Malediiveissa taas nähtiin joulukuussa 2020 yli 69% matkailijavirran kasvua Venäjältä verrattuna vastaavaan ajanjaksoon vuonna 2019.

Karanteenisäännöt

Tämänhetkiset rajoitukset Venäjän tärkeimmillä lähtöalueilla:

Moskova ja Moskovan alue: Moskovan kaupungissa toimitaan edellen osittain rajoitetusti, mutta varsinainen lockdown on toistaiseksi ohi. Tällä hetkellä kirjastot, museot, teatterit ja konserttisalit voivat toimia lähes normaalisti, tiettyjä kävijärajoituksia kuitenkin noudattaen. Myös esimerkiksi oppilaat ja opiskelijat jatkavat lähiopetuksessa.

Yli 10 000 000 asukkaan kokoisessa Moskovassa on tällä hetkellä eniten uusia tartuntatapauksia koko Venäjällä. Huhtikuun 19. päivänä uusien tapausten määrä kaupungissa oli 2279 uutta tapausta. Tilanne on huonontunut verrattuna maaliskuun lukemiin, esimerkiksi 21.3 uusien tapausten määrä oli vain 1511. Vertailun vuoksi kuitenkin kerrottakoon, että uusien tartuntojen määrä on vaihdellut marras-tammikuun aikana noin 4500 - 7900 uuden päivittäisen tartunnan välillä, kun taas elo-syyskuussa uusia tapauksia saattoi ilmetä vain 200-300 päivässä.

Moskovan alueella on puolestaan tällä hetkellä kolmanneksi eniten sairastuneita Venäjällä, mutta ero uusien tapausten ilmaantuvuudessa verrattuna itse Moskovaan on suuri: Moskovan alueella uusia tartuntoja löydetään tällä hetkellä vain n. 500-600 päivässä.

Pietari ja Pietarin alue: Kaupunki on lieventänyt tiukempia rajoituksia, mutta osa näistä on edelleen voimassa. Huhtikuun 19. päivänä yli 5 000 000 asukkaan Pietarissa ilmaantui vuorokauden aikana 692 uutta koronavirus-taruntaa, mikä on huomattava vähennys esimerkiksi vuoden 2020 marras-joulukuun tilanteeseen verrattuna, jolloin kaupungissa ilmaantui noin 3000-4000 uutta tartuntaa päivässä. Pietarin kaupunki kärsii koronaviruksesta toiseksi pahiten koko Venäjällä.

Mitä tulee Pietarin alueeseen (Leningrad oblast), niin tilanne siellä vaikuttaa olevan paljon rauhallisempi: uusia tapauksia on Venäjän viranomaisten mukaan on ollut huhtikuun alusta lähtien alle 100 päivässä, mikä laskee Pietarin alueen sijoituksen Venäjän maakuntien välisessä koronavertailussa kauas pois pahimpien tilastojen kärjestä.

Pietarin Rospotrebnadzorin edustajan Irina Chindzherian mukaan huono virustilanne jatkuisi Pietarissa kevääseen saakka, jonka jälkeen tilanne alkaa helpottamaan. Samoilla kannoilla on myös Venäjän matkanjärjestäjien liiton toimitusjohtaja Maija Lomidze: hänen mukaan venäläisten matkustuksen palautuminen entisille lukemilleen tapahtuisi vuoden 2021 lopussa, ja samaa mieltä ovat myös Euroopan-kohteita myyvät matkanjärjestäjät. Moskovassa ja Pietarissa löydetään tällä hetkellä yhteensä noin 40 % kaikista Venäjän koronavirustartunnoista.

Venäjän valvova elin Rospotrebnadzor on ilmoittanut 13.11.2020 jatkavansa koronaviruksen vastaisia toimenpiteitä 1.1.2022 saakka. Toimenpiteisiin lukeutuu mm. pakollinen karanteeni mikäli henkilö saanut positiivisen COVID-testituloksen, saapuvien lentomatkustajien tarkkailu ym. Vaikuttaa siis vahvasti sille, että Venäjällä ei enää kuitenkaan uskota koronaviruksen häviävän maasta vuoden 2021 ensimmäisellä puoliskolla.

Pietarissa oma koronaturvallisuuteen liittyvä ohjelma matkailualan yrittäjille

Pietarissa on otettu käyttöön Safe Travels SPb -nimisen ohjelman, joka sertifioi erilaisia matkailualan yrityksiä ns. "koronavirusturvallisiksi" eli sellaisiksi, jotka noudattavat tiettyjä hygieniaan ja turvallisuuteen liittyviä protokollia. Sellaisiksi yrityksiksi voivat hakeutua hotellit, ravintolat, matkatoimistot, museot, laivayhtiöt ja muut matkailualan palveluja tarjoavat yritykset.

Linkit Suomen rajavartiolaitoksen rajanylitysohjeisiin sekä Suomen-suurlähetystön päivityksiin, uutisiin ja matkustustiedotteisiin suomeksi ja venäjäksi löytyvät oheisesta Hyödyllisiä linkkejä -osiosta.

Saavutettavuus

Finnair on jatkanut lentoja Helsingistä Pietariin 29.1.2021 lähtien. Talvikauden lentoja toteutetaan kahdesti viikossa perjantaisin ja sunnuntaisin. 2.4.2021 alkaen Finnair liikennöi myös Helsinki - Moskova reittiä kahdella viikoittaisella vuorolla. Pietarin lentoja on tarkoitus lisätä neljään viikoittaiseen yhteyteen saakka huhtikuun aikana.

Aeroflot liikennöi tällä hetkellä Moskova-Helsinki reitillä kahdesti viikossa torstaisin ja lauantaisin. Lentojen määrää tarkastellaan jatkuvasti ja lisätään mahdollisuuksien mukaan, mikäli kysyntää on riittävästi.

Junayhteys Venäjältä Suomeen jatketaan mahdollisuuksien mukaan rajojen avautumisen jälkeen. Matkustajajunat eivät kulje tällä hetkellä maiden välissä toistaiseksi. 

Laivayhteydet Pietarista Helsinkiin ja Viipurista Saimaalle jatkuvat myöskin todennäköisesti vasta sen jälkeen kun kansainväliset rajat avataan matkustajaliikenteelle. Matkustajalaivat eivät kulje tällä hetkellä toistaiseksi.

Linja-auto liikenne Pietarista Suomeen on supistunut reilusti koronaviruspandemian aikana. Nyt Helsingin ja Pietarin välisellä reitillä liikennöivät muutamat toimijat, jotka toteuttavat säännöllisen epäsäännöllisiä reittivuoroja, mutta isosta volyymistä ei voida missään nimessä puhua. Suurimmat reittivuoro-liikennöitsijät suunnittelevat jatkavansa operoimista Suomen-reiteillä heti kun se tulee olemaan mahdollista.

Maarajan varsinaiset ylityspaikat (auto-, bussi-, reittivuoro- ja polkupyöräliikenne) toimivat jotakuinkin normaalisti. Joidenkin raja-asemien aukioloaikoja on tosin supistettu ja esimerkiksi Imatran rajanylityspaikka on suljettu henkilöliikenteeltä 27.1.2021 alkaen.

Suomen ja Venäjän välisellä rajalla on edelleen jonkun verran liikennettä kuten tavarankuljetusta sekä perustelluista syistä matkustavien liikennettä kumpaankin maahan. Kaakkois-Suomen suosituimmat rajanylityspaikat Vaalimaa - Torfjanovka ja Nuijamaa - Brusnitchnoe ovat avoinna henkilöliikenteelle klo 7.00-21.30.

Linkki Suomen rajavartiolaitoksen julkistamiin tiedotteisiin, uutisiin sekä rajanylitystä koskeviin ohjeisiin COVID-pandemian aikana löytyy viereisestä Hyödyllisiä linkkejä -osiosta.

Kuluttajien käyttäytyminen

Venäläiset matkailijat tuntuvat olevan vahvasti kiinnostuneita matkustuksesta pandemiasta huolimatta ja myös Eurooppaan tullaan todennäköisesti matkustamaan kohtuullisen isoilla volyymeillä heti, kun se tulee olemaan mahdollista. Ennemmin ihmisiä mietityttää paikallisten asukkaiden suhtautuminen kansainvälisiin turisteihin koronavirusepidemian jälkeisenä aikana: olemmeko me turistit tervetulleita jatkossakin? Miten meihin tullaan suhtautumaan?

Vaikka Venäjän sisäisiä matkoja on markkinoitu ja myyty isolla volyymillä kesäkaudelle 2020 ja trendi jatkuu 2021 puolella, eri kyselyt osoittavat, että venäläiset matkailijat ovat edelleen eniten kiinnostuneita nimenomaan kansainvälisestä matkailusta, eritoten rantalomista ja Euroopan-matkoista, mikä selittyy Venäjän-kotimaankohteiden heikolla tasolla niin asiakaspalvelun, fasiliteettien ja saavutettavuuden kuin myös hinta-laatusuhteen puolesta.

Positiivinen kehitys jo "avattujen" maiden kanssa tukee oletusta Suomen suosiosta rajojen avautumisen jälkeen: Turkin avattua rajat vapaa-ajan matkailulle elokuussa 2020, jopa 100 000 venäläistä matkailijaa lähti lomalle ensimmäisten kahden viikon aikana siitä hetkestä kun maiden väliset rajat avattiin. Eikä matkailijoita olleet pysäyttämässä edes Turkin syksyllä koventuneet koronaturvallisuusvaatimukset, päinvastoin, osa matkailijoista oli mielissään, kun esimerkiksi baareja on suljettu uusien koronarajoitusten vuoksi tavallista aikaisemmin ja hotellien vieraat saavat täten nauttia rauhallisesta hiljaisuusajasta pidempään.

Talvisesongin varaustilanne näytti kehittyvän jotakuinkin positiivisesti saatavilla olevia lomakohteita ajatellen; osa Venäjän sisäisistä kohteista on ilmoittanut olleensa loppuunmyytyjä vuodenvaihteen seutuun. Myös Malediivit olivat suosittu lomakohde, kun joulukuun alkupuolella kohteeseen ei enää löytynyt kohtuullisen hintaisia lentoja eikä majoitusvaihtoehtoja vuodenvaihteeksi. Suurin osa varauksista tehtiin ja tehdään jatkossakin edelleen viime tingassa kiihtyvän koronatilanteen vuoksi, koska pelätään uusia mahdollisia sulkuja ja rajoituksia.

Venäläisten matkailijoiden lomat ja kulutus kesäkaudella 2020

VTSIOMin tekemän kyselyn mukaan 22 % venäläisistä ei lomaillut ollenkaan kesän 2020 aikana. Syinä lomalta kieltäytymiselle mainittiin koronavirus ja karanteenisäädökset (58 %), taloudelliset haasteet (18 %) ja suljetut kv-rajat (11 %). Eniten kesälomistaan luopuneita ihmisiä löytyi Pietarista ja Moskovasta.

Keskimäärin venäläiset kuluttivat kesällä 2020 VTSIOMin mukaan 32 592 ruplaa (n. 350€) per loma, mikä on 18,5 % pienempi summa, kuin vuonna 2019. He olivat suunnitelleet kuluttavansa lomailuun v. 2020 keskimäärin 49 500 ruplaa (n. 500€), mikä on 14 % vähemmän kuin edellisenä vuonna. Avito Nedvizhimosin tekemän kyselyn mukaan, kuitenkin jopa 11 % kesällä 2020 matkustaneista venäläisistä on kuluttanut matkaansa vähintään 100 000 ruplaa (n. 1100€).

Kesäkaudella venäläiset matkailijat ovat liikkuneet aktiivisesti kotimaassaan koronaviruksesta huolimatta, muun muassa useat Mustan meren kohteet ovat olleet jopa kokonaan täynnä, samoin kuin Venäjän Karjalassa sijaitsevat lomapaikat. Suosituin lomamuoto oli paikallista kulttuuria painottavat matkat, joita seurasivat järjestyksessä rantalomat, luontolomat sekä ruoka- ja olut/viinimatkat.

Koronavirus ei estä halua lähteä ulkomaille - kohteet vastaavat alennuksilla

Monet matkailijat ryhtyivät aktiivisesti varaamaan Turkin, Tansanian ja Malediivien matkoja, kun maat avasivat rajansa ja lentoyhteytensä venäläisten vapaa-ajan matkailulle. Muun muassa Moskova - Istanbul lentoreitti oli matkustajamäärältään vilkkain maailmassa (!) syksyn 2020 aikana. Vapaa-ajan matkat Turkkiin ja Tansaniaan keskeytettiin tosin 15.4-1.6.2021 määraajaksi maissa pahenevan koronavirustilanteen vuoksi.

Turkissa valmistauduttiin venäläisten vieraiden vastaanottoon kesällä 2020 mm. alentamalla hotellihintoja tavanomaisesta tasosta. Malediiveilla alennettiin myöskin hintoja monessa eri kohteessa n. 25-30% verran, vaikka toki suurin osa VIP-tason kohteista on päättänyt säilyttää entisen hintatasonsa.

Useiden Visit Finlandin haastattelemien matkanjärjestäjien edustajat korostavat, että hyvä hintataso ja alennukset tavallisen ajan hinnoista houkuttelevat matkustajia lähtemään matkalle koronakriisin aikana. Mikäli hintataso nousee merkittävästi, matkailijat suuntaavat katseensa todennäköisesti muualle.

Recovery Insights: Travel Check-In -tutkimuksen mukaan, venäläiset ovat elvyttäneet ja elvyttävät edelleen omaa kulutustaan matkailuun huomattavasti nopeammin kuin monet muut kansallisuudet. Myös pelätty koronaviruksen tuominen matkoilta tuntuu olevan harvinaista: Sberbank Strakhovanie -yhtiön teettämän tutkimuksen mukaan koronavirus aiheuttaa alle 1 % kaikista matkan aikana sattuneista vakuutustapauksista. Huomattavasti useammin venäläiset sairastavat matkalla tavallista flunssaa (40 % vakuutustapauksista), hakevat apua murtumiin (17,5 %) tai vatsatauteihin (13 %). ERV-vakuutusyhtiön tilastojen mukaan koronaviruksesta johtuvat vakuutustapaukset ovat sitäkin pienemmät, 0,04 %, mikä tarkoittaa käytännössä vain 4 tapausta per 10 000 henkilöä.

Varaukset tehdään viime hetkellä, matkailu omalla autolla perheen kesken tärkeää

Vaikka venäläisillä onkin vahva halu päästä matkustamaan myös koronaviruspandemian aikana, suuri osa matkailijoista varaa matkat aivan viime tingassa uusien koronarajoitusten pelossa. Eri matkatoimistojen edustajien mukaan varauksia tehdään nyt keskimäärin vain 7-8 vuorokautta ennen suunnitellun matkan alkamista.

Autoilun suosio on noussut merkittävästi lomamatkoilla, ja trendin odotetaan jatkuvan myös tulevaisuudessa. Venäläiset haluavat lomailla yhä enemmän yksityisesti oman perheensä kesken (vanhemmat, lapset sekä isovanhimmat) esimerkiksi vuokramökissä tai syrjemmällä sijaitsevassa lomakohteessa.

Työttömyys, lomautukset, töiden osa-aikaistaminen sekä palkanleikkaukset ovat kasvaneet Venäjällä koronakriisin vuoksi, mikä on vaikuttanut ja tulee vaikuttamaan kuluttajien ostovoimaan pitkällä tähtäimellä. Myös lähitulevaisuuden matkavalinnoissa on odotettavissa muutoksia: matkoista odotetaan tulevan keskimäärin lyhytkestoisempia ja edullisempia. Kotitaloudet suhtautuvat tällä hetkellä kuluttamiseen varovasti, ja eri arvioiden mukaan ostovoima palautuisi kriisiä edeltävälle tasolle vasta vuoden 2021 jälkimmäisellä puoliskolla.

Vuoden 2020 aikana ruplan arvo on heikentynyt 24 % verran suhteessa euroon. Vuoden 2021 alkupuoliskolla ruplan arvo ei enää heitellyt dramaattisesti, vaan on pysynyt jotakuinkin samoilla lukemilla pienine nousuineen ja notkahduksineen. Aasiantuntijoiden varovaisten arvioiden mukaan, valuutan ei pitäisi menettää enää merkittävästi arvoaan ainakaan lähitulevaisuudessa, ellei öljyn hinta muutu merkittävästi. Mikäli öljyn hinta jaktaa hienoista kasvuaan eikä Venäjän suhteen käytetä uusia EU/USA pakotteita, on odotettavissa, että ruplan arvo voisi vahvistua loppuvuotta kohti.

Ei myöskään pidä unohtaa, että Venäjältä löytyy aina hyvinvoivien ja vakavaraisten ihmisten segmentti, jolla on varaa ja halua matkustaa oli taloudellinen tilanne mikä tahansa. Esimerkiksi pelkästään kesällä 2020 kokonaiset 500 venäläistä matkusti Malediiveille taittaen matkan vuokratulla tai omalla yksityislentokoneella, kaikista silloisista matkustusrajoituksistakin huolimatta.

Tulevaisuuden näkymiä

Rajojen avautumisen jälkeen, Suomeen olisi odotettavissa venäläisiä matkailijoita kohtuullisen isollakin volyymillä. He tulevat tosin valitsemaan todennäköisesti edullisempia majoituskohteita ja mitä luultavimmin myös pienentävät viipymäänsä kohteessa aikaisempiin vuosiin verrattuna.

Venäläisillä matkailijoilla tuntuu olevan jo kova ikävä Suomeen. Venäläisen SuperJob-portaalin vuodenvaihteen alla toteuttaman kyselyn mukaan (n=1600), Suomi nousi unelmien matkakohteeksi heti toiseksi Italian jälkeen, ohittaen kyselytuloksissa muita perinteisiä suosittuja turistikohteita kuten Tsekin tai Thaimaan.

Viimeaikaisista trendeistä päätellen on odotettavissa, että venäläiset matkailijat tulevat olemaan yhä kiinnostuneimpia rauhallisista luontolomista kevyillä aktiviteeteilla (esim. kävely, uinti, hiihtäminen, luistelu) höystettyinä sekä omalla autolla tehtävistä omatoimimatkoista. Suomen näkökulmasta suosiosta tulevat nauttimaan todennäköisimmin luonnon keskellä sijaitsevat matkailukohteet, mökkikylät ja hotellikeskukset, kylpylähotellit mukaan lukien sekä erilaiset kulttuurikäyntikohteet. Etäisyys rajalta tulee olemaan kriittinen tekijä, sillä matkojen kesto lyhentyy ainakin joksikin aikaa alkuun rajojen avautumisen jälkeen.

Myös edulliset city break -tyyppiset matkat tulevat olemaan todennäköisesti kysyttyjä. Samoin risteilytuotteet oletettavasti säilyttävät suosionsa edullisuutensa ja lyhyen matkan aikana saatavan ison "kokemusmääränsä" vuoksi. Toisaalta myös premium- ja VIP-segmenttien osuudet saattavat kenties jopa kasvaa joissakin Lapin kohteissa, kun matkailijoille jää paremmin valinnanvaraa eri majoituskohteiden välillä eikä kohteissa tule todennäköisesti olemaan suuria ruuhkia edellisten vuosien tapaan.

Saavutettavuuden näkökulmasta Suomi on voittaja-asemassa moniin kilpailijoihinsa verrattuna maantieteellisen sijaintinsa ja helpon autolla saavutettavuuden vuoksi. Analytiikkakeskus NAFI:n mukaan 63 % kesällä 2020 lomalle lähteneistä venäläisistä toteutti matkansa autolla. Huhtikuussa 2020 toteutetun vastaavan kyselyn mukaan 84 % vastaajista halusi käyttää ensisijaisena kulkuneuvona lentokonetta. Automatkustamisen trendi pysyy siis pinnalla todennäköisesti vielä ainakin tulevan vuoden ajan.

Massamatkailun näkökulmasta tuotteen hinta tulee olemaan myös ratkaisevassa asemassa kuluttajan ostopäätöksessä. Jonkinasteinen yleinen siirtyminen kohti edullisempia matkapaketteja on todennäköistä.

Ensimmäiset vapaa-ajan matkustajat Venäjältä Suomeen tulevat olemaan todennäköisimmin suomalaisten vapaa-ajan kiinteistöjen omistajat perheineen ja ystävineen, nuoret aikuiset ja perheet, joilla on jäänyt riittävästi varoja matkustukseen koronakriisin jälkeen, sukulaisia ja ystäviä näkemään saapuvat ja myös VIP-tason matkailijoita voi olla odotettavissa. Perässä seuraavat todennäköisimmin keski- ja matalahintaisia kohteita valitsevat "tavalliset" matkailijat, jotka eivät ole ikänsä ja terveytensä puolesta koronaviruksen riskiryhmissä tai saaneet rokotteen.

Vanhempi väestö haluaisi taas todennäköisesti tutustua huolellisesti matkakohteen koronatilanteeseen ennen ostopäätöksen tekoa. Osaan kohteista voidaan toki päättää lähteä nopeallakin aikataululla, varsinkin jos kohde on mielletty yleensäkin turvalliseksi matkakohteeksi, kuten myös Suomi on, mutta osa etenkin vanhemmista matkailijoista jää varmasti tarkastelemaan tilannetta ensin pidemmältä aikaväliltä.

Kesäkausi 2021: Nyt huhtikuun loppupuolella näyttää vahvasti sille, että Suomen ja Venäjän väliset rajat ovat suljettuna venäläisten vapaa-ajan liikenteeltä Suomeen ainakin pitkälle kesään, mahdollisesti myös pidempään.

Tällä hetkellä venäläiset matkailijat varaavat aktiivisesti kotimaan lomamatkoja kevät- ja kesäsesongille 2021 suosien erityisesti Mustanmeren rannalla olevia kohteita. Matkojen varaaminen sallittuihin vapaa-ajan kohteisiin ulkomailla on myös aktiivista. Uutena matkailun trendinä edellämainittujen lisäksi pinnalle nousee ruokamatkailu, jolloin ruoka ja siihen liittyvät matkailutuotteet (vierailu tiloilla, paikallisten viinien ja juustojen maistelut ja vastaavat) nousevat merkittäviksi tekijöiksi matkan aikana.

USP:t: Suomi on lähellä sijaitseva, ystävällinen ja turvallinen, harvaan asuttu puhdas ja ekologinen maa, joka tarjoaa oikean talven ihmemaan elämyksen lapsiperheille.

Matkailutoimijoiden kuulumiset

Matkanjärjestäjien keskuudessa ei ole tähän mennessä nähty toistaiseksi merkittävää konkurssiaaltoa ja kesäkaudesta 2021 on tulossa edelleen vahvasti kotimaanmatkailupainoitteinen.

Vaikeasta pandemiatilanteesta huolimatta Venäjän sisäiset markkinat pelastivat toimijoiden kesäsesongin 2020, eikä isoja matkanjärjestäjien konkursseja COVID-aikana ole vielä nähty - toki matkatoimistoille ja matka-agenteille on käynyt tässä taistelussa huonommin; eri arvioiden mukaan jopa 30-50 % venäläisistä matka-agenteista saattaa kadota tai on jo kadonnut markkinoilta.

Moskova: Matkanjärjestäjät ovat joutuneet lomauttamaan, irtisanomaan tai leikkaamaan henkilöstönsä palkkoja merkittävästi, ja trendi jatkuu edelleen. Monet toimijat ovat kuitenkin löytäneet pelastuksen 2020-2021 ajalle Venäjän sisäisistä paketeista ja venäläisten matkailulle jo avatuista maista kuten esimerkiksi Malediivien kohteista.

Pietari: Tärkeimmät toimijat Suomen kannalta ovat toistaiseksi säästyneet Pietarissa konkursseilta. Matkanjärjestäjien edustajat katsovat tulevaisuuteen toiveikkaina, vaikkakin heidän työntekonsa on ollut keskeytettynä tai vähentynyt huomattavasti koronakriisin vuoksi. Moni on tarjonnut Venäjän sisäisiä matkoja rajojen ollessa kiinni. Pietarin matkanjärjestäjät ovat valmiit käynnistelemään kansainvälistä matkamyyntiään isommin heti kun saadaan tietoa rajojen avautumisesta.

Monet matkailualan toimijat ilmoittavat parhaillaan opiskelevansa Venäjän sisäisiä kohteita, että voivat myydä matkoja niihin. Suurimmat matkanjärjestäjät järjestivät vuodenvaihteessa charter-lentojen sarjat Venäjän sisäisiin kohteisiin. Varausten aikaikkuna on kuitenkin nykyisin vain muutama päivä lähes kaikkien kohteiden osalla: ihmiset eivät uskalla varata matkoja kauas tulevaisuuteen, koska pelkäävät uusia koronavirusrajoituksia ja rahojen takaisinsaannin epävarmuutta peruutustapauksessa.

Mikäli rajojen sulku ja huono taloudellinen tilanne maailmassa jatkuvat vielä pitkään, matkailumarkkinoita odottaa pahimmillaan merkittävä konkurssiaalto tai liiketoimintojen uudistaminen - samalla tavalla kuin muuallakin maailmassa.

Venäläiset matkailijat eivät ole peloissaan koronasta

Venäläisten suhtautumisesta koronavirusrajoituksiin ja niistä tiedottamiseen matkailijoille, voidaan yleisesti ottaen todeta, että matkailijat ovat eniten kiinnostuneita kohdemaan sisällä olevista yleisistä säännöistä ja rajan ylittämisestä koronaviruksen aikana kuin siitä, mitä kaikkia toimia esimerkiksi yksittäinen hotelli tulee tarkalleen tekemään koronaviruksesta suojelemiseksi. Ihmiset ovat kiinnostuneet matkustuksesta ja halu matkustaa maailmalla säilyy jopa suljetuista rajoista huolimatta.

Esimerkkinä tästä Malediiveille on saapunut koronavuonna 2020 vain 26,4 % vähemmän venäläisiä matkailijoita vuoden 2019 lukemiin verrattuna, ja joulukuun 2020 saapumiset ylittivät vuoden 2019 saapumisia ennätysmaisilla 69,6 %. Venäjän matkanjärjestäjien liiton (ATOR) tekemän arvion mukaan yhteensä noin 60 000 venäläistä matkailijaa lähti vuodenvaihteessa 2020-2021 ulkomaanloman viettoon.

Liikematkailu on jo saavuttanut pohjan - palautuminen kestää

Business travel -ala on kärsinyt koronaviruksen seurauksista kenties pahiten kaikista matkailun toimijoista yhdessä tapahtuma-alan kanssa. Vaikka pohja olisikin jo eri arvioiden mukaan saavutettu, palautuminen entiselle tasolle tulee kestämään pitkään. Venäjän-markkinan näkökulmasta jotakin toivoa kuitenkin löytyy: vaikka COVID-pandemiasta kärsineet yritykset vähentävätkin heidän Incentive-budjettejaan tai suuntaavat niitä lähitulevaisuudessa ennemmin kotimaan- kuin ulkomaan kohteisiin, maidemme tiiviit välit antavat paljonkin toivoa, että tavanomainen liikematkustus saattaisi elpyä hyvinkin nopeasti rajojen avauduttua.

Eniten suosiota tulevat nauttimaan ne kohteet, jotka avautuvat ensimmäisinä (rajojen avautumisesta toki riippuen) ja tarjoavat hyvät hinnat sekä järkevät maksu- ja peruutusehdot.

Hyvät liikenneyhteydet tulevat olemaan myös tärkeitä.

Päivitetty 19.4.2021

Edustajamme markkinalla

Advisor

Renata Akzhigitova

Russia, Moscow

Sales Promotion Specialist

Aleksandra Shakhnovich

+358 50 577 2788

Venäjä (Pietari), IVY ja Itä-Eurooppa