Venäjän tilannekuva

Ajankohtaista tietoa Venäjän matkailusta

Olemme keränneet yhteen Suomen matkailuelinkeinoa varten ajankohtaista tietoa, tilastoja ja muuta hyödyllistä materiaalia Venäjästä matkailumarkkinana.

Nykytilanne

Koronavirus on saapunut Venäjälle yhtenä viimeisimmistä maista Euroopassa ja nyt kesäkuussa virus levittäytyy maassa edelleen. Koronaviruksen levittäytymisen tahti on hidastunut huomattavasti verrattuna toukokuun lukemiin. Pahin epidemiajakso vaikuttaisi olevan nyt toistaiseksi ohi.

Kesäkuun 8. päivänä Venäjän pääministeri Mishustin on allekirjoittanut kansainvälisiä matkustusrajoituksia helpottavan asiakirjan. Kesäkuusta alkaen Venäjän kansalaiset saavat poistua toistaiseksi ulkomaille seuraavista syistä: opiskelu, työnteko, terveydellinen hoito, vierailu ulkomailla asuvan ja apua tarvitsevan sukulaisen luona. Ulkomaan kansalaiset saavat puolestaan saapua Venäjälle samankaltaisista perustelluista syistä. Perusteet on esitettävä tarvittaessa kirjallisina, ja poistuminen maasta on sallittu toistaiseksi vain yhden kerran.

Vaikka Venäjän kansainväliset maarajat pysyvät edelleen kiinni vapaa-ajan matkailijoille, rajojen avautuminen lähenee viimeisimpien uutisten valossa selkeästi. Venäjän matkanjärjestäjien liitosta annettujen tietojen mukaan, 15.7 käynnistetään lennot 8:een IVY-maahan, ja 1.8 olisi tarkoitus käynnistää lentoliikenne vielä 7 eri maan kanssa - kohteet sijaitsevat niin Euroopassa kuin Lähi-idässä ja Aasiassa. Tarkempaa tietoa, mitkä kohteet avautuvat lentämiselle ensimmäisinä, ei ole vielä annettu julkisuuteen. Tarkoitus on, että asiasta päätetään 11.6 tai 15.6 aikana.

Kotimaan-matkailu oli kielletty Venäjällä 1.6.2020 saakka ja nyt rajoituksia lievennetään hallitusti. Ohjeistus on kuitenkin paikoitellen epäselvä ja sekava, mikä hankaloittaa matkailuelinkeinon elpymistä ja nakkaa asiakkaan luottamusta kotimaan-matkailuun.

Venäjän viranomaiset kehottavat kansalaisiaan välttämään matkustuksen ulkomaille kesällä 2020 toistaiseksi.

Koko huhtikuun kestänyt virallinen "kansallinen lomajakso" on päättynyt 11.5.2020. Tämän jälkeen kukin maan alue (oblast) on voinut päättää rajoitusten voimassaolosta ja niiden mahdollisesta lieventämisestä tai tiukentamisesta itsenäisesti.

Moskova: eristäytymisjaksoa aletaan purkamaan 9.6.2020 alkaen asteittain siten, että suurin osa kaupungin perinteisistä liiketoiminnoista käynnistyisi kesäkuun loppuun mennessä. Ensimmäisinä avautuvat hautausmaat ja kauneussalongit, sitten museot ja kirjastot ja myöhemmin ravintolat ja uimahallit. Myöskin ensimmäinen massatapahtuma - kirjafestivaali Punaisella torilla - on jo pidetty. Helpotuksista huolimatta, kansalaisia pyydetään kuitenkin edelleen pitämään hengityssuojaa sekä käsineitä aina julkisilla paikoilla liikkuessa.

Moskovan alue (oblast): 3.6.2020 alkaen alueella on tehty helpotuksia koronaviruksen tuomiin rajoituksiin. Osa yrityksistä ja käyntikohteista saa olla auki tietyin ehdoin, mutta rajoitusten kokonaisvaltaisesta poistamisesta ei ole toistaiseksi puhetta. Virallinen eristäytymisjakso päättyy näillä näkymin 14.6.2020.

Pietari: eristäytymisjakso jatkuu virallisesti 14.6.2020 saakka, mutta merkittävä osa palveluista on saanut jatkaa toimintojansa jo aikaisemmin. Tällä hetkellä kaupungissa ovat auki esimerkiksi kirkot, hautausmaat sekä alle 400m2 kokoiset kaupat. Pietarin kaupunginhallitus tekee päätökset koronavirusrajoitusten jatkolieventämisestä lähipäivinä.

Pietarin alue (Leningrad oblast): alue on jaettu kolmeen koronavyöhykkeeseen sillä periaatteella, että ne alueet, joilla on vähiten tartuntoja, voivat jatkaa arkeaan lähes normaalisti vain vähäisiä rajoituksia noudattaen ja taas alueet, joissa on paljon tartuntoja, jatkavat edelleen tiukempien rajoitusten noudattamista (joskin rajoituksia onkin lievennetty pahimmilta epidemia-ajoilta). Pietarin alue kokonaisuudessaan on onnistunut välttymään pahimmalta korona-aallolta ja sijoittuukin vasta 29.ksi suurimmaksi koronavirusalueeksi Venäjällä. Matkailupalvelujen tarjoaminen on jo käynnistetty koko alueella, ja alueet, joilla on ollut tähän mennessä vähiten tartuntoja, voivat jatkaa matkailupalvelujen tarjonnan tiettyjä ehtoja lukuun ottamatta lähes täysin normaalisti.

Venäjän-suurlähetystön 15.5.2020 tekemä päivitys Venäjän-tilanteesta 

Pietarin-pääkonsulaatin 4.6.2020 tekemä päivitys usein kysytyistä Suomen viisumeihin liittyvistä kysymyksistä (venäjäksi)

Finnair on ilmoittanut jatkavansa lennot Venäjälle Helsingistä 1.8.2020 lähtien. Alussa lentojen määrä tulee olemaan vähäinen, mutta tilannetta tullaan tarkkailemaan jatkuvasti. Reitin toimivuus on tällä hetkellä epävarmaa rajasulusta ja voimassaolevista matkustusrajoituksista johtuen.

Aeroflot taas toivoo voivansa jatkaa lentojaan kv-kohteisiin heinäkuun aikana, mikäli koronavirustilanne kehittyy optimistisen skenaarion mukaan. Lentojen jatkamista tällä aikataululla puollettiin myös Venäjän liikenneministeriöstä toukokuun puolessavälissä annetussa kommentissa.

Junayhteys Venäjältä Suomeen jatketaan mahdollisuuksien mukaan rajojen avautumisen jälkeen, junat eivät kulje tällä hetkellä toistaiseksi.

Laivayhteydet Pietarista Helsinkiin ja Viipurista Saimaalle jatkuvat myöskin todennäköisesti sen jälkeenkun kansainväliset rajat avataan matkustajaliikenteelle. Laivat eivät kulje tällä hetkellä toistaiseksi.

Maarajan ylityspaikat (auto-, bussi-, reittivuoro- ja polkupyöräliikenne) toimivat tällä hetkellä rajoitetusti, mutta kuitenkin säännöllisesti, sillä rajalla on edelleen jonkun verran paluuliikennettä kumpaankin maahan. Maarajat ovat toistaiseksi suljettuja vapaa-ajan liikenteeltä ja reittivuoroliikenne on tauolla toistaiseksi.

Suurimmat reittivuoroliikennöitsijät suunnittelevat jatkavansa operoimista Suomen-reiteillä heti, kun se tulee olemaan mahdollista. Ecolines-liikennöitsijän 1.6.2020 lähettämän tiedotteen mukaan, yhtiön olisi tarkoitus käynnistää Pietari - Helsinki ja Pietari - Lappeenranta reittivuoronsa 15.7.2020 alkaen.

Kuluttajien käyttäytyminen

Viime viikkoina julkaistujen kyselytutkimusten mukaan 3/4 venäläisistä ei ole ollenkaan tai vain vähän peloissaan koronaviruksesta johtuen. Venäläiset matkailijat ovat edelleen vahvasti kiinnostuneita kv-matkustuksesta ja aikovat lähteä matkustamaan pian sen jälkeen, kun se tulee olemaan taas mahdollista. Monia on mietityttänyt paikallisten asukkaiden suhtautuminen kainsainvälisiin turisteihin koronavirusepidemian jälkeisenä aikana: olemmeko me turistit tervetulleita jatkossakin? Miten meihin tullaan suhtautumaan?

Vaikka Venäjän sisäisiä matkoja markkinoidaan ja myydäänkin nyt kesäsesongille 2020 melko isolla volyymillä, eri kyselyt osoittavat, että venäläiset matkailijat ovat edelleen eniten kiinnostuneita nimenomaan kv-matkailusta, eritoten rantalomista ja Euroopan-matkoista.

Huolimatta noin 2kk takaisesta ruplan kurssin heikkenemisestä viidenneksen verran, Venäjällä ei odoteta suurta ruplan heikkenemistä lähitulevaisuudessa, mikäli öljyn hinnat pysyvät nykytasollaan.

Työttömyys, lomautukset sekä palkanleikkaukset ovat kasvaneet Venäjällä koronakriisin vuoksi, mikä on vaikuttanut ja tulee vaikuttamaan kuluttajien ostovoimaan. Myös tulevaisuuden matkakohteiden valinnat saattavat muuttua tämän myötä: matkoista voi tulla keskimäärin lyhytkestoisempia ja edullisempia hinnaltaan. Kuluttajat suhtautuvat tällä hetkellä kulutukseen varovasti, ja eri arvioiden mukaan ostovoima palautuisi kriisiä edeltävälle tasolle vuoden 2021 jälkimmäisellä puoliskolla.

Täytyy kuitenkin muistaa, että Venäjältä löytyy aina hyvinvoivien ja vakavaraisten ihmisten segmentti, jolla on varaa ja halua matkustaa oli tilanne mikä tahansa.

Tulevaisuuden näkymiä

On odotettavissa, että venäläiset matkailijat tulevat olemaan yhä kiinnostuneimpia rauhallisista luontolomista kevyillä aktiviteeteilla (esim. marjastus, kalastus, pyöräily) höystettyinä. Suosiosta tulevat nauttimaan todennäköisimmin luonnon keskellä sijaitsevat matkailukohteet, mökkikylät ja hotellikeskukset.

Etäisyys rajalta tulee olemaan tärkeä tekijä, sillä matkojen kesto todennäköisesti lyhentyy alkuun. Näiden lisäksi edullisten Itämeren yhdistelmäristeilymatkojen suosio kasvaa todennäköisemmin houkuttelevan hinnan sekä lyhyeltä matkalta saatavan ison "kokemusmäärän" vuoksi, kun asiakas ehtii käydä useissa eri maissa ja kaupungeissa saman, edullisesti hankitun matkan aikana.

Massamatkailunnäkökulmasta tuotteen hinta tulee olemaan ratkaisevassa asemassa kuluttajan ostopäätöksen kannalta. Jonkinasteinen yleinen siirtyminen kohti edullisempia matkapaketteja on todennäköistä varsinkin heti koronan jälkeisenä aikana.

Ensimmäiset matkustajat tulevat olemaan todennäköisimmin nuoret aikuiset ja perheet, joilla jää riittävästi varoja matkustukseen koronakriisin jälkeen, myös VIP-tason matkailijoita voi olla odotettavissa. Perässä seuraavat todennäköisimmin keski- ja matalahintaisia kohteita valitsevat matkailijat: nuoret aikuiset, nuoret perheet, kaveriporukat.

Vanhempi väestö haluaisi taas todennäköisesti tutustua huolellisesti matkakohteen koronatilanteeseen ennen ostopäätöksen tekoa. Osaan kohteista voidaan toki päättää lähteä nopeallakin aikataululla,varsinkin jos kohde on mielletty turvalliseksi (kuten Suomi on), mutta osa vanhemmista matkailijoista jää varmasti ensin tarkastelemaan tilannetta pidemmältä aikaväliltä.

Matkustus Venäjältä Suomeen kesällä 2020 on tällä hetkellä epävarmaa. Optimistisen skenaarion mukaan, rajat saatettaisiin avata vielä elokuun puolella, mutta kyse on toistaiseksi vain arvioista. Tällä hetkellä ei ole tiedossa, mitkä ovat ensimmäiset maat IVY-maiden lisäksi, johon liikenne Venäjältä tullaan sallimaan.

Mikäli maan rajat saadaan auki vielä kesän aikana ja kansalaisten lomamatkustus ulkomaille ja eritoten EU-alueelle sallitaan, on odotettavissa, että Suomi saa nauttia matkailijoiden suosiota ensimmäisten joukossa. Alussa matkailijoiden viipymä todennäköisesti pienenee ja matkakohteiden suosio siirtyy edullisempiin kohteisiin. Suosiota tulevat nauttimaan todennäköisesti mökkilomat, kevyillä aktiviteeteilläa höystetyt perhelomat, kylpylähotellilomat sekä päivämatkat ilman yöpymistä Suomessa. Myös eri Itämeren maita yhdistävät risteilymatkatuotteet tulevat olemaan todennäköisesti suosittuja edullisen hintansa ja ison "kokemusmääränsä" vuoksi.

Mikäli maan koronatilanne sallii eikä toista virusaaltoa tms. estettä tule, on erittäin todennäköistä, että matkailijat tulevat Suomeen kohtuullisen isolla volyymillä vuodenvaihteessa. Matkailijat tulevat tosin valitsemaan todennäköisesti edullisempia majoituskohteita ja pienentävät viipymäänsä kohteessa aikaisempiin vuosiin verrattuna.

Mökit, kevyillä aktiviteeteilla höystetyt perhelomat sekä kylpylälomat tulevat todennäköisesti olemaan suosittuja vuodenvaihteessa. Myös edulliset city break -tyyppiset matkat esimerkiksi joulutoreille tulevat olemaan todennäköisesti kysyttyjä. Samoin risteilytuotteet säilyttävät suosionsa todennäköisesti talvellakin.

Mitä tulee perinteisiin talven pakettimatkoihin Lappiin ja etenkin Rovaniemelle, tilanne jää hieman auki matkapakettien ylihinnoittelun vuoksi - on todennäköistä, että matkailijat tulevat valitsemaan nyt edullisimmat matkailukohteet kuten esimerkiksi Vuokatin tai Bomban kaltaiset destinaatiot. Toisaalta, VIP-segmentin osuus saattaa kasvaa juuri Lapin kohteissa, kun matkailijoille jää paremmin valinnanvaraa eri majoituskohteiden välillä eikä kohteissa tule todennäköisesti olemaan suuria ruuhkia edellisten vuosien tapaan.

USP:t: Suomi on lähellä sijaitseva, ystävällinen ja turvallinen, harvoin asuttu puhdas ja ekologinen maa, joka tarjoaa oikean talven ihmemaan elämyksen lapsi(perheille).

Matkailutoimijoiden kuulumiset

Matkanjärjestäjät ovat joutuneet lomauttamaan henkilöstönsä tai leikkaamaan heidän palkat merkittävästi. Suurin osa isoista matkanjärjestäjistä jatkaa kuitenkin työntekoa etänä. Kotimaan-matkailun matkapaketteja kehitetään edelleen kesäksi 2020, mutta vain muutama isoista toimijoista pystyy keskittymään täysin Venäjän sisäiseen matkailumarkkinaan ml. on kykeneväinen järjestämään maan sisäiset charter-lennot.

Pienimmät niche-yritykset ovat sitä mieltä, ettei heidän asiakkaat ovat kiinnostuneet Venäjän sisäisistä matkoista matalan palvelutason, huonon infrastruktuurin ja korkeiden hintojen vuoksi, vaan jäävät mieluummin odottamaan Euroopan kohteiden avautumista.

Vuodenvaihteen matkoja ulkomaille ja mm. Suomeen on paketoitu ja myynti alkanut.

Pietari: Tärkeimmät toimijat Suomen kannalta ovat toistaiseksi säästyneet Pietarissa konkursseilta. Matkanjärjestäjien edustajat katsovat tulevaisuuteen toiveikkaina, vaikkakin heidän työnteko on ollut keskeytettynä tai vähentynyt huomattavasti koronakriisin vuoksi. Moni suunnittelee myyvänsä Venäjän sisäisiä matkoja kesäksi, ja talveksi taas on jo paketoitu joitakin vuodenvaihteen tuotteita Eurooppaan ja mm. Suomeen sekä pienen volyymin myynti jo alkanut. Pietarin matkanjärjestäjät katsovat toiveikkaina myös syksyyn ja ovat valmiit käynnistelemään matkamyyntiään heti kun saadaan tietoa rajojen avautumisesta.

Käytännöt vaihtelevat toki paljon yrityksen sijaintialueesta ja itse yrityksestä ja sen toimintamuodosta riippuen. Yleisesti ottaen voidaan todeta, etteivät venäläiset suhtaudu koronavirukseen ja siitä johtuvien eristyssääntöjen noudattamiseen samalla pieteetillä kuin jotkut muut kansallisuudet, joten matkailijatkaan eivät kaipaa liiaksi yksityiskohtaisia tietoja siitä, mitä kaikkia toimia esimerkiksi yksittäinen hotelli tulee tekemään koronaviruksesta suojelemiseksi.

Eniten suosiota tulevat nauttimaan ne kohteet, jotka avautuvat ensimmäisinä (rajojen avautumisesta toki riippuen) ja tarjoavat hyvät hinnat sekä järkevät maksu- ja peruutusehdot.

Hyvät liikenneyhteydet tulevat olemaan myös tärkeitä. Suomen suuralueista eniten suosiota tulevat nauttimaan talvikaudella 2020-2021 järjestyksessä Järvi-Suomi, Helsinki ja Lappi.

Päivitetty 9.6.

Venäjä matkailumarkkinana

Venäläiset ovat maamme suurin yksittäinen matkailijaryhmä. He matkustavat Suomeen ympärivuotisesti ja kuluttavat eniten rahaa.

Lue lisää >

Edustajamme markkinalla

Advisor
Renata Akzhigitova

Russia, Moscow

Sales Promotion Specialist
Aleksandra Shakhnovich
+358 50 577 2788

Venäjä (Pietari), IVY ja Itä-Eurooppa